Életet menthet: 6 figyelmetlenség, amit rengetegen elkövetnek a strandokon

A szakértő megmutatja, mivel előzhetjük meg a baleseteket.

medence gyerekek strandolás
Fotó: Shutterstock

Itt a várva várt strandszezon, ezért éppen itt az ideje, hogy egy szakértő elmondja, milyen egyszerű trükkökkel előzhetjük meg a medencés baleseteket, és mire figyeljünk, ha gyerekekkel strandolunk. Minden ötlete logikus és könnyen megvalósítható, érthetetlen, hogy ezt miért nem tanítják meg minden felnőttnek és gyereknek!

Nikki Scarnati hivatásos úszásoktató és vízimentő úgy érezte, muszáj rövid TikTok-videókban megtanítani a szülőket és a gyerekeket arra, hogyan, milyen óvintézkedésekkel induljanak el a strandra. Nikki mini videóiban röviden, egyszerűen és persze képpel (a saját kislányával illusztrálva) mutatja be a technikákat, kezdve egy olyan banális témával, hogy mi a leggyakoribb fulladási ok. Mire tippelsz? Az úszástudás hiánya! Tehát a szakember azt tanácsolja, ne ódzkodjuk a víztől, csak tanuljunk meg benne biztonságosan úszni, és a gyerekeket is minél hamarabb tanítsuk meg rá. Felejtsük el a felfújható segédeszközöket, amelyek szerinte inkább csak bajt okoznak. A karúszók, mellények, úszógumik, matracok, nemcsak balesetveszélyesek, de hamis biztonságérzetet is adnak mind a gyereknek, mind a felnőtteknek.

A legfontosabb biztonsági tippek:

Fotó: Shutterstock

  • Soha nem hagyhatunk gyereket egyedül a vízben, akkor sem, ha alacsony a víz vagy ha tud már kicsit úszni, és akkor sem, ha van rajta úszómellény.
  • Ne vegyünk se magunknak, sem a gyereknek kék fürdőruhát, mert ez a szín, még a nyugodt medencevízben sem látható, nem hogy a hullámzó nyílt vízben. A legjobb a rikító színű úszóruha gyerekeknek: piros, sárga, pink, narancs, neonzöld, hogy minél hamarabb észrevegyük, ha baj lenne, elsüllyedne, de arra is jó, hogy más ne ugorjon rá a medence széléről.
  • Pancsolás után ne csavarjuk be úgy a didergő gyereket törölközőbe, hogy a keze a törölköző alatt legyen. Itassuk fel a válláról a vizet, majd a hóna alatt tekerjük körbe a textillel. Ha egy gyerek úgy esik be a vízbe, hogy a kezeteit nem tudja használni, esélye sincs, hogy felússzon van megkapaszkodjon a medence szélén, ugyanis a törölköző megszívja magát vízzel, ránehezedik a testre és teljesen belegabalyodik a gyerek.
  • Mentőmellényt csak akkor adjunk a kicsikre, ha indokolt, például, ha nyílt vízre megyünk vele, csónakázunk, vízibicklizünk, kajakozunk, vitrolázunk stb., tehát, amikor életmentő funkciója van, ugyanis a mellényben nem lehet rendesen mozogni, úszni.
  • A gumimatracot fekvésre vagy ülésre találták ki, ne ugráljunk róla, ne hagyjuk, hogy izegjen-mozogjon a gyerek rajta, mert azonnal instabillá válik. Beszéljük meg a kicsikkel, hogy csak akkor használhatja a matracot, ha nyugodtan ülve vagy fekve tud rajta maradni. Ez különösen igaz, ha medencében használjuk a felfújható eszközt, hiszen a medence széle plusz veszélyeket hordoz.
  • Ha van medencénk, kerítéssel vegyük körbe, vagy csináltassunk kemény medencefedőt. A kicsi, felfújható medencéket pedig ürítsük ki, hiszen alacsony vízben is meg tudnak fulladni a totyogó gyerekek. Az alábbi videóban például azt mutatja meg a a vízimentő, hogy milyen buta hackeket lehet látni neten, amivel még jobban növeljük a fulladás veszélyét. Ha a gyerekre rátekeredik a takaró, amivel befedik a kismedencét, garantáltan életveszélybe kerül. Tudtad, hogy 20 másodperc elég ahhoz, hogy egy gyerek megfulladjon? Ne adj egy esélyt sem a balesetnek!
@scarnati.swim#stitch with @Shannon Doherty MOM Hacks ♬ Monsters, Inc

A floridai úszásoktató kitér arra is, hogy miért ellenzi a felfújható segédeszközöket – egyszerűen feleslegesnek tartja! Minden gyerekben megvan a túlélési ösztön és mindenféle szenzomotoros mozgás, amivel képesek magukat megmenteni a vízben, csak meg kell nekik tanítani jól használni ezt a képességet. Nikki azt javasolja, hogy 6 hónapos kortól kezdve kezdjük tréningezni a kicsiket oktatók segítségével, hogy megtanulják az alapokat, ő maga is ezt tanítja Floridában, ahol majdnem minden háztartáshoz tartozik medence, vagyis a kicsik folyamatos potenciális veszélynek vannak kitéve a tengerpart és a saját medence miatt.

AMI MÉG ÉRDEKELHET