Nézzük élőben a Sarki fényt!

Sokaknak nem adatik meg, hogy saját szemükkel lássák a smaragdzöld eget az Északi sarkon, most itt a lehetőség legalább kamerán keresztül.

lappfold
Fotó: Unsplash

Ezúttal nem egy klasszikus videófelvételt mutatunk, hanem egy olyat, amelynek a természet a rendezője. Live camen figyelhetjük bolygónk legelképesztőbb természeti jelenségét!

Nem régen szedtük össze a NASA 6 leglátványosabb űrfelvételét, ezek közül az egyik az Északi fényről készült videó volt. A Sarki fény, azaz az Aurora Borealis a légkörbe hatoló elektromos töltésű részecskéktől lesz ilyen érdekes. Európában késő ősztől kora tavaszig látható az égi jelenség, tehát még nem késtünk le róla, ha mégis útra kelnénk Izlandra, Norvégiába vagy Finnországba!

Ha szeretnénk mindig tudni, hogy hol lesz látható a Sarki fény, akkor le is tölthetünk a mobilunkra egy előrejelző alkalmazást. A My Aurora Forecast appal mindig naprakészek lehetünk, hogy lesz tiszta-e az ég és mekkora aktivitás várható.

Popcorn és Sarki fény estére

Fotó: Unsplash

Az Explore.org oldalon nem csak az Aurora Borealist követhetjük élőben, többféle webkamera van, amin élő közvetítést nézhetünk, van például jegesmedve les vagy korallzátony kamera is.

Ha most azonnal látni szeretnénk a színes fényekben pompázó eget, akkor erre is lehetőségünk van egy Kanadában, Churchillben elhelyezett webkamera segítségével. Ezen az északi területen az év 300 napján látható valamennyire a fény, és erre a jegesmedvék megmentéséért küzdő kutatók jöttek rá a jegesmedve-rezervátumban, így az ég felé is felszereltek egy kamerát.

Nem csak jeges medvéket, a Sarki fényt is nézhetjük élőben:

www.youtube.com

Northern Lights powered by EXPLORE.org
AMI MÉG ÉRDEKELHET