Szigorítás jöhet a csecsemők repülési utazási szabályaiban

Az amerikai stewardessek arra hívják fel a figyelmet, hogy a babák nagy veszélynek vannak kitéve.

gyerek repulogep
Fotó: Shutterstock

Jelen pillanatban a világon szinte minden légitársaság megengedi, hogy a 2 évnél kisebb gyerekek – vagyis a csecsemőkorúak – egy felnőtt ölében utazhassanak. Ezen szeretnének most változtatni, hogy a legkisebbek is a legnagyobb biztonságban legyenek a repülőn.

Sok kényelmi és anyagi előnnyel jár, hogy 2 éves korig nem kell külön jegyet venni a csecsemőknek, hiszen a babák nyugodtabbak a szülők ölében és amíg nem foglalnak el egy egész ülést, jegyet sem kell venni nekik. Most azonban több olyan repülőgép-baleset volt, ahol a kicsik is veszélynek voltak kitéve, így az amerikai légiutas-kísérők szigorítani szeretnének ezen a szabályon. Egy korábbi cikkben írtunk arról, hogy a klímaváltozás miatt egyre gyakoribb lesz a turbulencia, ezáltal a repülőgépek is egyre többször kerülhetnek légörvénybe, és nem lesznek ritkán az ülésből kirepüléssel járó balesetek sem.

Mindenkinek egy ülést!

Fotó: Shutterstock

Az amerikai Association of Flight Attendants-CWA (AFA-CWA) szakszervezet, amely 20 légitársaság több mint 50 000 légiutas-kísérőjét képviseli, arra szólította fel a törvényhozókat, hogy biztonsági okokból minden utasnak nyújtsanak saját ülést egy járaton, életkortól függetlenül. Ha egy gép hirtelen süllyedni, rázkódni kezd, egy 10-15 kilós csecsemő teste sokkal jobban ki van téve a veszélynek, ha nincs bekötve, márpedig a legtöbb csecsemővel és totyogóval ez a helyzet az utazás nagy része alatt, hogy szabadon mozoghassanak.

Sara Nelson, az AFA-CWA vezetője azonban azzal érvel, hogy ez nem biztonságos, és ez a probléma évtizedek óta foglalkoztatja a légiutas-kísérőket, most pedig olyan sok légi baleset történt, hogy újra napirendre került a téma.

„Láttuk a közelmúltban, hogy a repülőgépek turbulencia miatt a másodperc töredéke alatt 4000 lábot zuhantak” – mondta a Washington Postnak.

Gyors változás kell

A szakember arra is kitért, hogy egyáltalán nem a szülők felelőssége ez, hiszen nincs olyan védelmező és figyelmes szülő, akik a gyorsulási erőket (G-erő) uralva ilyen esetben meg tudná védeni a gyerekét a balesettől, képtelenség elég erősen fogni egy csecsemőt, hogy ne repüljön ki az ölünkből. Éppen ez történt példádául pár hete a Lufthansa Austinból Frankfurtba tartó járatán, ahol sokan megsérültek a sorozatos, erős turbulencia miatt, köztük egy csecsemő is. Egyszerűen felemelkedik vagy elsodródik a gyerek, leesik az ülésből. Egy repülésbiztonsági konferencián a szakszervezet be is nyújtotta a javaslatot, amiben minden utasnak (“A seat for every soul”, vagyis ülés minden léleknek felütéssel) külön ülést javasol.

Forrás: Washington Post

AMI MÉG ÉRDEKELHET