Tízezrekért napozni? A helyiek nem kérnek a mohó üzemeltetőkből

Elsőre furcsán hangzó sztrájkba kezdtek a görög strandokon.

napozás, strand
Shutterstock

Görögország strandjain a helyiek törölközőkkel tiltakoznak a kereskedelmi üzemeltetők ellen, akik véleményük szerint ellehetetlenítették a nyilvános strandokon való kikapcsolódást.

Görögország homokos partjai minden évben rengeteg magyar turistát vonzanak, akik a helyiekhez hasonlóan imádnak a nyilvános strandokon lazulni. Azonban úgy tűnik, a strandolás nem olyan egyszerű – már ha nem akar valaki borsos összeget kiadni azért, hogy az elvileg nyilvános strandon leterítse a törölközőjét.

A Save Paros csoport bevallása szerint egy, a strand hátsó részén levő napernyőért, illetve napágyért 40, két ágyért és egy napernyőért 60, a „VIP”-részlegért pedig „felháborító" 120 eurós összeget kért el egy bizonyos cég. Ez forintban mérve nagyjából 15, 23, valamint 47 ezres összeget jelent.

Párosz szigetén a helyieknek annyira elegük lett a mohó üzemeltetőkből, hogy megalakították a Törölköző Mozgalmat. A mozgalom során demonstrációkba kezdtek:

a lakosok egy-egy törölközőt és persze plakátokat, táblákat ragadva tiltakoznak az üzemeltetők pénzéhessége ellen.

Szerintük egyes strandterületeket jogtalanul használnak a cégek, ráadásul sokszor illetéktelen operátorok használják ki a turistákat, akiktől abszurd árakat kérnek el a napozóágyak bérlésére.

Ha ez nem lenne elég, az üzemeltetők folyamatosan egyre nagyobb nyilvános strandszakaszokat követelnek maguknak – többet, mint amit a törvények szerint elfoglalhatnak

– számol be az extrém helyzetről a LonelyPlanet.

Ez is érdekelhet: Annyira túltolták az idegenforgalmi adót, hogy alig tette be a lábát valaki. Most korrigáltak

Fotó: Shutterstock

Vendéglátóhely Párosz szigetén.

„Jogunk van a nyilvános helyekre és jogunk van használni azokat a nyilvános strandokat, amiket az önző, kapzsi, társadalmi felelősséget nem vállaló üzletemberek megsértenek azzal, hogy teljes egészében elfoglalják a strandokat, vagy akár százszorosával túllépik azt a törvényileg megengedett limitet, ami az általuk elfoglalható strandrészekre vonatkozik”

– nyilatkozták a sztrájkolók.

Bár a görög strandok nyilvános területként vannak számontarva, a helyi éttermek, bárok és hotelek kibérelhetik a partszakasz egy-egy szegmensét.

Törvényileg ez a terület maximum 50 százalékát teheti ki az egész strandnak, a maradék részt kötelesek lennének meghagyni azon emberek számára, akik nem szeretnének fizetni szolgáltatásaikért.

A valóságban viszont más a helyzet. A helyiek beszámolói szerint nem elég, hogy a létesítmények törvényellenes mértékben átlépik ezt a keretet, de operátoraik gyakran kapuőrökként viselkednek és kerítések segítségével blokkolják a strandokat, a tengert azok elől, akik nem akarnak fizetni nekik.

„Néhány esetben a strandok 100 százalékát is elfoglalják. Teljesen olyan, mintha kitiltanának minket a szigetről”

– reflektált az esetre egy 70-es éveiben járó férfi a New York Timesnak.

A probléma egyébként nemcsak Pároszt, de a környező szigeteket is érinti. A Törölköző Mozgalom már Naxosz, Mikonosz, Kréta, Rodosz és Szantorini szigeteit is elérte, ahol az üzemeltetők hasonló módon kebelezik be a publikus strandokat.

Ne hagyd ki! Ekkor foglald le a jövő évi nyaralást, ha jól szeretnél járni!

Mi lesz ezek után?

Fotó: Shutterstock

Santa María strandja, Párosz, Görögország.

Úgy látszik, a sztrájkolók fáradozásai lassan elképzelhető, hogy megtérülnek. Két héttel azután, miután Párosz egyik kisebb strandját (Santa María) ellepték a tiltakozók, a napozóágyak egyszer csak eltűntek a partról, három strandbár pedig egy egyenesen bezárt, miután egy nyomozás során kiderült, túllépték a törvényileg előírt területlimitet.

A helyzet ígéretesnek hangzik, de a helyieknek nem feltétlen van egyszerű dolga. A Guardian cikke szerint Naxosz partjain a legutóbbi nyomozás idejére ugyan eltűntek a napágyak, de amint a nyomozók elhagyták a helyszínt, egyből vissza is kerültek.

Mindennek ellenére a hatóságok is észbe kaptak: Kostis Hatzidakis pénzügyminiszter több nyomozói látogatást ígért, elmondása szerint pedig nem fog senkin megesni a szívük.

Párosz polgármestere, Markos Kovaios sem hagyta szó nélkül az esetet:

„A probléma nagyon is valós. Meg szeretnénk oldani a helyzetet és nem fogjuk tűrni az ilyesfajta önkényeskedést szigetünkön. Felülvizsgáljuk a cégeket az esetleges illegális területfoglalások miatt.”

AMI MÉG ÉRDEKELHET