Elegük van a turistákból, éhségsztrájkba kezdhetnek a spanyol szigeten

Újabb helyen okoz gondot a túlturizmus

tenerife
Shutterstock

Tenerife lakóinál betelt a pohár: a helyiek szerint kezelhetetlen mértékűvé vált a szigetre irányuló turizmus, egyesek tüntetésekre, mások egyenesen éhségsztrájkra készülnek.

Az Afrika partjaitól nyugatra fekvő spanyol szigetcsoport, a Kanári-szigetek régóta kedvelt úti célnak számít a turisták körében.

A szigetcsoport legnagyobb tagja, Tenerife 2023-ban több mint 14 millió vendéget fogadott, így nyugodtan mondhatjuk, hogy virágzik a turizmus a térségben. A jelenségnek azonban árnyoldalai is vannak.

Az állandó lakosok úgy érzik, lassan már nem férnek el a szigeten az idegenek tömegeitől

– írja az Euronews.

Mindez szó szerint értendő: az egekbe szökő ingatlanárak miatt egyesek a kocsijukban, mások barlangokban húzzák meg magukat.

Ez is érdekelhet: Vulkánok között bújik meg Spanyolország egyik legszebb falva

Tenerife Ultimate Travel Guide: https://ultimatetravelguide.co/tenerife-ultimate-travel-guide/ Tenerife - a beautiful island of eternal ...

Tenerife 4K Canary Islands | Drone Footage

A helyi vezetés mintha nem akarná meghallani a tenerifeiek szavát, ugyanis a közelmúltban két újabb szálloda megépítéséről döntöttek. Ezúttal azonban a hatóságok, úgy tűnik, túlfeszítették a húrt. A hír bejelentése óta folyamatosak a tüntetések, jövő héten pedig éhségsztrájkba lépnek a legelszántabb tiltakozók.

A fellépés mögött a Canarias Se Agota (nyers fordításban: „a Kanári-szigetek megtelt”) nevű civil szervezet áll, amely április 20-án Tenerifén kívül Gran Canarián, Lanzarotén és La Palmán is tart majd tiltakozó akciókat.

A szervezet egyik alapítója, Ruben Zerpa egy brit újságnak elmondta: noha alapvetően örülnek a látogatóknak, meg kell teremteni a fenntartható turizmus feltételeit a Kanári-szigeteken. A férfi havonta 900 eurót keres, albérletéért azonban 800 eurót kell fizetnie. Az ingatlanárak és a bérleti díjak egyértelműen a turistaözön miatt nőttek meg ekkora mértékben.

Egy másik szervező szerint az Airbnb és a Booking szépen lassan felemészti a szigetet.

Ezt is figyelmedbe ajánljuk a témában! Ha kiráz a hideg a tömegtől: a világ 10 legzsúfoltabb desztinációja 2023-ban

Tenerife egész egyszerűen nincs felkészülve ennyi turistára.

Az egészségügyi rendszer túlterhelt, mindent elönt a szemét, ráadásul a vízhálózatot is jóval kevesebb emberre tervezték. Arról nem is beszélve, hogy az állat- és növényfajok is megszenvedik a turistaözönt.

Ki tudja, talán a mostani tiltakozáshullám képes lesz változást elérni.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazin néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET