Pozsony mozivásznon – felismered?

Vörös veréb, Colette, The Peacemaker – emlékszel, hogy ezekben a hollywoodi produkciókban megjelent a szlovák főváros?

Fotó: Getty Images

A hollywoodi kasszasikerektől kezdve a kultikus csehszlovák remekeken át a rendszerváltás után készült alkotásokig számos filmben köszönnek vissza díszletként a pozsonyi utcák.

Illusztráció: Piros Zoltán

A pozsonyi Óváros utcácskái vagy a Hviezdoslav tér a külföldi filmeseket is elvarázsolták. Ami nagy szó, ha figyelembe vesszük, hogy Bécs mindössze 50, Budapest pedig 200 km-re fekszik, s Prága is alig négy óra alatt elérhető autóval. Pozsony olyan, már klasszikusnak számító csehszlovák és szlovák filmek helyszíne, mint a Vasárnap lesz szerencséd című vígjáték (Šťastie pride v nedeľu), a kultikus Nap a hálóban (Slnko v sieti) vagy a Szökőkút Zsuzsannának (Fontána pre Zuzanu) című musical. Külföldi filmesek is többször forgattak itt, miközben Pozsony nemegyszer más városokat jelenített meg New Yorktól Szarajevóig: elég olyan kasszasikerekre gondolni, mint a The Peacemaker vagy a Vörös veréb, de itt forgatták a Sárkányszív és a Lázadás című filmeket is.

Szent Péter esernyője

Illusztráció: Piros Zoltán


Az 1958-ban forgatott vígjáték a szlovák és magyar filmesek példaértékű együttműködésének gyümölcse. A főszerepeket a korszak legendás színészei, Karol Machata és Törőcsik Mari játszották. Pozsony a filmben Besztercebányát jeleníti meg.

Vörös veréb

Illusztráció: Piros Zoltán


A 2018-as amerikai kémfilm forgatási munkálatait a tapasztalt Francis Lawrence irányította. Az orosz titkosszolgálatnak dolgozó egykori prímabalerinát az Oscar-díjas Jennifer Lawrence alakította, aki 2017-ben látogatott Pozsonyba. A filmesek még Ligetfaluban is felvettek néhány jelenetet.

Hviezdoslav tér

Illusztráció: Piros Zoltán


Pozsony egyik központi terét olyan filmekben láthatjuk viszont, mint a cseh Wilsonov, a The Peacemaker című amerikai kasszasiker vagy a Colette című történelmi film, melyben a város Antwerpent "játssza".

Esterházy-palota

Illusztráció: Piros Zoltán


A hosszú ideje omladozó palota számos filmben feltűnt már, többek között a The Peacemakerben vagy az Adrenalin: Fear the Rush című B-kategóriás horrorban.

A szerelem szökőkútja

Illusztráció: Piros Zoltán


A Szökőkút Zsuzsannának (Fontána pre Zuzanu) című filmnek köszönhetően Pozsony egy új szökőkúttal gazdagodott, igaz, csak húsz évvel a film forgatása után. A szökőkút a Kupecký utcai házak közötti téren található.

A Heyduk utcai zsinagóga

Illusztráció: Piros Zoltán


Pozsony 1923 és 1926 között épült, egyetlen megmaradt zsinagógája az Arnošt Lustig regénye alapján forgatott Colette című filmben tűnik fel.

Az Eurovea melletti raktár

Illusztráció: Piros Zoltán


A Lázadás című drámát, melynek főszereplője a Jóbarátokból ismert David Schwimmer, 20 éve forgatták Pozsonyban – az eredeti helyszínere ma már rá sem ismernénk...

The Peacemaker

youtu.be

The Peacemaker - Trailer

Az 1997-es akcióthrillerben George Clooney és Nicole Kidman játszották a főszerepeket, a film zenéjét a világhírű Hans Zimmer szerezte. A rendező pedig az a Mimi Leder volt, akinek az egy évvel később bemutatott, nagy sikerű Deep Impact című filmje már a bemutató hétvégéjén 41,1 millió dolláros bevételt hozott.

A Vörös veréb hivatalos trailerében is láthatunk ​pozsonyi​ és budapesti városrészeket

youtu.be

Red Sparrow | Official Trailer [HD] | 20th Century FOX
Related Articles Around the Web
AMI MÉG ÉRDEKELHET