A mesebeli toszkán falu, amit beárnyékol Firenze hírneve

Egy 300 méter magas dombon rejtőzik.

 San Gimignano
Shutterstock

Toszkána sokak számára az egyik legvágyottabb olasz régiónak számít, ami nem is csoda, hiszen a térség bővelkedik kulturális, szabadidős, természeti és gasztronómiai programlehetőségekben is. Ráadásul itt található San Gimignano dombtetőre épült települése, amin a közeli Firenze miatt gyakran keresztülnéznek a turisták.


A romantikus olasz falvakhoz hasonlóan San Gimignano is tele van kultúrával, történelemmel és persze finom ételekkel is.

A Firenzétől délre található települést a legtöbben 14 középkori lakótornyáról ismerhetik fel, melyeket még egykoron a tehetős családok építettek maguknak egyfajta státusszimbólumként. Míg például Bolognában vagy Firenzéen a legtöbb toronynak nem sikerült túlélnie a háborúkat, természeti katasztrófákat vagy városátépítéseket, addig San Gimignanonak különösképpen sikerült megúsznia a történelem viharjait.

A tornyok közül egyet – az 54 méter magas Torre Grossát – még ma is meg lehet mászni, ennek tetejéről pedig tökéletes kilátás nyílik a környező vidékre.

Fotó: Shutterstock

Télen sem rossz ötlet Olaszország: Dolce vita a hidegben, avagy 5 természetes termálfürdő Olaszországban

A falu óvárosát mára már az UNESCO is elismerte örökségként, a városfalon belül pedig több freskókkal, domborművekkel díszített templom is megtalálható. Az itt található épületek tökéletes példái a középkori dizájnnak, és 12-14. századi firenzei, sienai és pisai építészeti stílusokat ötvözik

San Gimignanoban két főtér, a Piazza della Cisterna és a Piazza del Duomo található, melyek össze is vannak kapcsolva egymással. A környékeken kávézók, éttermek és üzletek sokasága várja a látogatókat, akik utóbbitól indulva könnyen eljuthatnak például a Rocca di Montestaffoli várba, előbbitől pedig a Sant’Agostino templomba.

Shutterstock

Piazza della Cisterna

Kifelé haladva észrevehetjük a szőlősöket, melyeknek köszönhetően a faluban megízlelhetjük a helyi különlegességet, a Vernaccia di San Gimignano fehérbort is. Bár elsősorban ezt a típusú bort készítik a környéken, azért a vörösborok és rosék, valamint az édesebb borok kedvelőinek is van alkalmuk kipróbálni egyet s mást.

(Express)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET