A Svájci-Alpok kincsei – Kirándulj a legértékesebb gyógynövények között!

Szép tájak, magas hegyek, jótékony növények, harapnivaló levegő. Mi kell még? Mutatjuk!

Brienzer Rothorn
Fotó: Shutterstock

Több, mint valószínű, hogy ezen az alpesi környéken született meg a „természet gyógyító ereje” kifejezés. A Svájci-Alpok klímája és tiszta levegője ideális környezet a gyógynövényeknek, hát még az arra túrázó embereknek...

Svájc a hegyek országa – az Alpok az ország területének több mint a felét alkotja. Éppen ezért egy svájci hátizsákos utazást több szempontból is érdemes felvenni a bakancslistára. Egyrészt megismerheted az ország vadregényes tájait, másrészt sok mindent megtudhatsz a növényvilág titkairól. A Svájci-Alpokban több mint száz gazda foglalkozik alpesi gyógynövények termesztésével, amelyek az ország egyedülálló talaján és éghajlatán természetes körülmények között nőnek, fejlődnek. Ha kedvet kaptál egy alpesi kiruccanáshoz, megmutatjuk neked azt a négy régiót, amit gyalogosan is könnyedén bejárhatsz.

Valais

Fotó: Shutterstock

Ez a régió ad otthont Svájc egyik legikonikusabb, egyben az Alpok hetedik legmagasabb hegycsúcsának, a Matterhornnak (4478 méter), valamint az ország legmagasabb csúcsának, a 4633 méter magas Dufourspitzének. Az innen származó borsmenta és orvosi pemetefű számos gyógyászati készítmény alapanyaga, például egy rendkívül népszerű torokcukorkáé is. Valais távol esik a nehézipari létesítményektől és az autós forgalomtól, így itt valóban "biztonságban vannak" a gyógynövények, amelyeket te is megcsodálhatsz a Tour du Mont Blanc-on, Európa egyik legnépszerűbb hosszú távú túráján. A körtúrát érdemes szakaszosan, napokra szétszabdalni, de ha csak egy napra mennél, akkor a Gemmi-hágóhoz vezető 16 kilométeres utat járd végig, ahonnan több csodálatos kilátópont is elérhető. Tiszta időben a hágó tetejéről a Matterhorn és a Dufourspitze – a régió két kihagyhatatlan nevezetessége – is látható. Nem szeretnél olyan sokat gyalogolni? Jó hír, hogy egy drótkötélpálya segítségével is feljuthatsz a hágó tetejére.

Val Poschiavo

Fotó: Shutterstock

Vonattal érdemes utazni a Bernina-hágón át Val Poschiavóba, Svájc legdélebbi, Olaszországgal határos régiójába. A Rhaetian Railway az ország legmagasabban fekvő, az Alpokat átszelő vasútvonala. A mesebeli út magashegyi gleccserek mellett halad el, mielőtt leereszkedne a völgybe. Fedezd fel a hágót gyalogosan az UNESCO Világörökséget képező Via Albula/Bernina túraútvonalon! A 130 kilométeres út tíz szakaszra van bontva, így vagy végigmeneteled a teljes távot – esténként megaludva az útmenti szállóhelyeken –, vagy az út bármely pontján felpattanhatsz a vonatra. A túra utolsó szakaszai leereszkednek a Val Poschiavo völgybe, majd az olaszországi Tiranóban található végállomásig vezetnek. A régió egyik különlegessége, hogy késő tavasztól nyárig rengeteg orvosi zsálya nő a környéken. A hágó túloldalán a növények szerelmesei a közeli Pontresinában található Ricola gyógynövénykertet is szívesen látogatják, amely egész évben nyitva áll a látogatók előtt, de igazán májustól szeptemberig, a gyógynövények virágázása idején érdemes felkeresni.

Közép-Svájc

Fotó: Shutterstock

Brienzer Rothorn

A vizekben gazdag alpesi hegylábak nyáron élénkzöld hegyoldalaknak és gleccsertavaknak adnak otthont. A feketebodzafák itt a nedves erdei tisztásokon, valamint a folyók és patakok partján virágoznak. De a hársfák szintén értékelik a régió meszes talaját és a sok-sok nedvességet. E vidéken találod Svájc egyik legújabb hosszútávú túraútvonalát, a Tell Trailt, amely Közép-Svájc szívét szeli át. A 209 kilométeres útvonal a régió hat legjelentősebb csúcsát – Stoos, Rigi, Pilatus, Stanserhorn, Titlis és Brienzer Rothorn – köti össze. Ha erre kirándulsz, ki ne hagyd a világ legmeredekebb fogaskerekű vasútját a Pilatus-hegyen és Európa legrégebbi fogaskerekű vasútját a Rigi-hegyen!

Emmental

Fotó: Shutterstock

Az Emmental régió pont olyan, mintha egy mesekönyvet lapozgatnál. Hullámzó dombok és békésen legelésző tehenekkel tarkított környezet vár, a háttérben havas, csipkézett hegyekkel. A savanyú talaj és a viszonylag sok csapadék ideális helyet biztosít a csipkézett, mentaszerű leveleket növesztő citromfűnek. Ezt a különleges vidéket két keréken lehet a legjobban felfedezni. A dombos terep miatt népszerűek errefelé az e-biciklik, melyek használata a közel 450 km-nyi kijelölt kerékpárúton engedélyezett is, a régió kerékpárboltjaiban pedig könnyen bérelhet egyet az ember. Ha te azonban inkább lábon fedeznéd fel a térséget, természetesen úgy is megteheted.

Jura-hegység

Fotó: Shutterstock

A kevésbé ismert, de az előzőekhez hasonlóan lenyűgöző Jura-hegység egy egészen új élményt nyújt az Alpokkal szemben. A szubalpin hegység csúcspontja alig több mint 1706 méter magasan van, ami azt jelenti, hogy a zord alpesi tájakhoz képest az itteni ökoszisztéma rendkívül burjánzó. Az erdei mályva ezekben az alacsonyabban fekvő régiókban érzi a legjobban magát, az őshonos kerti izsóp pedig édes aromája miatt a túrázók egyik kedvenc gyógynövénye.

AMI MÉG ÉRDEKELHET