Nem véletlen, hogy ennyire boldogok:  8 spanyol szokás, amit érdemes eltanulni

Ebben az országban sokat sportolnak, jókat esznek és itt a legelégedettebbek az anyák...

spanyolország tengerpart strand naplemente
Fotó: Shutterstock

Spanyolországban 10 emberből 8 abszolút boldognak érzi magát, és soha nem akarna más országban új életet kezdeni. De vajon, mi a spanyolok titka, mitől érzik ilyen jól magukat? A spanyolok várható élettartama a legmagasabb egész Európában, van pár szokás, amit érdemes eltanulnunk tőlük!

Egészséges étrend

Kutatások kimutatták, hogy bizonyos tápanyagok – például az olajos halakban található Omega-3 zsírsav – hozzájárulhatnak az általános jólléthez, ami egyenesen összefügg a boldogsággal. A mediterrán étrend sok, egészséges gyümölcsöt, zöldséget, valamint a „szív olaját”, vagyis olívaolajat tartalmaz. Finom és egészséges spanyol ételrecepteket ebben a cikkünkben találsz.

D-vitamin

Sokszor hallhattál már a szezonális affektív zavarról (SAD), amely az évszakok változásával jelentkezik, de leginkább a hideg, sötét hónapok idején sújtja az embereket. Ez a fajta depresszió természetesen a spanyolokat kevésbé érinti a magas napsütéses órák száma miatt (Európa legnaposabb városa a spanyolországi Alicante), de az is érdekes, hogy még a 2021-es Filomena vihar – rekord méretű havazással és hideggel járt – idején sem mutattak depressziós tüneteket. Ezt a tudósok a megfelelő D-vitaminnal magyarázzák, amiből nekik nincs hiányuk, ellentétben a magyar lakosság nagy többségével.

A jelen öröme

Fotó: Shutterstock

A legnagyobb önsegítő guruk állítják: a boldogság egyik fő kulcsa nem a hírnévben, a pénzben vagy a hatalomban rejlik, hanem a hálában. A spanyolok ezt jól tudják, és igenis értékelik, megbecsülik azokat a legapróbb momentumokat is az életükben, amelyek derűt okoznak nekik. Ki tudják élvezni az adott pillanat örömét, ami lehet egy finom kávé reggel, egy tartalmas ebéd a barátokkal, vagy akár egy szép naplemente. Ez a szokás a mi rutinunkká is válhatna!

Együtt a család

A hála után a család a boldogság egyik legfontosabb alappillére, pontosabban a családra szánt idő, amire a spanyolok különösképp figyelnek. A katalánok és a spanyolok is egy kimondottan társaságkedvelő társadalom, ahol a nagyszülőket csak nagy ritkán szállítják el idős otthonokba. Sokkal inkább az jellemző, hogy a család dédelgetett tagjává válnak, együtt élve és szocializálódva a fiatal generációval. Ugyanez vonatkozik a családfa másik ágán található családtagokkal – a gyerek ugyanúgy részt vesznek a közös programokban, mint a felnőttek. Spanyolországban az éttermekben és bárokban az asztalok körül rohangálnak a kicsik, nem zavarják a közösséget.

Hosszú élet és boldog anyák

Fotó: Shutterstock

A spanyol anyák a legelégedettebbek Európában

Legyen szó az olívaolajban, halban és friss zöldségekben bővelkedő étrendről, a kiváló egészségügyi ellátásról vagy a társaságkedvelő társadalomról, azt tény, hogy a spanyolok várható élettartama a legmagasabb egész Európában. Sőt, egy friss felmérésből az is kiderült, hogy ebben az országban a legboldogabbak és legelégedettebbek az anyák is. A fiatalok többségének eszébe sem jut elköltözni otthonról 30 éves koruk előtt, ami ott teljesen természetes és megszokott jelenség.

Elegendő testmozgás

A spanyolok többsége rendszeresen sportol, kirándul, vagy csak sétálgat a közeli parkokban, erdőkben, tengerpartokon. Igaz, hogy a mediterrán térségben legtöbbször remek idő van a kocogáshoz, kerékpározáshoz, de gyakran űznek extrém sportokat is a lakosok – a lényeg, hogy mozogjanak, ami elegendő energiával (ebből fakadóan boldogsággal is) látja el a szervezetet.

Kikapcsolódás

Nem kérdés, hogy Spanyolországban vannak a világ legnagyobb, legvadabb és a legszokatlanabb fesztiváljai, ünnepségei – legyen az egy nagyobb, nyüzsgő város, vagy egy aprócska település. A spanyolok igenis figyelnek arra, hogy időként kitombolják, kitáncolják magukat, és ilyenkor nem sajnálják a sok-sok felbontott pezsgős palackot sem. Ez kellemes szokásnak tűnik, nem igaz?

Kultúra felsőfokon

„A művészet lemossa a lélekről a mindennapi élet porát” – mondta Picasso, és ehhez tartják magukat a spanyolok is, akik rendszeresen járnak művészeti kiállításokra, rendezvényekre. Ezt is leginkább társasággal teszik, és utána az a szokásuk, hogy beülnek valamelyik étterembe falatozni, amiből szintén nem szűkölködik az ország. Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy vagyonokat hagynak ott az étkezésért, a spanyolok azt is tudják, hogyan egyenek királyi módon olcsón. Leginkább kisebb tapasokat kérnek ki, amihez bort vagy cavát iszogatnak.

Szöveg: Sinkó Edit

AMI MÉG ÉRDEKELHET