Rejtélyes jelenség foglalkoztatja a kutatókat a Stonehenge-nél

A csillagászathoz van köze.

stonehenge

Az angol örökségvédelmi hivatal (English Heritage) szakértők bevonásával egy érdekes kutatást bonyolít le, melyben azt vizsgálják, hogy az ősi építménynek mennyi köze van a Hold mozgásához. Egyelőre még nem tudni, hogy az „építők” figyelembe vették-e a Hold állását, az viszont már biztos, hogy a Stonehenge kapcsolatban áll a Nap mozgásával.


Az örökségekkel foglalkozó English Heritage egy friss kutatásban vizsgálja, hogy a milyen kapcsolat áll fenn a Stonehenge és a Hold állásai között. A projekt tanulmányozásába bevonták az oxfordi, a leicesteri és a bournemouthi egyetem szakértőit, valamint a királyi csillagászati társaság munkatársait is.

„Azt már jól tudjuk, hogy a Stonehenge szerkezete közvetlen kapcsolatban áll a Nappal, ám azt még nem sikerült kideríteni, hogy van-e köze a Holdhoz”

– mondta a BBC-nek Clive Ruggles, a Leicester Egyetem professzora.

A Stonehenge-nél amúgy rendszeresen megünneplik a napéjegyenlőséget: 5 hely, ahol tradícionális módon ünneplik az év legsötétebb napját

A kutatók a tézisükben azt feltételezik, hogy a holdmozgásokra már a Stonehenge történetének kezdetén felfigyelhettek, és ez valószínűleg befolyásolhatta a későbbi formát.

A tudósok egyébként már évtizedek óta vitatkoznak azon, hogy a körépítménytől kicsit távolabb található négy állomáskő (Station Stone) lerakása vajon szándékos volt-e, mivel ezeknek pozíciója valamilyen oknál fogva igazodik a Hold bizonyos – szélsőséges – állásaihoz.

A lehetőség azért is nagyon érdekes, mert 2024-25-ben következik be a fent említett, 18,6 évente tapasztalható jelenség.

Az úgynevezett holdforduló (lunar standstill) azt a pontot jelenti, amikor a holdkelte és a holdnyugta a lehető legtávolabb van egymástól a horizonton.

„Valószínűleg soha se fogjuk tudni bebizonyítani állításunkat, ám minél jobban megértjük az emlékmű és a Hold kapcsolatát, annál inkább erősebb érveket tudunk majd hozni”

– fejtette ki Dr. Fabio Silva, a Bournemouth Egyetem kutatója.ú

A Manhattanhenge nevét például Stonehenge inspirálta: A világ legkeresettebb eseményei a Google adatai szerint

Mindazonáltal a kutatók idén is folyamatosan tanulmányozni fogják a jelenséget, az English Heritage közreműködésével pedig az átlagemberek is közelebb kerülhetnek a rejtélyhez. A hivatal a Stonehenge-hez köthető rendezvények sorát szervezi meg, melyek keretében az érdeklődők előadásokba és beszélgetésekbe hallgathatnak bele, de lesz pop-up planetárium, csillagnézés és egy vadiúj kiállítást is nyitnak.

Ráadásul élőben közvetítik majd a legdélebbi holdfelkeltét is.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET