Garantált napsütés: 5 spanyol sziget, ha májusban utaznánk

Ilyenkor még nem kell versenyezned a napágyakért és a legjobb éttermek asztalaiért!

Tenerife kanári-szigetek
Fotó: Shutterstock

Május végén, június elején már nagyon jó az idő, nincs tömeg, de már rendszeresek a repülőjáratok, könnyebb szállást találni és valószínűleg olcsóbb is, mint pár héttel később. Ha már most tudod, hogy előszezonban szabadságra tudsz menni, akkor érdemes a spanyol partokat és főleg a szigeteket felfedezned! Hol van a legnagyobb strandválaszték? Melyik szigeten lehet a legtöbbet kirándulni? Hol van fekete homokos strand?

A zöld sziget – Ibiza

Fotó: Shutterstock

Cala d'Hort strand, Ibiza

Ibizát a közeli Formentera szigettel együtt, spanyolul Islas Pitiusas néven is emlegetik, ami „fenyves szigeteket” jelent. Nevéhez hűen Ibizán tényleg rengeteg a fenyőfa, a Baleár-szigetek közül pedig itt a legnagyobb az erdők aránya, tehát, ha vonz a zöld és a szép, homokos tengerpartok, akkor jó választás Ibiza. Ezen a spanyol szigeten a főszezont a legnagyobb klubok megnyitásától számítják. Júliusban és augusztusban hatalmas a tömeg és nehéz jó áron, szép szállást találni, ezért még május végén vagy június elején utazz inkább Ibizára. Ha egynapos kirándulásokat szeretnél, akkor a közeli szigetekre hajózz át egyéni hajóbérléssel: Formentera és Es Vedra egészen biztosan tetszeni fog, és lehet, hogy az előszezonban egy turistával sem találkozol.

Forróság van, de az óceán lehűt – Tenerife

Fotó: Shutterstock

Puerto de la Cruz, Tenerife

Tenerife nagy sziget, ahol válaszhatsz nagyon nyugodt települést, mint Los Cristianos, ha pedig pörgősebb helyet szeretnél, ahol van programlehetőség, akkor Las Americast vagy a sziget fővárosát, Santa Cruz de Tenerifét érdemes megnézned. A Kanári-szigetek évtizedek óta nagyon kedvelt téli és nyári üdülőhely, ráadásul minden szigete más-más hangulatú, annak ellenére, hogy az összes vulkanikus eredetű. Ha szeretnél vulkanikus, fekete homokos tengerpartot látni és kipróbálni, akkor Tenerifén is találhatsz bőven ilyet. A Spanyolországhoz tartozó Tenerifén található a Teide, aminek csúcsát ősztől nyár elejéig hó borítja, tehát mindenképpen próbáld ki, hogy délelőtt napfürdőzöl a parton, majd egy 1-1,5 órás – igaz, hogy szerpentines – autózással felmész a hegyre, ami 3718 méter magas. A hegycsúcson van felvonó is, ha tényleg a vulkán legmagasabb részére szeretnél feljutni. Tenerifén május végén és június elején már forróság van (Nyugat-Szaharával nagyjából egy szélességi körön van, az Egyenlítő és a Ráktérítő között) és nagyon erős a nap, így már májusban is erős napfényvédővel kell készülni!

A legnagyobb, legnyugodtabb – Mallorca

Fotó: Shutterstock

Palma de Mallorca, háttérben a katedrális

Mallorca fővárosa Palma de Mallorca, amely egy pezsgő nagyváros, ahol a sziget egymilliós lakosságának a fele él, tehát tényleg hatalmas és rengeteg változatos programlehetőséget kínáló úti cél. Ha Mallorcára érkezel, érdemes autót bérelni és bejárni a sziget településeit és kipróbálni a legszebb strandokat: Alcúdia, Valldemossa, Deia, Artá és Petra kihagyhatatlan. Akkor sem jársz rosszul, ha Palmában maradsz, mert csodás a tengerpart, és május végén és június elején még nyugodt is, mert a spanyoloknak még tart az iskola, tömegre maximum hétvégén kell számítani a strandokon.

Eldugott kis sziget – Cabrera

Fotó: Shutterstock

Kilátás az egyik nagy öbölre Cabrerán

Ha meghittségre, nyugalomra és a természet közelségére vágysz, és szeretnél kirándulni a délelőtti vagy délutáni órákban (napközben már nagy a hőség május végén, június elején is), akkor Cabrera tökéletes választás. Ez a kicsi sziget (teljes területe alig 19 km²), ami Mallorca déli partjainál található, rendkívül mozgalmas történelmi múltat tudhat magam mögött. Ennek megfelelően számos látványos emlékkel is találkozhat az idelátogató: például mára lakatlan 14. században épült falvakkal, egy erődtorony romjaival, egy tengeri temetővel és a Punta de Anciola-fok világítótornyával. Ha a történelmi helyszíneket megnézted, akkor irány a part és vidd a búvárfelszerelésedet is, mert a környező öblöket nagyon szeretik a teknősök, delfinek és színpompás trópusi halfajok is.

Menorca

Foró: Shutterstock

Pregonda beach, Menorca

A spanyolországi Baleár-szigetekhez tartozó Menorca sokkal kevésbé ismert és zsúfolt, mint Mallorca. A közepes nagyságú szigeten mindössze 95 ezer ember él, ők is szinte mind a turizmusból, úgyhogy nagyon örülnek, ha már májusban megérkeznek az első nyaralók. Hogy Menorca miben körözi le a többi spanyol szigetet? Méretéhez képest nagyon nagy a strandválaszték, de az ide látogatók azt állítják, a legszebbek közülük a sziget déli partjainál találhatóak, ráadásul ezek a kevésbé szelesek is. A szél egyébként egész évben jellemző, nyáron ez teszi elviselhetővé a klímát. Fürödni ugyan áprilistól októberig lehet a tengerben, azonban, ha kerülöd a tömeget, akkor májusban vagy júniusban utazz Menorcára!

AMI MÉG ÉRDEKELHET