Utasellátó: villámkérdések Bánki Benihez

A slammer-író-költő-vlogger nyaranta átteszi a székhelyét Balatonfenyvesre, erről is beszélt a Propagandában.

Fotó: Propaganda

Mostantól a Drive Arcok rovatában olyan hírességekkel láthattok és olvashattok interjúkat, akik Tilla vendégei voltak a Propaganda című kultműsorban. Ezúttal Bánki Beni válaszolt olyan izgalmas kérdésekre, amelyek a műsorban nem hangzottak el, mégis kiegészítik a Propaganda-adást.

Mi a legkorábbi balatoni emléked?

Születésem óta a Balaton jelenti nekem a nyarat, mégis az első emlékek, amik eszembe jutnak, inkább általános iskolás koromból valók, a rosszfiús korszakból. Az állandó bandázás, a sok ördögpatron. Csibész gyerekek voltunk és úgy éreztük, miénk a part, mi uraljuk a vizet. Ez pedig azóta sem változott: én a Balcsin vagyok igazán otthon.

Mi akartál lenni gyerekkorodban?

Régész. Kaptam ajándékba egy könyvet Egyiptomról és ahogy lapoztam, úgy kezdett el dolgozni bennem a megismerés iránti vágy. Én is kutató, felfedező szerettem volna lenni. Ez tulajdonképpen sikerült is: amikor írok (nevet) valamit mindig a felszínre hozok a lélek mélyéből.

Napkelte vagy naplemente a Balcsin?

Egyértelmű: naplemente. Sajnos nagyon nehezen tudom rávenni magam, hogy korán felkeljek. A naplementét viszont szinte minden nap megnézzük a családommal a fenyvesi strandon. Nincs is jobb, mint egy nyugágyban fekve figyelni az ég változó színeit, a fényeket és a tó ezer arcát.

Fecske vagy bermuda?

Bermuda, ez nem is kérdés. Egy fecske nem csinál nyarat.

Mi a legellenszenvesebb tulajdonságod?

Talán a rendmániám és a maximalizmusom, ami nem enged befejezni szövegeket. De ha valakit megkérdezel a közelemben, biztos tudná még folytatni a listát.

Melyik a kedvenc kocsmád Balatonon?

Kocsmázni nem szoktam, de ha beülünk valahova, szinte mindig kikérek egy sört. A nádfedeles Robinson pizzéria vagy a kedves biciklis pihenő, a Kiskék két kedvenc hely a sok közül Fenyvesen.

Mi volt a legdrágább dolog, amit valaha másnak vásároltál?

Egy képnyomtató, amivel telefonos fotókat lehet egyből előhívni és zsebben is elfér. A barátnőmnek vettem és Párizst, illetve Ausztriát megjárta már.

Fotó: Propaganda

Mi volt a legjobb nyári munka, amit életedben csináltál?

Ez ma is tart. Az utóbbi 7 évben táborokba jártam, járok előadni, ezeket a fellépéseket pedig nagyon élveztem. Jó látni a csillogó tekinteteket, a lelkes fiatalokat.

Van valaki az emberiség történetében, akivel szívesen leülnél beszélgetni?

Főleg költőkért és zenészekért tudok rajongani. Bármennyire vonzó élni a lehetőséggel, hogy valakit feltámaszthatok és kikérdezhetek, a kortársaim legalább annyira érdekelnek, mint a múlt nagy figurái, fontos szereplői. Ebben a pillanatban épp a koncertjére várva azt mondanám, hogy Harry Styles.

Van valami szupererőd?

Olyan igazi nincs, sajnos. Viszont elég jó a memóriám, verseket kifejezetten könnyen tanulok. És amikor kiderül, hogy egy régi beszélgetés néhány jelentéktelennek tűnő részletét sem felejtettem el, mások gyakran meglepődnek.

Hova utazol legközelebb?

Július végén Görögországban fogok eltölteni két hetet. Amióta párkapcsolatban élek, kinyílt a világ és a szerelmemmel készen állunk arra, hogy felfedezzük. De bármilyen messze is visz a kíváncsiság, a hazai tájakkal semmi sem versenyezhet a szívemben.

Nézd meg az egész műsort, hogy még többet tudj Beni Balaton-mániájáról:

youtu.be

BÁNKI BENI és Tilla | Az irodalmi influenszer | Propaganda - teljes műsor

Szöveg: Lara Pop

AMI MÉG ÉRDEKELHET