Kirobbant a tehénkonfliktus, egymásnak estek a svájci falu lakosai

A tehenek mit sem sejtenek a történtekről.

tehenek, svájc

Ahogy a jódlizásét, úgy a tehénkolompok jellegzetes hangját is lényegében mindenki Svájchoz köti. Bár a tehéntartásnak évszázados hagyománya van az országban, a nyakukon lévő kolompokhoz úgy tűnik, hogy nem mindenkinek sikerült hozzászoknia.


A Bern és Zürich között található Aarwangen települése pontosan úgy fest, ahogy az egy alpesi falutól elvárnánk: a távolban a fenséges, hófödte Alpok vonulatai húzódnak, a település mellett a gyönyörű Aare folyó vize csörgedezik és az alpesi életérzést a Aarwagen 4700 lakosa sem zavarja.

A falu középkori kastélya, impozáns templomai és hagyományos parasztházai vonzó lehetőséget kínálnak a turistáknak, akiknek nem is kell messze utazniuk Svájc egy-egy nagyobb városától.

Ám itt sem zökkenőmentes az élet: konfliktus ütötte fel a fejét a régóta itt lakók és a mostanában a településre költözöttek között. Ennek forrása pedig nem más, mint a tehenek nyakán lógó kolompok.

Ha már magaslati helyek: Elfújta a szél Európa legmagasabban álló vécéjét

A hamuesgyemant.hu szúrta ki BBC cikkét, melyben az olvasható, hogy az utóbbi időben legalább két család hivatalosan is panaszt tett a falusi tanácsnál, mert szerinte a tehenek nyakán lévő kolompok túlságosan hangosak konganak, beárnyékolva ezzel a svájci áloméletet.

A helyi lakosoknak persze megvan a saját véleményük erről:

Niklaus Lundsgaard-Hansen polgármester szerint az ide született helyiek és a falu megmaradt gazdálkodói kultúrájuk elleni támadásnak, egyenesen személyes sértésnek érzik a panaszokat.

Fotó: Frank Hollerman / Unsplash

Az óvatlan bejelentők nem biztos, hogy tisztában voltak a svájci szokásokkal, ugyanis a lakosok a hír hallatán rögvest petíciót indítottak a faluban, melyben aláírásokat gyűjtöttek a kolompok megtartásának érdekében.

„Mi, svájciak meg akarjuk őrizni és a jövőben is fenn akarjuk tartani a saját hagyományainkat” – írták a petícióban.

Pár nap alatt egyébként több mint ezer aláírás érkezett a petícióra, melyet egy ünnepélyes, hagyományos kolbászokkal megfűszerezett esemény keretében nyújtottak be a helyi hatóságoknak.

Bár (egyesek szerint) lehet, nem is Svájcról volt szó: Összetévesztik a turisták ezt a két európai országot – az egyik most végképp megunta

Giphy

A főkolomposok közül az egyik visszavonta panaszát, a másik pedig… egyszerűen elköltözött a településről.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET