Svájci konyha – Minden, ami nem sajt és csoki

Az észak-európai országot mindenki a hósapkás hegyekkel és fondüvel azonosítja, pedig...

Fotó: 123rf

Svájc egy olvasztótégely, legalábbis ami a népek és kultúrák keveredését illeti, könnyen tettenérhető az olasz, a francia és a német hatás – és így van ez a gasztronómiával is.

Az ország, amely lehetne akár szegény is, hiszen kis területének negyedét teljesen terméketlen, magas, hóval borított hegyek alkotják, ahol már évszázadok óta nem lehet ásványkincseket bányászni, és amelynek nincsen tengerpartja, így a vízi kereskedelemtől is el van zárva. De ez az ország a világ egyik legfejlettebbje és leggazdagabbja, ahol egymás mellett él több nagyon erős, markáns európai nép már 800 éve, és a belső feszültségeket kiküszöbölve egy nagyon erős konföderációt hoztak létre. Érdekes módon ezt a sokszínűséget máig megtartották, nem lett teljesen homogén a kultúra. Ugyanez a mentalitás mindennel kapcsolatban, legyen szó állat- vagy környezetvédelemről, sportról, művészetekről vagy a gasztronómiáról – ez az ország sokkal több meglepetést tartogat, mint a hófödte gleccserek, a kiemelkedő sajtkínálat vagy a legjobb minőségű csokoládék.

Papet Vaudois

Fotó: Instagram

Papet Vaudois

Ennek a tipikus házias és laktató svájci fogásnak egy vaudois kolbász az alapja, ami egy ízletes krumplis-káposztás raguágyon fekszik. Észak-Európában, így Svájcban is nagyon sok burgonyás étel van, hiszen ez az igénytelen növény mindenhol megterem és rengeteg módon elkészíthető, ráadásul a nagy hidegekben rengeteg energiát ad fogyasztójának.

Bázeli lisztleves (Basler Mehlsuppe)

Fotó: Instagram

Bázeli lisztleves

Szintén egy nagyon egyszerű étel a pirított liszt alapú bázeli leves, ami a leginkább a mi rántott levesünkre hasonlít. A lisztet sok vajon aranybarnára kell pirítani, majd vöröshagymával és egy kis vízzel párolni. Utána a lisztes hagymát fel kell önteni alaplével (húslvessel) és még forralni pár percig. Ínyenc verzióhoz egy kis vörösbort is lehet önteni, tálaláskor minőségi, kemény svájci sajtot reszeljünk rá.

Svájci röszti (Rosti)

Fotó: 123rf

Svájci röszti

A röszti, vagy más néven latkesz, lapcsánka vagy krumplipalacsinta egész Európában elterjedt, csak tájanként másképp nevezik. Ezt a reszelt burgonyából készült sós lepénykét reggeliként is szívesen fogyasztják Svájcban, de a sajtfondü vagy a raclette elengedhetetlen része. Akár vega, akár húsos ételek mellé is jó köretként, de önálló fogásként is megállja a helyét.

Läckerli sütemény

Fotó: Instagram

Bázeli Lackerli

A svájciak mézeskalácsa ugyanúgy ünnepekkor kerül elő, mint más nemzetek konyhájában. A läckerli egy puhább, gazdagabb verzió, amibe rengeteg olajos magot, aszalt gyümölcsöt, cseresznyelikőrt és több fűszert tesznek, mint a magyar verzióba. Ez a puha tészta jobban hasonlít a németek Lebkuchenjére.

Tartiflette

Fotó: Instagram

Tartiflette

A tartiflette egy luxus rakott krumpli, zsírosabb és fényűzőbb a mi kolbászos variációnknál, de elkészíteni ugyanolyan egyszerű: elengedhetetlen része a Reblochon sajt, amelyet 4 részbe vágnak és az étel tetejére teszik, ráolvasztják. Az ételhez főtt krumpliszeleteket rétegeznek, karamellizált hagymával és pirított szalonnakockákkal, majd a végén a tetejére olvasztják az egész karika sajtot.

Tarte Vaudoise

Fotó: 123rf

Svájci krémes pite

A ropogós szélű és aljú tortát zsíros, tejszínes krémmel töltik meg, aminek a teteje sütéskor megpirul. Gyorsan elkészíthető pite, amihez kevés összetevő kell, így mindenki gyakran és szívesen készíti el családi összejövetelekre.

AMI MÉG ÉRDEKELHET