Repülőjegyet foglalnál? Előbb nézd meg, milyen gépen utazol!

repülőgép üléshely
Fotó: Shutterstock

Ha kényelmes helyet szeretnél a repülőn, akkor repülőjegy-vásárlás előtt mindenképp nézd meg azokat a weboldalakat, ahol rákereshetsz, milyen az a repülőgéptípus, amivel utazni fogsz. Így azt is láthatod, az utastér mely részére érdemes helyet foglalnod, hol tudsz mobilt tölteni vagy hol dönthető az ülés. Mutatunk is két ilyen oldalt, ahol több infóhoz juthatsz!

Derékfájás, hosszú lábak, terhesség, klausztrofóbia, műtét utáni kényes testhelyzet... Bármilyen oka lehet annak, hogy kényelmesen, egy kiszemelt helyen szeretnél ülni a repülőn. Ahogy egy szállás kiválasztásánál is akár órákat töltesz azzal, hogy a legszebbet és legjobbat megtaláld, úgy a repülőjegy vásárlására, az ülőhely lefoglalására is szánj kicsit több időt. Két olyan weboldalt is ajánlunk most, amelyeken megnézheted, milyen az adott repülőgép berendezése és az ülések beosztása.

Ablak vagy folyosó?

Foró: Shutterstock

A Seat Guru és a Flight Expert két független (repülőjegyet nem árusító, csak közvetítő) oldal, ahol tanácsokat és tippeket találhatsz, de elsősorban az a legjobb szolgáltatásuk, hogy néhány adat bepötyögésével, megtudhatod, milyen a járatod alaprajza, így foglalás előtt megnézheted, pontosan, hova szeretnél ülni. Milyen adatok megadására van szükség? Elég a légitársaság neve, a repülőgépjárat száma (flight number) és az utazás dátuma, majd kattints a „view map" gombra, és már ki is dobja a rendszer, hogyan néz ki gép belseje.

Mit tudhatsz meg a repülőgépről?

  • Mekkora a lábhely egyes sorokban?
  • Hol vannak és mely soroknál nincsenek ablakok?
  • Mekkora az illemhelyiség és hány darab mosdó van?
  • Mekkora a fejed fölött a csomagtartó?
  • Mennyire dönthető az ülés?
  • Mely üléseknél vannak a szárnyak, amelyek akadályozzák a kilátást, cserébe viszont több a hely az ülés előtt?
  • Hol vannak a vészkijáratok?
  • Merre vannak hálózati adapterek, amin töltheted a telefonodat, tabletedet?
Ha nem akarsz plusz díjért előre üléshelyet foglalni jegyvásárláskor, akkor is hasznosak lehetnek ezek a weboldalak, hiszen amikor becsekkolsz, feladod a nagy poggyászokat, megkérdezhetik, hol szeretnél ülni. Amíg sorban állsz, nézd meg a járatod repülégépének adatait, és válogass, majd amikor sorra kerülsz, kérdezz rá, hogy a neked tetsző helyek közül melyek szabadok még.
AMI MÉG ÉRDEKELHET