Ezt a 6 dolgot ellenőrizd rögtön egy bérelt apartmanban!

Az Airbnb szállásokon nem érhet meglepetés, ha erre a pár dologra odafigyelsz!

Fotó: Shutterstock

Nagy büntetési összegeket verhetnek rád, ha nem vagy elég szemfüles, és a személyes biztonságod is a te kezedben van a bérelt apartmanokban. Bár a járvány miatt minden eddiginél népszerűbbek az érintkezésmentes szálláshelyek, ez lehet problémák forrása is: nincs porta, biztonsági személyzet, mint egy hotelben, ahol segítséget kérhetnél... A következő hat dolgot mindig ellenőrizd, hogy ne kerülj bajba!

Ellenőrizd a kamerákat!

Kérdezd meg a tulajt, hogy vannak-e a szálláson rejtett kamerák. Elvileg kötelező elmondania, ha van, ugyanis a rejtett kamerák használata tilos, személyiségi jogokat sért. Attól függetlenül, hogy a szállásadó mit mond, fésüld át a lakást, biztos, ami biztos. Ebben a cikkben adtunk tanácsokat, hogyan leplezd le a rejtett kamerákat.

Helyezd biztonságba az értékeidet!

Az olyan fontos tárgyakat, mint az útlevél, az iratok, az elektronikai cikkek, órák, készpénz, bankkártya, az ékszerek és más értéktárgyak, a legbiztonságosabb helyre kell vinnünk, ami általában egy bérelhető széf. Ha nincs a szálláson erre lehetőség, akkor válaszd a legközelebbi értékmegőrzőt, de a legjobb, ha eleve olyan szállást bérelsz, ahol van saját széf. Léteznek persze hordozható változatok is, ha sokat utazol, érdemes egy ilyenbe befektetni – ezek általában acélszállal átszőtt tárolók, táskák, amiket nem lehet éles tárgyakkal átvágni, kilyukasztani. A Pacsafe márka gyárt például ilyen táskákat, itt tudhatsz meg több infót a biztonsági táskákról.

Ellenőrizd az érzékelőket!

Fotó: Shutterstock

Minden szálláson csekkold a füst- és szén-monoxid-érzékelőket, hogy van-e, és ha van, működik-e. Ne felejtsd el, hogy szén-monoxid mérgezést nem csak fűtésszezonban lehet kapni, és ha túl jól szigetelnek az ajtók, ablakok a légkondi miatt, akkor sokkal gyorsabb a mérgezés is. Léteznek hordozható mérőkészülékek, riasztók, szerezz be egy ilyet, ha biztosra akarsz menni!

Fedezd fel a környezetet!

Ha leraktad a csomagjaidat a szálláson, nézz körbe az apartman közvetlen környezetében, hogy tudd, hol van patika, orvosi ügyelet, rendőrség vagy polgárőrség. A házat is járd körbe, felfedezendő, hogy merre van a tűzlépcső vagy a vészkijárat, és persze keresd meg a poroltókészüléket is. A lakásban ellenőrizd, hogy az ablakok jól záródnak-e, könnyen bejuthat-e egy besurranó tolvaj. Ha gyerekkel utazol, tedd el az éles, törött, mérgező dolgokat a kicsi keze ügyéből zárható szekrénybe vagy jó magasra.

Ha földszint, akkor riasztó

Ha forgalmas, földszinti lakást béreltél ki, akkor kérdezz rá, hogy milyen biztonsági felszerelés van, ha pedig nincs riasztó, és könnyű bemászni az utcafrontról az ingatlanba, akkor kérj magasabban lévő szállást. Ha ilyesmire nincs lehetőség, akkor vegyél egy hordozható, riasztós ajtótámaszt, ami jelez, ha valaki úgy próbál bemenni a lakásba, hogy te bent vagy, mondjuk éjjel, amikor alszol. Pár ezer forintos befektetés, és bármikor, bárhol tudod használni.

Ki hol jár?

Ha többen utaztok, akkor mindig kövessétek egymás telefonján, ki hol jár. A trecking funkció utazás közben kifejezetten hasznos. A GPS-t arra is használhatjátok, hogy elmentsétek benne a szállás vagy a kocsitok pozícióját, így kizárt, hogy eltévedtek vagy nem találtok vissza. A nyomon követés mellett az is nagyon fontos, hogy egy új, idegen helyen mindig tudd a segélyhívó-számokat, a mentők, tűzoltók, rendőrség száma bármikor kellhet!

AMI MÉG ÉRDEKELHET