Így vedd észre, ha megfigyel a szállásadód

Az ördög nem alszik.

hotelszoba
Shutterstock

Az Airbnb-hez hasonló platformok kétségkívül örökre megváltoztatták, ahogyan szállást foglalunk. A rengeteg előny mellett ennek sajnos van egy sötét oldala is: az elmúlt években számtalan gyanútlan utazó talált rejtett kamerákat a szobájában. Most megmutatjuk, mire érdemes odafigyelni, hogy elkerüljük a kukkolást.

Sajnos vannak, akik megpróbálnak visszaélni azzal, hogy otthonukat mások is otthonként használják – ők gyakran kamerákat helyeznek el olyan helyeken, ahol nagyon nem kéne, például a fürdőszobában. A gyanútlan utazók a legtöbbször mit sem sejtenek erről, az elmúlt években azonban jó páran észrevették, hogy itt valami olyasmi történik, amihez ők egyáltalán nem járultak hozzá.

Az Independet kiemeli egy texasi pár esetét, akik a franciaágyon feküdtek a bérelt szobájukban, amikor megláttak egy kameralencsét a plafonon lévő füstérzékelőbe rejtve – de számos hasonló esetről lehetett már hallani.

Ez is érdekelhet! 7 foglalási tipp, amivel olcsóbban megúszhatod az utazást

Fotó: Shutterstock

Illusztráció

Bár a legtöbbünknek eszébe sem jutna, hogy ilyesmi megtörténhet, most, hogy már tisztában vagyunk ezzel a sajnálatos jelenséggel, nézzünk néhány gyakorlati lépést, amivel elkerülhetjük, hogy minket is megfigyeljenek.

Pár apróság 

A kéretlen kamerákat szinte mindig valamilyen résbe vagy lyukba szokták elrejteni. Mielőtt kipakolnánk a bőröndünkből, nézzük végig a polcon lévő könyvek közötti hézagokat, a szobanövények földjét, sőt, még a villanykörtéket is.

Ha attól tartanánk, hogy a fürdőszobában lévő hatalmas tükör valójában egy belülről lefóliázott ablak, amin keresztül láthat minket a szállásadó, az ujjunkkal könnyedén el tudjuk dönteni, tényleg így van-e. Ha hozzáérünk a tükörhöz, de úgy látjuk, mintha lenne valamennyi távolság a kezünk és a tükröződés között, akkor igazi tükörrel van dolgunk – ha viszont teljesen összeér a kettő, akkor nagy a valószínűsége, hogy kétirányú tükör van a fürdőszobában.

Könnyen rábukkanhatunk a rejtett kamerákra akkor is, ha szimplán lekapcsoljuk az összes lámpát, és a telefonunkkal minden felületre rávilágítunk: a lencsék ugyanis ilyenkor elkerülhetetlenül vissza fogják verni a fényt.

Ez is tetszeni fog! Terjed az új utazási forma: ingyen szállást kaphatunk, ha kutyaszittelünk

Fotó: Shutterstock

Illusztráció

Ha pedig inkább technikai oldalról közelítenénk meg a helyzetet, keressünk webkamerákat a wifi-hálózatok között – a valós idejű kukkoláshoz ugyanis ezekre van szükség. Ha ilyet találunk, mindenképp kezdjünk el gyanakodni, és fésüljük át kétszer alaposabban a teljes lakást, ugyanis az SD-kártyával működő, hagyományosabb kamerákat nem fogjuk máshogy megtalálni.

Egy biztos: ha kamerával találkozunk, ne csak a szállásadót értesítsük, hanem a rendőrséget is.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET