A karácsonyi vacsora idén házhoz megy

Sok lemondással jár az idei év, éppen ezért az ünnepi menü inkább legyen fenséges és kényelmes. Rendeljük meg!

karacsony
Fotó: Getty Images

Vannak éttermek, amelyek évek óta készítenek karácsonyra elviteles ételeket, mások a kényszerhelyzet miatt álltak rá erre a verzióra. Íme, egy válogatás, honnan érdemes idén karácsonykor finomságokat rendelni.

A klasszikus

Fotó: Stand 25 bisztó

Csirkepörkölt nokedlival és uborkasalátával akár dobozból is...

Halászlé és töltött káposzta. A legtöbben nem tudjuk elképzelni a karácsonyt ezek nélkül a hagyományos ételek nélkül. A Stand25 Bisztró egész évben azt a missziót követi, hogy a hagyományos magyar ételeken semmi szégyellnivaló nincsen, csak az, ha rosszul vannak elkészítve.

Széll Tamás és Szulló Szabina budai örömkonyhájából egész decemberben rendelhető adventi és karácsonyi menü.

A kimondottan karácsonyra rendelt ételeket december 23-án lehet átvenni, az adventi menü pedig egész decemberben elérhető, ezek akár az elmaradt céges bulik és baráti összejövetelek alternatívái is lehetnek.

A kínálatban a magyar klasszikusokon kívül olyan ételek is szerepelnek, mint a skót lazac vagy a Black Angus steak, és az ételek mellé borkülönlegességek is rendelhetők. Aki nem szeretne sokat gondolkozni, mit válasszon, annak kiváló választás Tamás és Szabina ünnepi menüje díszdobozban is. Az ételek igényelnek némi otthoni előkészítést, azért, hogy a legjobb minőségben kerüljenek az asztalra, de az apró fáradtság nem lesz nagy teher a különleges menüért cserébe.

Részletes infók: Stand 25 bisztró

A retro

Fotó: Kitchy Design

Négercsók a Mák bisztróról

Vannak olyan éttermek, amelyeknek koncepciója nemigen teszi lehetővé, hogy kínálatukat elviteles formába öntsék, ez azonban nem jelenti azt, hogy tétlenül állnak és várják az újranyitást. A belvárosi Mák Bisztrót alapvetően a skandináv filozófiára építették fel, amit nagyon nehéz lenne dobozba zárni.

A Mák csapata épp ezért idén másodszorra lép ki a komfortzónájából.

Először nyáron történt ez meg, amikor lementek Akarattyára és egy food truckban teremtették meg a Mák pop up életérzést, most pedig a @kitchydesign-nal közösen Mizsei János séf piacra dobott egy elképesztő nassolnivaló koncepciót, amelyben olyan retro finomságokat gondolt újra, mint a télifagyi vagy a négercsók, de innovatív chips-ek is rendelhetők, azoknak, akik a sósat preferálják. Ha főételeket mi főzzük, akkor érdemes ezekkel finomságokkal kiegészíteni a menüt.

Részletes infók: Kitchy Design

Az ismerős

Fotó: Rosenstein vendéglő

Töltött káposzta Rosensteinéktől

Rosensteinék nem ma kezdték a karácsonyi elviteles műfajt, évek óta nagy sikerrel árulják ünnepi menüjüket.

Idén decemberre pedig még egy Rosenstein Drive-ot is beizzítottak az autóból kiszállni sem akaró vendégeknek.

A karácsonyi ajánlatban olyan klasszikusok szerepelnek, mint a hideg libamáj, a zsidótojás, a kocsonya, a halászlé, a rántott halak, a töltött káposzta, a sólet, de sültek, sütemények is elérhetők (többek között Rosenstein Timi álompitéi), és aki nagyon szeretne előreszaladni az időben, az már a malacsültet, a korhely levest és a lencsefőzeléket is megrendelheti az új évre.

Rendelni telefonon lehet: +361 3333492

A sokféle

Fotó: Babka Budapest

Babka-bejgli

A Babka is elég gyorsan felvette a ritmust, és reagált a válsághelyzetre, amikor Babkából tulajdonképpen Babka Delivé változott, és friss, valamint eltartható finomságokat árul elvitelre. Karácsonyra részben hagyományos, részben újszerű ajánlatot állított össze, amelyben szerepel a kacsamájas pástétom, egy terrine-szerű bomba előétel, egy otthon befejezésre váró mákos guba és az a bizonyos halászlé is, amelyet már évek óta gyakorlatilag kikövetel magának a törzsközönség.

De persze van bejgli is, szintén az évek óta megszokott és megszeretett forrásból, valamint egy elképesztő panettone is rendelésre csábít minket.

És hogyan is lehetne Babka a neve egy helynek, ha nem kínálna babkát? Természetesen ez utóbbi is rendelhető. A rendeléseket december 20-ig érdemes leadni, onnantól már nem garantált a készlet.

További információk: Facebook/Babka Budapest

Az innovatív

Fotó: Salt Budapest

Karácsonyi csomag a Salttól

A Salt étterem alig több mint egy éve nyitotta meg kapuit, de máris számos szakmai elismerést bezsebelt, és az étteremlátogatók is nagyon szeretik.

Persze most csak elviteles verzióban tehetik magukévá a Salt életérzést, de arra sem lehet panasz.

Az étterem egy speciális karácsonyi boxszal állt elő, amelyben kacsamájpástétom, egy üveg szatmári szilvalekvár, szagos mügés tojáslikőr, mákos-szilvalekváros, valamint diós-berkenyés bejgli szerepel. Az a hír járja, hogy jövő héten a Salt csapata egy karácsonyi meglepetés étellel is előrukkol, valamint szilveszterre is lehet majd menüt rendelni. Érdemes figyelni a Facebook oldalukat, hamarosan kiderülnek a részletek.

További információk: Facebook/Salt Budapest

Idén a vendéglátás és a gasztronómia is nehéz időket él, így ha nem szeretnénk napokig főzni szentestére, akkor tökéletes megoldás lehet a menürendelés. Együnk jót és tegyünk jót! A #jótettem kezdeményezés arra buzdít, hogy a kedvenc éttermeinkből rendeljünk, így esélyt adunk a vendéglátóhelyeknek arra, hogy talpon maradhassanak a jelenlegi nehéz helyzetben, és a koronavírus járvány elmúltával is újra ki tudjanak nyitni. Rendeljünk ételt házhoz vagy elvitelre kedvenc éttermünk, kávézónk, cukrászdánk kínálatából, majd inspiráljunk összefogásra másokat is: osszunk meg a képet ételünkről a #jótettem hashtag használatával.

AMI MÉG ÉRDEKELHET