A legdurvább illetlenségek a repülőn, amik az őrületbe kergetik az utasokat

Alapvetés, de nem lehet elégszer hangsúlyozni: figyeljünk az utastársainkra!

repülőgép
Shutterstock

Az utasok még egy évtizeddel ezelőtt is megúszhatták az illetlen viselkedésüket, és csak a járaton lévő utazótársak bosszankodtak egy-egy repülőút során. Manapság azonban már egyre több szabálysértés kerül fel a közösségi médiára, így az udvariatlanságokon már jóval többen is háborognak.


Ugyan vannak ennél nagyobb kihágások is, de sok olyan bosszantó szokás is létezik egy-egy repülőúton, ami ugyan apróságnak tűnik, mégis könnyen megkeserítheti mások útját. Mutatunk pár klasszikus példát, amik az elmúlt években kiváltotta az internet harangját.

Üléseken átívelő hajkorona 

@julie.b.christensen The joy of traveling. #omgjustdont#pleasedont#lol#traveletiquette♬ Funny Song - Funny Song Studio & Sounds Reel

Fotó: Shutterstock

Illusztráció


Az egyik legkellemetlenebb dolog, ami repülés közben történhet velünk, ha az előttünk ülő a háttámlája fölött hátradobja a hajkoronáját. Ha szerencsénk van, elég egyszer rászólnunk, de ha nem szeretne lejjebb adni a kényelméből, akkor (az utunk hosszától függően) akár még órákig is szenvedhetünk tőle.

Kevés dolog nyomasztóbb, mint idegen hajtincseken keresztül nézni a fedélzeti mozit.

Rugdosás

Fotó: Shutterstock

Illusztráció

Ha a mögöttünk ülő kevesli a lábteret, a térdét sajnos hamar a saját háttámlánkban találhatjuk. Ha felnőttről van szó, remélhetőleg elég, ha jelezzük neki, mennyire kellemetlen, amit csinál – viszont ha egy fiatalabb utastárs rugdos, ráadásul játékból, akkor valószínűleg nehezebb dolgunk lesz.

Egy felmérés szerint az utasok a gyerekkel sem utaznak szívesen: Inkább ülünk állatok mellé a repülőn, csak gyerek mellé ne kelljen

Cipőlevétel 

A repülőúton nem illik levenni a cipőt, hát még a zoknit, és mezítláb mászkálni a gépen! Úgy tűnik, ezzel Robert Francis Kennedy Jr., John F. Kennedy elnök unokaöccse nem volt tisztában, hiszen videóra vették, ahogy az első osztályon mezítláb járkált, sőt cipő nélkül ment el mosdóba is.

Körömlakkozás

Igen, ilyen is létezik: nemrég felkerült az internetre pár fotó egy nőről, ahogy egy repülőn ülve festi a körmét.

Persze meg is kapta a magáét – utastársai azonnal felhívták a figyelmét arra, hogy illetlenség, amit csinál. Apropó, illetlenség: mivel a repülőgép fedélzete egy zárt tér, ahol csak lassan cserélődik a levegő, ezért ha egyetlen utas is úgy dönt, hogy körömlakkot használ, előbb-utóbb több száz másik ember is érezni fogja a jellegzetes szagot.

Hangos zenehallgatás 

A repülőn kerüljük az indulás előtti hangos telefonálást, ahogy az út során a hangos zenehallgatást is. Az utasok nem feltétlen kíváncsiak a zenei ízlésünkre, ezért legyünk tekintettel a körülöttünk ülőkre.

Ezt olvastad már? Hamarosan felszállhat a NASA szuperszonikus repülője, ami a Concorde utódja lehet

Dohányzás

Fotó: Shutterstock

Bár nehéz elhinni, hogy manapság még van olyan ember, aki bepróbálkozik, az Egyesült Államokban volt már rá példa: még 2022-ben vette videóra egy utas, ahogy egy férfi rágyújt egy repülő fedélzetén.

Az egyik légiutas-kísérő persze azonnal elvette tőle az égő cigarettát, de azt nem tudni, járt-e valamilyen komolyabb következménnyel az eset. Azt persze mondanunk sem kell, hogy a repülőkön való dohányzást 2000-ben végleg betiltották.

Ez is érdekelhet! Utasként csak egyetlen megoldás létezik az egyre erősödő turbulencia ellen

Egy utaskísérő szerencsére azonnal elvette tőle az égő cigarettát, de azt nem tudjuk, járt-e valamilyen komolyabb következménnyel az eset. Azt persze mondanunk sem kell, hogy a repülőkön való dohányzást 2000-ben végleg betiltották. Jó lenne, ha a listán szereplő többi dolog is erre a sorsra jutna: bár talán kevésbé veszélyesek, legalább ugyanannyira kibírhatatlanok.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET