Rejtélyes Devon – Agatha Christie nyomában

Tengerparti történetek, egy kis történelem és csodás látképek.

devon
Fotó: Unsplash

A krimiíró első regényének, A titokzatos stylesi eset megjelenésének 100. évfordulója apropóján szülőföldjére, az Anglia délnyugati csücskében elhelyezkedő Devon megyében szegődünk. Még egy jubileumot ünneplünk, hiszen Agatha Christie 130 éve született.

Agatha Christie nemcsak a leghíresebb devoni, de az egyik leghíresebb angol is, hiszen olvasók százmilliói rajonganak a detektívregényeiért. Az Anglia délnyugati részén elhelyezkedő, két oldalról is a tenger által határolt megye és szülöttje igazi szimbiózisban éltek, és ezen nem változtatott az írónő halála sem.

Devon meleg otthont és kimeríthetetlen inspirációforrást biztosított, míg Agatha utazók tömegeit vonzza még ma is az ország e csendes részébe.

Szeretetüket kifejezendő, a helyiek számtalan emlékpontot létesítettek, hogy az írónő életének apró mozzanatait is rekonstruálhassák a rajongók. Az angol tengerparti sáv lehet ugyan, hogy hűvösebb, mint mediterrán társai, de cserébe teljesen más hangulatot kínáló, csodálatos táj, kedves falvak és rengeteg történelem várja az idelátogatókat.

5 látnivaló

Torquay

Fotó: Getty Images

Torquay, Devon


Egy viktoriánus villában cseperedett fel Agatha, ebben a ma is elegáns tengerparti városkában. Tiszteletére megalkották a Torquay Mystery Mile-t, egy sétát, mely úgy köti össze a város fő nevezetességeit, hogy közben a résztvevőknek különböző rejtélyeket kell megoldaniuk.

Greenway

Fotó: Instagram

Greenway House, Devon


Itt volt Agatha vidéki otthona, a Greenway House, a környéken pedig legtöbben csak a férjezett nevén, mint Mrs. Mallowan ismerték, így többnyire inkognitóban, nyugodtan pihenhetett. Az 1700-as évek végén épült hatalmas fehér villa ma is látogatható, gyönyörű kertjét is érdemes bejárni. Gloriett a hullának című regényét is ez a hely inspirálta, a filmadaptációt ezért itt is forgatták, Poirot szerepében David Suchet-vel.

Burgh Island Hotel

Fotó: Instagram

Burgh Island Hotel


Ez a gyönyörű sziget elhagyatottságával inspirálta a detektívregényeket, alkotójuk szívesen merült itt az írásba. Ilyenkor a szigeten található, ma is működő, art deco stílusú hotelben szállt meg. Az egyik legnépszerűbb könyvében, a Tíz kicsi négerben (a mű új címe 2020 augusztusa óta: Tízen voltak) Soldier Islandként jelenik meg a helyszín, ahol aztán sorra hullanak a vendégek...

Blackpool Sands

Fotó: Instagram

Blackpool Sands


A legszebb tengerpart Devon megyében a Blackpool Sands, nem szabad kihagyni!

Haytor

Fotó: 123rf

Haytor, Devon


Agatha Christie itt írta az első regényét. Ezek a különleges formájú kövek a sziklamászóknak is izgalmas kihívást jelentenek.

Poirot és barátai

Shakespeare és a Biblia után Agatha Christie regényeiből értékesítettek a legtöbbet a világon, száznál is több mozifilmmel, tévésorozattal és színdarabbal megtámogatva. Nem csoda hát, hogy óriási kultusz övezi a Devonban született írónőt. 66 regényt és 14 novelláskötetet jelentetett meg. Két leghíresebb hőse a körülményes zseni, Hercule Poirot és a kedves idős hölgy, Miss Marple.

Irodalmi túra

Dél-Devon összefogott, hogy leghíresebb szülöttjének emléket állítson, így megalkották az Agatha Christie Literary Trailt. Az út végigvezet a krimikirálynő életének legfontosabb helyszínein – amelyek gyakran épp a megye legszebb látványosságai.

Fotó: Torquay Grand Hotel

Torquay Grand Hotel

Agatha Christie fesztivál

Minden év szeptemberében, az írónő születésnapja körül többnapos fesztivált rendeznek Torqay-ben, ahol összegyűlnek a legnagyobb rajongók, újabb generációs krimiírók, a detektívregényeket fejtegető irodalomtudósok, s rengeteg komoly és komolytalan program keretein belül szórakoznak.

Devon Cream Tea a Grand Hotelben

Agatha Christie gyakran itta délutáni teáját a torquay-i elegáns Grand Hotelben, ahol mellesleg a nászéjszakáját is töltötte. A Devon Cream Tea könnyebb menü, mint a szendvicseket is tartalmazó, hagyományos ötórai tea, tejes teából, süteményből (scones), lekvárból és tejszínes krémből áll.

​Dartmouth-i gőzvasút

Fotó: Dartmouth Steam Railway

A Dartmouth Steam Railway gőzmozdonya

Bár nem épp az Orient Express, kétségtelenül drámai belépőt tehetünk, ha gőzmozdonnyal érkezünk meg Greenway-be. A Dartmouth Steam Railway Paignton és Kingswear közt közlekedik, jó darabig a Dart folyó mellett, lélegzetelállító tájon át haladva, és az írónő egykori birtokát is érintve.

AMI MÉG ÉRDEKELHET