Az elragadó szicíliai város, amit teljesen helyrehoztak egy földrengés után

Azóta az UNESCO világörökségi listára is felkerült.

Szicília déli részén, a Val di Noto völgyében rejtőzik Ragusa barokk városa, amit még 1693-ban egy óriási földrengés elpusztított. A katasztrófa a legtöbb történelmi épületet is tönkretette, ám az újjáépítés során az illetékesek kifejezetten nagy figyelmet fordítottak arra, hogy a korszakra jellemző stílusban hozzák rendbe a települést.


Ragusa települése Szicília egyik leggyönyörűbb térségében, a mészkőfennsíkon fekvő Val di Notonál található. Az 1693-as földrengés az egész régióban óriási pusztításokat végzett, és az újjáépítési munkálatoknak köszönhetően „alakultak ki” az UNESCO által is elismert, barokkos települések. Ezeket egykoron fehér mésztufából hozták helyre, de a tűző napsugarak hatására az épületek barnás színt vettek fel.

Az Express írása szerint a földrengést követően Ragusában egy kicsit magasabbra kezdtek építkezni, amivel akarva-akaratlanul megalakították a sokáig Ragusa Superiore néven ismert városrészt. Ez viszont a tehetős arisztokratáknak nem annyira tetszett, ugyanis a nemesek nem szerették volna maguk mögött hagyni a „régi Ragusát”, azaz a Ragusa Iblát.

Télen sem rossz ötlet Olaszország: Dolce vita a hidegben, avagy 5 természetes termálfürdő Olaszországban

A régi várost így a Piazza Duomo környékére húzták fel, amit ma éttermek és kávézók sokasága szegélyez. A tér környékén található házak is a nemesek eleganciáját tükrözik, a közeli San Giorgio katedrálisról pedig tökéletes kilátás nyílik az óvárosra. Itt található a legtöbb híres barokk stílusú templom és palota is, mint például a Chiesa del Purgatorio és a Palazzo Battaglia.

A Ragusa Superiore ezzel szemben egy modernebb változata a sokáig tagoltnak számító városnak:

a szurdokvölgyekre épült két városrész ugyanis különböző társadalmi konfliktusok miatt egészen 1926-ig gyakorlatilag két különböző településnek számított.

Ezt a modern városrészt sokan az itt található hidakról ismerik fel: a Ponte Vecchióról, a Ponte Nuovóról és a Ponte Giovanniról is pazar kilátás nyílik Santa Domenica buja völgyére, amit a természetkedvelők előszeretettel használnak ki egy jó túrázásra. A felsőbb városrész legnagyobb látványosságának a Keresztelő Jánosnak dedikált Ragusa katedrális számít.

A toszkán települést nem hidakról, hanem 14 tornyáról ismerik fel: A mesebeli toszkán falu, amit beárnyékol Firenze hírneve

Fotó: Shutterstock

Az azóta egységessé vált városrészeket ma egy keskeny, 340 lépcsőből álló szakasz, a Santa Maria lépcsősor köti össze, ahonnan tökéletesen belátható mindkét oldal.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET