Tudtad, hogy ez a 8 dolog ingyen van a repülőn?

A turistaosztály szolgáltatásaival nem mindenki van tisztában...

szemmaszk repules
Fotó: Shutterstock

Annyira rászoktunk a vonzó árak miatt a fapados járatokra, hogy már nem is emlékszünk pontosan, hogy az economy járatokon még adnak ajándékokat, extra szolgáltatásokat kérhetünk és a légiutas-kísérők folyamatosan figyelik, mivel tehetik kényelmesebbé az utunkat. Most 8 olyan apróságot mutatunk, ami ingyen van a repülőn!

A hosszú, kontinenseken átívelő vagy tengerentúli járatokon több extrára számíthatunk, hiszen a repülés hossza miatt a kényelmetlenség is több lehet, amit a repülőtársaságok kompenzálni szeretnének kis, ingyenes ajándékkokal, kedveskedéssel. Ma már turistaosztályon nincs lehetőség extra frissítésre, tehát, ha a kínálás után szeretnénk újra italt, akkor azért a legtöbb társaságnál már fizetni kell. Belföldi légitársaságoknál – hiába nagy az adott ország – sokkal kevesebb ingyenes szolgáltatásra számíthatunk, mert azok is kedvezményes jegyek, az olcsó repjegy és az ingyenes ajándék pedig kizárja egymást...

A legszükségesebbek

A legszükségesebb eszközök csomagja abban segít, hogy bármikor felfrissülhessünk utazás közben: fogkefe, fogkrém, nedves törlőkendő, papír zsebkendő, füldugó van általában a készletben. Turista részen ne számítsunk ennél több luxusra, kézkrémre, arcpermetre, mert azok csak business classon elérhetőek.

Hidratálás

Bár az üdítők, alkoholos italok, a meleg kávé és tea nem korlátlanul elérhető a turistaosztályon, a folyamatos frissítés, hidratálás kötelező, tehát vizet mindig kaphatsz. Az már a repülő ellátottságától függ, hogy egy pohárral vagy egy palackkal nyomnak a kezedbe, ha szomjas vagy.

Jó éjt!

Kispárna és egy vékony takaró is jár ingyen azoknak, akik economyn utaznak, hiszen a repülőkön mindig hűvös van, egyes légitársaságok gépein akár 2-3 fokkal is hidegebb lehet, mint más cégek repülőin. Ha éjszakai járattal utazol, este kérdezz rá a stewardesseknél, hogy van-e párna és takaró! Utóbbi a nappali járatokon is mindig elérhető.

Gondolnak a kicsikre

Otthon maradt a kedvenc mesekönyv vagy a tablet? Semmi gond! A légiutas-kísérők szívesen adnak ingyen ajándékként színezőt, ceruzát vagy bármilyen foglalkoztató füzetet az unatkozó vagy nyűgös gyerekeknek, csak kérni kell!

Fotó: Shutterstock

Elérhető elsősegély

Minden kereskedelmi járaton kötelező biztosítani elsősegélyt, ha egy utas rászorul. Az elsősegély-dobozban van sebfertőtlenítő, kötszer, géz, tapasz. Ha szükséged van bármire, akkor csak szólj a légiutas-kísérőnek!

Fejfájás-stop

A gépen elérhetőek a legalapvetőbb, vény nélkül kapható gyógyszerek: többféle hatóanyagú fájdalom- és lázcsillapítók, hasfogók és émelygést enyhítő tabletták.

Vezetékes kellene?

A repülőkön még a vezetékes fülhallgatókat lehet használni, viszont a legtöbben már bluetooth-os eszközre váltottunk, így előfordulhat, hogy a repülőgépen nem tudjuk a filmet nézni vezetékes fejhallgató nélkül. Ilyenkor kérhetünk ingyen steril, vezetékes fülhallgató. Persze ne számítsunk egy zajszűrős, ergonomikus csodára, de az utazás idejére tökéletes.

Snack és üdítő

Ha rövid az utazási idő a gépen, akkor nem biztos, hogy egy rendes főétkezést kapunk. Előfordulhat, hogy csak egy kicsi szendviccsel, csokiszelettel, süteménnyel vagy rágcsálnivalóval kínálnak meg. Ha már lement szerviz, és még éhes vagy, kérdezd meg, hogy marad-e harapnivaló vagy üdítő, mert könnyen lehet, hogy kaphatsz még egy kört.

AMI MÉG ÉRDEKELHET