10 veszélyes dolog, amit mégis fel lehet vinni a repülőre

A tetoválópisztolytól az agancsig elég sok veszélyes dolog átmegy a repülőtéri ellenőrzésen.

repuloter ellenorzes
Fotó: Shutterstock

Olyan meglepő dolgokat is felengednek a repülőre, amiről nem is gondolnád, hogy egyáltalán van rá szabályzat. Persze az Európai Unióban a gyakorlat repülőterenként és légitársaságonként is változhat arra vonatkozóan, hogy mely veszélyes holmik megengedettek. Most mindenesetre azokból mutatunk párat, amelyeket a szigorúan ellenőrzött amerikai repülőtereken sem vesznek el az ellenőrzés során.

2001-ben a World Trade Centert ért terrortámadás után az egész világon megváltozott a repülésbiztonsági ellenőrzés: sokkal szigorúbb lett, és azóta sem enyhültek az előírások. Az amerikai Transportation Security Administration állami hatóságot is 2001 novemberében hozták létre, hogy kidolgozzon egy olyan ellenőrzési folyamatot, amely még nem túl nagy teher az utazóknak és az ellenőröknek, de elég biztonságossá is teszi a repülést a terrorcselekmények kivédésével. Akkor döntöttek úgy, hogy gyúlékony anyagot nem, vagy csak kis mennyiségben lehet felvinni a repülőre (pl. parfüm), a folyékony anyagok (kozmetikai szerek) mennyisége is korlátozott, valamint szúró- és vágóeszközöket, fegyvereket sem vihetünk fel a fedélzetre. Egyes tárgyak ugyanakkor külön elbírálás alá esnek, ha azonban azok bejeleznek vagy abnormálisnak tűnnek a hatóságok számára, akkor elkobozhatják őket a repülőtéri ellenőrzésen az utastól. Nézzük, melyek azok az érdekes, nem hétköznapi tárgyak, amelyeket fel lehet vinni a repülőre!

Top 10 bizarr és veszélyes holmi, ami engedélyezett:

Fotó: Shuttestock

  • Csontváz: Persze nem igazi, hanem oktatási célra szánt műcsontok vihetők csak fel, és azok is csak akkor, ha az átvilágítás során biztonságosnak ítélik meg az ellenőrök.
  • Western csizma: Még a sarkanytús cowboy csizmák is engedélyezettek, de csak a kézi poggyászban, tehát viselni nem lehet, különben elveszik az ellenőrzés során.
  • Agancs: A trófeák egészben nem vihetők fel, hiszen ahhoz koponyacsont is tartozik, de ha leválasztjuk a szarvakat a csontról, akkor azt is fel lehet vinni a gépre.
  • Élő homár: Bárcsak otthon is friss halakat, rákokat ehetnénk, amikor hazaérünk egy nyaralásból, nem igaz? Amerikában lehetséges, méghozzá úgy, hogy cseppmentesen, jól záródó tartályban kell tárolni az élő állatot, amit a repülőtéri ellenőrzőponton alaposan megvizsgálnak. A kézi poggyászodban azonban nem utazhat veled az állat, csak a csomagtérben.
  • Autó-motor-alkatrészek: Az autó-motor-alkatrészek és egyéb autóalkatrészek megengedettek, amennyiben benzin- és olajmentesek, és az eredeti csomagolásukban vannak, tehát nem használtak. Csak az alkatrész mérete szabhat határt annak, hogy mi fér be a kézi poggyászodba.
  • Világító fényfüzér: Ha a főbb ünnepeket távol ünnepelnéd, de szeretnéd a szállásodat otthonosabbá tenni, akkor van egy jó hírünk: a fényfüzért magaddal viheted.
  • Robotporszívó: A tiszta otthon sokaknak rendkívül fontos, nekik bizonyára nagy megnyugvás, hogy a robotporszívójukat a trópusi nyaralásukra is magukkal vihetik. Egyre kell csak figyelni: ne szállítsd elemmel, nehogy elinduljon repülés közben!
  • Tetoválópisztoly: A valódi kézi fegyverek természetesen nem megengedettek a repülőn, azonban a tetoválóeszköz igen. A 20 ml-es vagy annál kisebb festéktartályok és a géphez való tűk a kézipoggyászban is felvihetők.
  • Varrógép: És ha már varrás, akkor jó, ha tudod, hogy a varrógépeket sem veszik el a repülőtéri ellenőrzésen, amennyiben elférnek az ülés alatt vagy a fejed feletti tárolórekeszben.
  • Tortilla prés: Ha szereted a mexikói konyhát, neked is fontos eszköz lehet a tortilla prés. Ez a nehéz öntött vas konyhai eszköz csak akkor vihető fel kézipoggyászban, ha nem léped át vele a súlyhatárt.
AMI MÉG ÉRDEKELHET