Régi-új barlangjaink modernebbek, mint valaha

A budapesti Pál-völgyi-barlang és a Szemlő-hegyi-barlang nemcsak csinosabb lett, de a denevéreknek is komfortosabb.

Fotó: Facebook

Hivatalosan állagmegőrzés, a geológiai értékek védelme és a denevérfajok megóvása volt a fővárosi barlangok felújításának célja, emellett persze turisztikai értéke is van a Budai-hegység alatti barlangrendszernek, amelyet világörökségi címre is jelöltek.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park ezen a nyáron befejezte a legnépszerűbb Budai-termálkarszt barlangok felújítását, a nagy beruházás keretében pedig nemcsak a barlangok biztonságos és kényelmes részleteit renoválták, hanem még a mellette lévő tematikus játszóteret is. Az állagmegőrzés mellett arra is figyeltek, hogy a két legnagyobb forgalmat bonyolító – így turisztikai értéket is képviselő – barlangjaink minél izgalmasabb, élvezetesebb, technikailag is profibb élményt nyújtsanak az oda látogatóknak.

„A Szemlő-hegyi-barlang fogadóépületében megújult és számos interaktív- és élményelemmel bővült a kiállítótér, az előadóteremben 3D vetítő létesült, ahol a budai barlangokról szóló kisfilm tekinthető meg." – olvasható a Duna-Ipoly Nemzeti Park honlapján.

Fotó: Facebook

Pál-völgyi-barlang

Mit nézzünk meg a Pál-völgyi-barlangban?

A barlangban élő, védett denevéreken kívül a barlang változatos látnivalókat kínál: a jó akusztikájú Színház-teremtől a Meseország cseppkő-képződményig. Egyes cseppkövekben állatformákat fedezhetünk fel: a gyerekekkel keresgélhetjük az elefántra és krokodilra emlékeztető köveket. Gyönyörű látványt nyújtanak a csillogó kalcitkristályok és érdekesek a kagylólenyomatok, valamint a meseszerű cseppkövek és a különleges sziklaalakzatok. Az egyik legszebb fővárosi barlangunk, Budapest egyik fokozottan védett természeti értéke, és nem mellesleg még rekorder is, hiszen hazánk leghosszabb barlangja.

Fotó: Instagram

Barlangterápia és turizmus: Szemlő-hegyi-barlang

Kevesen tudják, hogy a barlangot terápiás célokra is használták: 1990-ben kezdődtek itt az úgynevezett barlangterápiák, miután hosszú kutatások bebizonyították, hogy a járatok klímája rendkívül alkalmas légzőszervi betegségek gyógyítására. A barlang egyébként a különleges képződményeiről híres: a borsókövekről, amelyek a mészkősziklák azon pontjain keletkeznek, ahol a falat a hőforrások vize éri.

A felújítás során a Pál-völgyi- és a Szemlő-hegyi-barlang látogatásához audioguide-okat is beüzemeltek, valamint tájékozatató leporellókat készítettek 8 nyelven, amelyek a külföldi látogatókat vezetik végig a barlangtúrán.

Ha beleszerettetek a csillogó kövek látványába, akkor járjátok be a nemzeti park többi barlangját is, a Duna-Ipoly Nemzeti Park honlapján a Barlangleső aloldalon böngészhettek közöttük.

Amiket semmiképp ne hagyjunk otthon:

File:Rákóczi-oldaltáró-barlangja 041 2005 Kovács Richárd.jpg ...File:Rákóczi-oldaltáró-barlangja 041 2005 Kovács Richárd.jpg ...
  • Orrot és szájat egyaránt takaró maszkot a vírushelyzet miatt.
  • Pulcsit, dzsekit, gyerekeknek sapkát, mert 12 fok van odalent.

Ebben a mini videóban elárulják, miket érdemes felkutatni, ha barlangtúrára készülünk a Pál-völgyi-barlangban:

youtu.be

PÁL-VÖLGYI-BARLANG
AMI MÉG ÉRDEKELHET