Kínoz a fülfájás repülés közben? Segítünk!

5 tippet adunk arra, hogyan szabadulj meg a fülfájástól!

repules fulfajas
Illusztráció: Shutterstock

Enyhe nátha is elég ahhoz, hogy az egész repülőúton hasogasson a füled, napokba is telhet, mire regenerálódik, és mire jobban lennél, már utazhatsz is haza, amikor újra kínozni kezd a légnyomás-változás. Lehet tenni valamit, hogy megelőzzük a fülfájást repülés közben? Igen! Mutatjuk a tippeket!

Aki már repült dobhártya-sérüléssel, gyulladt füllel vagy náthásan, tudja, hogy mennyire kellemetlen élmény. Nem túlzás azt állítani, hogy ez a fajta hasogató fájdalom sokakat elriaszt a repüléstől. Egy tünetmentesen hurutos vagy gyulladt fül is könnyen belobban repülés közben, ezért most arra adunk tippeket, mit tegyél már egy enyhe nátha vagy allergia esetén is. Amikor ugyanis az orrod egy picit is tele van, az arcüregből a légnyomás-különbség hatására a váladék a fülbe „vándorol" és elkezdi feszíteni a dobhártyát, ilyenkor a fülben és a homlok környékén szúró, hasogató fájdalom léphet fel. Ha volt valaha dobhártya-sérülésed, először is konzultálj az orvosoddal, hogy repülhetsz-e betegen, de mi is adunk néhány egyszerű tippet, ami megkönnyíti az utazást.

Orrcsepp, rágó, cukorka

Ha kicsit is náthás vagy, folyik az orrod, akkor felszállás előtt használj orrspay-t, ha lehet hosszú hatásút, amennyiben pedig szükséges, akkor leszállás előtt is cseppents. Ha érzékeny a füled, mindig legyen a kezed ügyében rágógumi vagy cukorka, hogy felszállás és landolás közben sokat tudj nyelni, ez is segít kiegyenlíteni a nyomást. Allergiaszezonban érdemes szteroidos orrcseppet is felíratni az orvosoddal és magaddal vinni az útra.

Speciális füldugó

Ha sérült – akár régebbi, akár friss a heg – a dobhártyád, vagy sokat szédülsz, szerezz be egy speciális, kifejezetten repülés alatti fülfájásra kialakított füldugót. A Cirrus EarPlanes egy szilikon külső réteggel, és kerámia belsővel készült füldugó, ami segít a fülben a nyomás-kiegyenlítésben. Az eszközön lévő apró membránok mozognak és ezzel segítenek abban, hogy a fül követni tudja a nyomásváltozást. Nagyjából ugyanaz az elv, mint a sok nyelésnél, de ez a füldugó még kicsit rá is segít a folyamatra, ezzel enyhítve a kellemetlenséget.

Ami tilos: a búvár módszer

Ha már nagyon fáj a füled, be van dugulva az orrod, vagy erős allergiával küzdesz, ne alkalmazd az orrbefogós, búvárok által használt kiegyenlítést, mert ez ronthat a helyzeten. Ilyen esetben marad a speciális füldugó, a sok nyelés és ásítás...

Kérjünk segítséget!

Ha tudjuk, hogy fájni fog a fülünk, vagy már küzdünk vele, szóljunk a légiutas-kísérőnek, általában tudnak adni meleg vizes borogatást, ami nagyon jól esik kínzó fülfájásnál és segíthet a dobhártyára nehezedő nyomás enyhítésében. A tapasztalt stewardessek lehet, hogy más tippet is tudna adni, hogy repülés közben enyhítsd a fájdalmat. Például tudtad, hogy fájdalomcsillapító mindenkinek ingyen rendelkezésre áll a turista osztályon?

Kerüld a koktélt!

Betegség esetén kerüld a repülőn az alkoholfogyasztást, hiszen a repülőn eleve száraz a levegő, az alkohol súlyosbítja a dehidratáltáságot, ez pedig ahhoz vezet, hogy még jobban kiszáradnak a nyálkahártyák és jobban begyulladhatnak akár egy néhány órás repülőút alatt is. Tehát a kulcs, a sok vízfogyasztás, orrcsepp, fájdalomcsillapító fülcsepp és ha szükségét érzed, vegyél be gyulladáscsökkentőt is repülés előtt.

AMI MÉG ÉRDEKELHET