A sofőr állás népszerűségének okairól

A munkaerőpiacon mindig vannak kiemelt népszerűségnek örvendő álláshelyek. Ahány különféle pozíció, annyi sajátos indok a keresettségre. A legjobb persze az, ha a kereslet képes találkozni a kínálattal, mely nem minden esetben egyszerű, de nem is lehetetlen.


Keresett pozíciók

Napjainkra a munkaerőpiac horizontja hatalmasra tárult, így ember legyen a talpán aki részleteiben képes átlátni a teljes kínálatot és a hozzájuk kapcsolódó lehetőségeket. Nem véletlen, hogy üzletági szakemberek tömegei foglalkoznak a kérdéssel, illetve a statisztikusok is nagy erőket mozgósítának annak rögzítésére, hogy mely álláshelyek a legnépszerűbbek az aktuálisan elérhető álláskínálatban. A tendenciák természetesen mindig változnak, hiszen a munkahelyek népszerűsége is számos körülménytől függ.

Bizonyos állások rendkívül stabil körülményeket biztosítanak, míg mások kiváló referenciának számítanak. Adott esetben kiemelt szempont lehet a fizetés vagy épp a cégen belüli fejlődés és előrelépés lehetősége. Bár a munka világában rengeteg szubjektív szempont is érvényesül, érdekes módon mindig találhatunk objektíve is keresett pozíciókat. Sokszor pedig akár az is képes dönteni, hogy mennyire egyszerű a munkába állás.

A munkáltatók ugyanis sok esetben belépési követelmények egészen hosszú, szinte teljesíthetetlen listájával szembesítik a pályázókat, így sokan az egyszerűbb megoldásokat keresik. Bár viszonylag ritka az, mikor a belépési feltételek és a munka adottságai egyaránt kedvezőek, de épp az utóbbi időszakban bukkant fel egy pozíció, mely ilyen és lényegében reneszánszát éli. A kérdésre a választ a sofőr állás Profession által kínált opcióiban találjuk, hiszen ebből is jó néhány adódik.

Újra lendületben

Az álláspiacon természetesen nem ismeretlenek az ilyen pozíciók, hiszen a sofőr állás tradíciói messzire nyúlnak vissza. A közúti csomag-, teher- vagy épp személyszállítás ugyanis egyáltalán nem újkeletű dolog, így talán érdemes megnézni azt, hogy miért éppen most kapott új lendületet ez a szakma. A szálak egyértelműen a koronavírus járvány okozta kényszerhelyzetre vezethetők vissza. Ekkor ugyanis sokan vesztették el álláshelyeiket, egy sofőr állás pedig olyan opciót kínált, melyet nem érintettek a korlátozások.

Az új munkavállalók jellemzően a különféle futár munkákat részesítették előnyben, hiszen ezek esetében a munkába állás könnyen és gyorsan ment, az elérhető bérek pedig kiemelkedőnek számítottak. Ezek az opciók akár még akkor is megfeleltek volna, ha valaki nem éppen állását vesztve kutat kétségbeesetten új munkahely iránt, de így pedig főleg. A számítások pedig sok esetben bejöttek, hiszen ma is jó néhány sofőr állás kerül úgy betöltésre, hogy a dolgozó a COVID alatt kezdett.

A futárkodás persze nem az egyetlen opció, bár tény, hogy a B-kategóriás jogosítvánnyal végezhető munkák közül talán a legkifizetődőbb. Azonban, ha már ennyire sok embernek bevált a sofőr állás, érdemes lehet ezt is új szintre emelni és nagyobb kategóriára, ezzel együtt nagyobb járművekre és kihívásokra váltani. Egy sofőr állás egyik nagy előnye - sok más mellett - éppen ez: mindig van tér a fejlődésre és a szintlépésre.

Terhek az úton, nem a vállon

A sofőr állás királykategóriát - ha ugyan létezik ilyen - jellemzően a teherszállítmányozáshoz kötődő munkák jelentik. A kamionozás ugyanis nem is csupán egy egyszerű munka, hanem életforma. Az ilyen sofőr állások népszerűségét érdekes módon a közösségi platformok is segítették. Az utóbbi években ugyanis itthon is több, a kamionozás különféle aspektusait bemutató videó került fel az ezek megosztására szolgáló legnépszerűbb platformra, mely érezhetően növelte a szakma keresettségét.

Egy ilyen sofőr állás persze már egészen más szintet jelent a futárkodáshoz képest, még ha az alapok ugyanazok is. A kamionozás azonban utat nyithat a nemzetközi karriernek is, hiszen az esetek többségében ezek a munkák külföldre szólítják a sofőröket. Adott esetben pedig akár a külhoni spedícióra is lehetőség van, ami a jövedelem tekintetében is egészen új magaslatokat jelenthet. Ehhez azonban a megfelelő jogosítvány mellett szükség lesz némi teherbírásra és monotonitástűrésre is, illetve mindazokra a kvalitásokra, melyeket ez a szakma megkövetel.

Természetesen azzal sincs baj, ha valaki kisebb léptékben gondolkodik és inkább megmarad a kompaktabb autóknál és a belföldi munkáknál. A különféle csomag- és személyszállítási megoldások ugyanis kellő mennyiségű nyitott pozícióval látják el az álláspiacot, így a megnövekedett kereslet ellenére is mindig akadnak pályázható pozíciók. Ez is jól mutatja azt, hogy egy sofőr állás képes kiállni a fokozott népszerűség próbáját is.

(X)

AMI MÉG ÉRDEKELHET