Az alig ismert üzbég település, ami egykor a Selyemút fontos állomása volt

Ráadásul tele van kulturális emlékekkel.

itchan kala

Világszerte egyre nagyobb figyelemnek örvendenek az „elfeledett”, kevesek által lakott úti célok. Annak ellenére, hogy az ilyen helyek nem tudják felvenni a versenyt a „legtrendibb" desztinációkkal, sokszor legalább olyan érdekes és egyedi látványosságra bukkanhatunk, mint a népszerű célpontokon. A világ egyik legismertebb turisztikai lapja, a Condé Nast Traveler idén pontosan ezeket az apróbb településeket díjazta. Ebből mutatunk be most egy alig ismert, távoli települést.


Üzbegisztán délnyugati részén, a türkmén határhoz közel található Xiva középkori fallal körbeölelt történelmi óvárosa, Itchan Kala. Az 1990 óta UNESCO világörökségi helyszínként ismert óvárost mindössze körülbelül háromszáz ember lakja, de a körülbelül 90 ezer fő lakost számláló Xiva sem hemzseg a turistáktól.

Amennyiben a National Geographic véleményére adnánk: A National Geographic ezt a 30 úti célt ajánlja 2024-re, ha egy kis izgalomra vágyunk

Az Express cikke szerint

„Itchan Kala utcáin sétálva olyan érzésünk lehet, mintha egy középkori karavánon utazva várnánk, hogy nekivágjuk a perzsa sivatagnak”.

Ez nem is csoda, hiszen a majd 10 méteres falakkal körbevett óváros annak idején a Selyemút egyik legjelentősebb állomásának számított: ez volt karavánok utolsó pihenőhelye, mielőtt a sivatagon keresztül átjutottak volna a mai Irán területére.

Az óváros házai a közép-ázsiai iszlám építészet egyik legjelentősebb példájának tekinthető. Itt jelenleg több mint ötven történelmi emlékmű és kétszázötvennél is több történelmi ház található. Ugyan az épületek nagy részét persze már felújították, a munkálatok során kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy ne térjenek el a hagyományos építészeti technikáktól. Emiatt gyakorlatilag idelátogatva egy élő múzeumban sétálhatunk.

Fotó: Sir Francis Canker Photography / Getty Images

Dzsuma-mecset

A városrész legfőbb látványosságainak a Dzsuma-mecset, a Kalta Minor színes kerámiával díszített minaretje, a nyugati kapu, az arab iskolarendszert képviselő medreszék és a mauzóleumok sokaságai számítanak.

Ha Európában erednénk a történelem nyomába: 4 ősi város Európában, amit még ma is meglátogathatunk

Ha véletlenül a településen járunk, semmiképpen se hagyjuk ki a nyüzsgő bazárokat, próbáljuk ki a tradicionális üzbég konyhát, és ha valami egyedit szeretnénk látni, akkor nézzük meg a helyi bábszínházak előadásait.

Amennyiben jókor utazunk, még a nemzetközi táncfesztiválnak, a Raks Sehrinek is szemtanúi lehetünk, melynek keretében nemcsak megismerkedhetünk a hagyományos üzbég táncművészettel, de kiállításokat, színházi produkciókat is láthatunk – valamint persze megkóstolhatjuk a standokból kínált street food-ot is.

Shutterstock

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET