Múzeum az égben – Felszállt az első repülő múzeum

Még év végén repült először a mozgó múzeum Szaúd-Arábiában.

Fotó: Facebook

Museum in the Sky néven 2021 végén szállt fel először a mozgó múzeum. Hasonlóra korábban soha nem volt példa, de máris úgy tervezik, hogy folytatják a programsorozatot.

Al-Ula történelmi és vallási szempontból nagyon fontos város, és emiatt gazdag régészeti forrás – a Medina régióban lévő város Szaúd-Arábia északnyugati részén található. A Saudia Airlines a város régészeti emlékeit mutatja be az időszakosan működő repülőjáratán (Rijadból Al-Ulába megy a járat), ezzel szeretne a légi társaság tisztelegeni az ősi kultúra és az arab hagyományok előtt.

Al-Ula, a régészeti kincsesbánya

Fotó: Shutterstock

Az Elefánt-sziklam Al-Ula, Szaúd-Arábia

Al-Ula területét csak most kezdik feltárni, nagyon fontos régészeti terület és a nemzetközi régészcsapat folyamatosan újabb és újabb leleteket fedez fel a területen. A repülőn ezeknek az ősi kincseknek a másolata látható, plusz a repülőjáraton mutatták be a Saudia új fedélzeti szórakoztató rendszerét (IFE), a Discover Saudi Arabiát. Az utasok a legmodernebb eszközökön nézhetik a Discovery Channel dokumentumfilmjét, az Architects of Ancient Arabiát, amely egy 2021-ben készült 45 perces dokumentumfilm, és pontosan arről a területről szól, amely fölött elrepül a gép.

A filmben tökéletesen bemutatják az elveszett civilázációk művészetét, építészetét és feltételezhető hétköznapjait. Mivel Medina területén fontos kereskedelmi útvonalak keresztezték egymást, már több mint ezer éve gazdag városok alakultak ki.

Medina Mekka után az iszlám vallás második legszentebb városa, egészen 2017-ig csak zarándokok, vallási céllal utazók kaphattak vízumot Szaúd-Arábiába. 2017 óta létezik igazi turistavízum, és ez a különleges, repülő múzeum is annak a jele, hogy az ország vezetése a turizmus fellendítésén dolgozik.

Az ősi arab építészetről szóló dokumentum film Jeremy Irons narrációjával:

youtu.be

Discovery Channel Documentary on AlUla "Architects of Ancient Arabia" Narrator: Jeremy Irons.
AMI MÉG ÉRDEKELHET