Ebben a szállodában kamerával felszerelt konyha van!

Az egyik híres hotellánc jót szeretne az új rendszer bevezetésével.

étel ételpazarlás zero waste
Fotó: Shutterstock

A pazarlásmentesség jegyében egyre több hotel, étterem és légitársaság szeretné, ha az ételeik maradéka nem a szemétben végezné. Persze nem könnyű belőni a konyhákon, catering cégeknél, hogy aznap éppen mennyi adag fogy majd a könnyen romló ételekből. Az egyik híres szállodalánc most erre dolgoz ki egy módszert.

A 20 országban jelen levő TUI Blue szállodalánc újszerű kísérletbe fogott: mesterséges intelligenciával vizsgálja az élelmiszerpazarlást. A konyhákba felszerelt kamerák elemzést készítenek a kukákba dobott ételmaradékokról, hogy az eredmények alapján – akár az adagok csökkentésével – fenntarthatóbb étlapot állíthassanak össze.

Többet, kevesebbet?

Fotó: Facebook

Ahogy a legtöbb szálloda, a TUI Blue is szereti a legjobb szolgáltatásokat nyújtani, így van ez a gasztronómia terén is: reggel bőséges svédasztalos kínálat várja a vendégeket, ahol mindenféle friss élelmiszer megtalálható, a nagy részük azonban könnyen romló fogás: megpucolt, felszeletelt gyümölcsök, zöldségek, sajtok, sonkák, ropogós pékáru, vagy tojásételek... Ebédkor és vacsoránál is a jól megrakott tányérokat szolgálják fel a pincérek, de nem ugyanakkora minden vendég étvágya, és persze bármilyen isteniek is az ételek, a kaja egy része a konyha kukájában köt ki. A TUI Blue nagyjából 100 szállodát üzemeltet a világ különböző pontjain, és mindegyik hotel konyháját felszerelik olyan kamerákkal, amelyekbe a beépített mesterséges intelligencia számolja a kidobott adagokat és azt is, milyen összetételű volt a maradék. A kielemzett eredmény alapján pedig könnyebb lesz olyan menüt terveznie a séfnek és a szállodavezetésnek, aminek nagyobb sikere lesz a vendégek körében, valamint az adagok méretét is jobban is meg tudják így saccolni.

Az első teszt

Fotó: Facebook

A TUI Blue legelőször a Szantorinin lévő, 104 szobás TUI Blue Meltemi szállodában teszteli a mesterséges intelligenciára épülő kamerarendszert, aztán majd a törökországi hotelek kerülnek sorra. Ha mindenhol lezárult a vizsgálat, akkor összehasonlítják a különböző TUI Blue szállodák adatait és a vendégek igényeit, tehát országonként egészen más eredmények is születhetnek.

AMI MÉG ÉRDEKELHET