Régi dilemma: kinek járnak a középső karfák a repülőgépen?

Hivatalos karfa-etikett nem létezik, ahogyan semmilyen írott szabály sincs rá. De mit mond a szakértő?

karfa, repülőgép

A nemzeteken átívelő kérdést egy légiutas-kísérő válaszolta meg.

Aki repült már, valószínűleg szorult már be egy-egy utas közé, amikor a rettegett középső ülésre jutott csak hely neki. A helyzet csak bonyolódik, ha a szélső utasok még a középső karfákat is kisajátítják, a középen ülők pedig összekuporodva próbálják megúszni a kínos kéz-és lábkoccanásokat.

Olvass erről is! Mindenkit érintő változást terveznek Ferihegyen

A középső karfák birtokkérdése azóta vitatott, amióta léteznek. Egy klasszikus háromüléses gépen négy karfa jut egy sorra: egy az ablak, egy a folyosó mellett és kettő a középső ülés széleinél.

Ezzel nem is lenne gond, ha három embernek nem hat karja lenne.

Giphy

Bár hivatalos szabály nem létezik a karfákat illetően, a középen ülő utasok általában nem erőltetik konfrontációt, inkább meghúzzák magukat – amúgy is kényelmetlen helyen ülnek, és nem biztos, hogy jó ötletnek tartják, hogy egy esetleges nemleges válasz miatt valamilyen konfliktus alakuljon ki az út hátralevő részére.

Szerencsére a hamuesgyemant.hu egyik cikkéből kiderült, egy légiutas-kísérő a Confessions ont he Fly podcastjában örökre lezárta a vitát.

Boris Millan szerint a középen ülő embereknek jár mindkét karfa. Szerinte a józan ész is azt diktálja, hogy a középső utasok kapják meg mindkettőt.

GiphySeason 9 Ugh GIF by Curb Your Enthusiasm

Érdekesség, hogy az Egyesült Királyságban még kutatásokat is végeztek a téma kapcsán, amik egyöntetűen alátámasztják Millan állítását.

Mindez azt jelenti, hogy valójában középen ülni nem feltétlen kényelmes, de a karjainknak biztosan jó üzlet.

Ez is tetszhet: Már tesztelik: megvan az első ország a világon, ahol mellőzhetik a fizikai útleveleket

A témakör kapcsán a légiutas-kísérő még megosztott egy-két hasznos tippet. Azt tanácsolja, ne kapkodjunk a repülés előtti pakolásánál és kiutazáskor sem, valamint érkezzünk időben a repülőtérre, hogy ne legyünk túl stresszesek az út során.

Millan szerint a repülőjegyeket is érdemes közvetlenül a légitársaságoktól megvásárolni, mert általában olcsóbbak, mint egy harmadik félnél.

Végső soron pedig igyekezzünk csak annyi ruhát és egyéb dolgot magunkkal vinni, amennyire ténylegesen szükségünk van: a túlpakolás rengeteg bonyodalmat okozhat.

AMI MÉG ÉRDEKELHET