Ezekben az európai országokban érdemes óvatosabban vezetni

Ha autóval vágnánk neki a kontinensnek.

norvégia, autó,

Sokféle módja van annak, hogy bejárjuk Európa országait: míg a vonatos utak is egyre népszerűbbnek számítanak, addig autóba szállva is könnyedén felfedezhetünk egy-egy úti célt. Ilyenkor viszont nem árt tisztában lenni azzal, hogy milyen körülményeket biztosítanak az adott ország pályái. Egy friss kutatásban annak jártak utána, hogy hol biztonságos, és hol viszonylag veszélyes autóval közlekedni az utazóknak.


A Vignette Switzerland új felméréséről számolt be a driving.org amiben azt vizsgálták, Európa mely országai mondhatók biztonságosnak a vezetés tekintetében. A kutatásban az Európai Utazásbiztonsági Tanács (ETSC) adataira támaszkodtak, és ennek alapján állították össze a ranglistát.

A statisztikák szerint Norvégia viheti haza az aranyérmet, ugyanis az országban a legalacsonyabb az egymillió lakosra vonatkozó halálos autóbalesetek száma: Norvégiában összesen 21,38 halálos incidens történt 2022-ben.

Fotó: Ian Cylkowski / Unsplash

Mallerstang-völgy, Egyesült Királyság

Második helyen szintén egy északi ország, Svédország végzett, ahol egymillió lakosra 21.72 halálos kimenetelű autóbaleset történt. Az országot az Egyesült Királyság követi a listán, ahol ez az arány 25,89-re tehető. Negyedik helyen 26,22-es arányszámmal Dánia, majd ötödik helyen 27,58-cal Svájc végzett.

A legbiztonságosabb országok top10-es listája így néz ki:

Fotó: Nicole Reyes / Unsplash

Katalónia, Spanyolország

  1. Norvégia – 21,38
  2. Svédország – 21,72
  3. Egyesült Királyság – 25,89
  4. Dánia – 26,22
  5. Svájc – 27,58
  6. Írország – 30,83
  7. Németország – 33,35
  8. Finnország – 34,43
  9. (Izrael – 36,61)
  10. Spanyolország – 37,08

Izlandot mindenképpen érdemes autóval bejárni: Két sáv, ezer táj: Európa legmenőbb autóútja csupán egy országon halad át

M. E. Wijnmalen, a Vignette Switzerland vezérigazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy ugyan az autósoknak meglehetősen egyszerű a kontinens országai között közlekedni, ám minden országban más körülmények várják őket.

Ezeket a körülményeket pedig számos tényező befolyásolja, ilyen lehet például az utak minősége, a vonatkozó jogszabályok, a domborzat, de az érvényben lévő sebességkorlátozások is. Éppen ezért egyes térségekben már önmagában veszélyesebb lehet közlekedni, míg máshol a külső tényezők is elősegítik a biztonságos vezetést.

Fotó: Olajs Balcearitis / Unsplash

Transzfogarasi út, Románia

A kutatásból ugyanis az is kiderült, hogy mely országokban érdemes az utazóknak egy kicsit körültekintőbbnek lenniük.

Az utakon bekövetkezett halálozások tekintetében a legveszélyesebb ország Románia lett, ahol egymillió lakosra 85,81 baleset jutott. Romániát 82,65 halálos autóbalesettel Szerbia követte, harmadik helyen 77,64-es aránnyal Bulgária végzett.

Vannak szemkápráztató útvonalak is a kontinensen: 5 európai autóút, ahol garantáltan tátva marad a szánk vezetés közben

Fotó: Tom Wheatley / Unsplash

Biokovo-hegység, Horvátország

A negyedik legveszélyesebb országnak a vékony, szerpentines utakkal teli Horvátország tekinthető, ahol egymillió főre 71,20 halálos autóbaleset jutott.

A listára Magyarország is éppenhogy felkerült: itthon a statisztikák szerint egymillió lakosra 55,22 halálos kimenetelű autóbaleset jutott.

Törökországban fut az egyik legveszélyesebb pálya: A 106 kilométer hosszú autóút, ahol egy hiba is végzetes lehet

A legveszélyesebb országok tízes listája eképpen néz ki:

Fotó: Milada Vigerova / Unsplash

Agia Varvara, Görögország

  1. Románia – 85,81
  2. Szerbia – 82,65
  3. Bulgária – 77,64
  4. Horvátország – 71,20
  5. Portugália – 62,30
  6. Görögország – 60,71
  7. Lettország – 60,24
  8. Luxemburg – 55,78
  9. Magyarország – 55,22
  10. Olaszország – 53,70

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET