Sajtban utazunk – Alpesi gasztrotúra

Megnéztük, hol és mit érdemes kóstolni az alpesi lankákon.

Fotó: Shutterstock

Franciaország, Olaszország és Svájc aranyháromszöge nem csak a síelés és a hegymászás szerelmeseit csábítja. Beaufort, Toma, Gruyère – a többi közt ezek azok a sajtfajták, amelyek karakteres ízeikkel lenyűgözik mind a tudatos, mind a gyanútlan utazót. Kirándulj és kóstolj velünk!

Míg ideheza alapos kutatómunka szükségeltetik ahhoz, hogy magaslati levegőt is bőségesen magukba szívott, minőségi sajtokhoz juthassunk, Olaszország, Franciaország és Svájc aranyháromszögében térdig járhatunk az ilyesfajta helyi specialitásokban. A három ország közös határvidékén barangolva játszi könnyedséggel, csupán egy-két órára autóba ülve, akár napszakonként léphetjük át egy-egy újabb csodálatos sajtrégió határait. Útlevél ide nem szükséges, csupán üres has, némi kalandvággyal és megfelelő mennyiségű nyitottsággal párosulva. Ezen országok konyhájára jellemző, hogy a helyiek nem össze-vissza kalandoznak a világ gasztrotérképén, hanem csak és kizárólag a náluk megtermelt alapanyagokból hozzák ki a legjobbat: nincs ez másképpen a sajtok terén sem.

​ALPAGE DE SANDRA ET PIERRE ANGELLOZ – REBLOCHON

A Chamonix és Annecy bájos városkája között nagyjából félúton elhelyezkedő Saint-Jean-de-Sixt-be 1995-ben érkeztek meg az első szarvasmarhák Sandra és Pierre Angelloz-hoz, akik a családi hagyomány útját járják: áprilisban indulnak el teheneikkel a nagy „vándorútra”, és ahogy melegszik az idő, úgy merészkednek egyre magasabbra az Aravis-hágón, amelyet májusra már virágerdő és zöld fű borít. Naponta 13 km-t tesznek meg, magukkal viszik a kézi fejőberendezést is, a tejet pedig a család hegyekkel körülölelt kis faházában dolgozzák fel. Ez a folyamatos vándorlás októberig tart, majd a hideg idő beköszöntével a tehenek is lejjebb költöznek, a ház közvetlen közelébe. Angelloz-ék elsősorban a tradicionális Reblochont állítják elő: az év 365 napján, naponta kétszer, közvetlenül a tehenek fejése után készítik, s terméküket a kis gazdasághoz tartozó, egész évben nyitva tartó mintaboltban meg is kóstolhatjuk.

​GAEC ALPIN – BEAUFORT

Innen alig több mint 100 km-re, délre fekszik a két termelő összeolvadásából létrejött Gaec Alpin. Állományukban több mint 300 tehén legeli az Alpok zamatos füvét. A gulya felét a Tarentaise fajta adja, a Beaufort sajt kifejezetten ezen állatok nyers tejéből készül. A gazdaságban többségében Beaufort sajtokkal foglalkoznak, amelyhez a novembertől májusig fejt tej használható fel; de kihasználva a környék adottságait, kínálatukban megtalálható a Le Beaufort Chalet d'Alpage is, amelynek feltétele, hogy a tehenek 1500 m-nél magasabb területen éljék mindennapjaikat. A Gaec Alpin sajtjai – a Beaufort mellett Tomme-et és raclette-et is készítenek – megkóstolhatók a Peisey-Nancroix településen található közvetlen értékesítési pontjukon (Crèmerie chez Marthe), de üzemükben is rendszeresen tartanak vezetett bejárást.

Fotó: Shutterstock

​AGRITURISMO SOLEIL LEVANT – FONTINA

Tőlük kicsit keletre, de már másik országban, szinte a Matterhorn lábánál található az Agriturismo Soleil Levant. Az itthon virágkorát élő „nulla kilométeres” termékek felhasználásával dolgozó gasztronómia a taljánoknál hosszú évtizedek óta bevált modell. A Soleil Levant tejtermékei között vezető szerepet betöltő Fontina DOP édes ízzel és virágillattal hódít. Emellett egyéb sajtféléket – Toma, Reblec – vajat és joghurtot is készítenek, utóbbinak évszakról évszakra változik az aromavilága. A sajtok mellett saját állataikból készült felvágottakat, és kertjük kincseiből előállított finomságokat, borokat is találunk itt. Utazásunkat érdemes úgy tervezni, hogy itt érjen minket az éjszaka, így élvezhetjük ki igazán az említett finomságokat, majd a fenséges saját kenyérrel megkoronázott reggelit. Az Alpok hegyeiről elnevezett szobák kényelmét helyben elérhető masszázsok és aromaterápiás kezelések teszik tökéletessé.

​CASEIFICIO GARDA – TOMA

Továbbindulva érdemes még 60 km-t beletenni az autóba, megcélozva a Soleil Levant-tól délre található, kifejezetten Toma sajtok előállításával foglalkozó Caseificio Gardát. Termékeik elismeréseként 2008-ban Artisan Excellence díjban részesültek. A sajtkészítés mestersége náluk rendhagyó módon anyáról lányára száll, immár több mint ötven éve. A nekik beszállító gazdákat és munkafolyamataikat egytől egyig jól ismerik, így tudnak maximálisan megbízni a tej minőségében. Naponta mintegy 20 ezer liter tejet dolgoznak fel hagyományos módon, a Toma sajtot 20–60 napig érlelik. A tejből még tejszínt és vajat köpülnek – termékeik mind megvásárolhatók az állandó nyitvatartással üzemelő helyi kisboltjukban.

​LA FROMATHEQUE  – RACLETTE

Olaszországi kalandozásaink után irány észak! Két óra autózással érkezünk meg a svájci határ mentén fekvő Martigny városába, ahol a borok mellett helyi sajtok garmadájával köthetünk közelebbi barátságot. Fogyaszthatjuk ezeket helyben sajttálként vagy klasszikus raclette egytálételként, de akár a csomagtartót is telepakolhatjuk a Valais kantonbéli különlegességekkel. A négyezer sajtguriga befogadóképességű 13 fokos, 92%- os páratartalmú pincében valóságos sajtmennyország fogad saját készítésű, organikus juh-, kecske- és tehéntejből előállított különlegességekkel. Juhsajtjuk 2018-ban elnyerte a világ legjobbja címet: fiatalon tökéletes raclette-ként fogyasztva, míg érlelten egy pohár borral nyújt feledhetetlen élvezeteket.

MAISON DU GRUYÈRE – GRUYÈRE

Fotó: Shutterstock

Gruyère sajtok, Svájc

Genfi-tó partját is érintve, mindössze 50 perc alatt jutunk el a Maison du Gruyère-hez, ahol, nomen est omen, minden a Gruyère-ről szól. A látogatóközpont naponta többször is fogad vendégeket, akik fejhallgatón keresztül számos nyelven – akár magyarul is – megismerkedhetnek a Gruyère-készítés egyes lépéseivel. A technikai információk után pedig irány az étterem, ahol a világ egyik legismertebb sajtja számos variációban megkóstolható, még fondue-ként is kipróbálható. Mielőtt továbbindulnánk, érdemes lesz megállni a Le Marché Gruérien boltban, ahonnan a megtapasztalt ízélmény haza is vihető. Már ha ennyi sajtkaland után marad még hely a csomagtartóban.

AMI MÉG ÉRDEKELHET