Ilyen repülőjegyárakra számíthatunk 2024-ben a szakértők szerint

Rekordszámú járat indulhat el az évben.

A legtöbb kimutatás szerint idén már stabilizálódni fog a légi közlekedési szektor, a számítások szerint pedig – a pandémia okozta visszaesés után – rekordmennyiségű utazó fog útnak indulni. A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) nagyjából 40 millió járattal számol, az utasok száma pedig elérheti a 4,7 milliárd főt is.


A Nemzetközi Légiközlekedési Szervezet (IATA) számításai szerint 2024-ben várhatóan véget ér a 2021 és 2023 közötti intenzív fellendülés, és a pandémia óta kaotikus ütemben növekvő repülőjegyek ára is stabilizálódhat. A rekordévnek számító 2019-ben összesen közel 39 millió járat indult útnak, melyek összesen 4,5 milliárd utast szállítottak. A világjárványból kilábalva most úgy tűnik, hogy 2024 lekörözheti a négy évvel ezelőtti számokat.

A Wizz Air ajánlatára megéri lecsapni: Az év akciója: 10 ezer forint alatt juthatunk el 34 úti célra a Wizz Air ajánlatával

Fotó: Unsplash/Pascal Meier

white biplane

Az Amex GBT Consulting utazási tanácsadó cég szerint azzal, hogy az emberek már nem a pandémia okozta bezártság kompenzálása miatt utaznak, kiegyenlítődhet a keresleti és a kínálati oldal, azaz a repülőjegyek árai is stabilizálódhatnak – olvasható a CNBC cikkében.

Az FCM Consulting 2023-as globális trendriportja szerint a repülőjegyárak világszerte várhatóan 3-7 százalékkal drágulnak majd a magas üzemanyagköltségek, a fenntarthatósági változások, valamint a flottafrissítések miatt.

Nem csak a repülőjegyek drágulnak: Turistaadó: ezekkel az úti célokkal bővül a lista 2024-ben

Ellenben egyes előrejelzések szerint az utazók számolhatnak a jegyárak csökkenésével – bár ez a csökkenés például a BCD Travel utazásszervező cég kimutatása szerint sem lesz jelentős; ők kevesebb mint 1 százalékos eltéréssel kalkulálnak.

A riport szerint a legnagyobb csökkenés Ázsiában (3-4 %) várható, az Amex GBT szerint pedig csak a nemzetközi árak tekintetében lehet pénztárcabarát változásra számítani – ezen belül is az Észak-Amerika és Ázsia között közlekedő járatok tekintetében várható javulás.

Fotó: pina messina / Unsplash

Összességében az utazók – főleg a főszezonban – nem várhatnak nagy árcsökkenést, az árak tekintetében csak minimális eltéréssel érdemes kalkulálni.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET