Hogyan utazz, hogy a lelkednek is jó legyen?

Szirmai Anna pszichológus mesél arról, milyen pozitív hatásai vannak az utazásnak.

Mit ad az utazás? Miért vannak kifejezetten magányos vagy csak társas utazók? Szirmai Anna maga is nagy utazó, de terapeutaként azzal is tisztában van, hogy változást akkor lehet elérni, ha jókor döntünk egy kiadós vakáció mellett.

Hogyan ne nyaraljunk görcsösen? Mitől lesz a vakáció igazi kikapcsolódás? Mi a belső célja egy utazásnak és mit érhetünk el vele? Mikor lesz az utazás sorsfordító? Ilyen és ehhez hasonló kérdések már bizonyára benned is felmerültek, amikor egy régen várt és tervezett kiruccanás előtt álltál. Persze az is előfordul, hogy csodás, új élmények helyett csalódottan térünk haza, és olyan is megesik, hogy bár alacsonyak az elvárásaink, mégis teljesen feltöltődve érünk haza egy pár napos útról. Mi állhat emögött, és befolyásolhatjuk-e az érzéseinket? Az új Roadmovie Podcast adásban Szirmai Anna a saját tapasztalatairól is mesél, és a beszélgetésben arra is kitér, hogyan használjuk az utazást a lelki problémáink kezelésére.

Sokszor maga a fizikai távolság elég ahhoz, hogy másképp lássuk az életünket. Amikor az ember elutazik, kilép az általános, hétköznapi szerepeiből (munkatárs, szülő, gyerek, élettárs stb.), de ha utazunk, másfajta szerepeinkre is ráerősíthetünk, amelyeket időről időre jó egy kicsit gyakorolni. Ilyen lehet a hobbinknak élni, új sportot, utazási formát, ételt kipróbálni. Nem kell feltétlenül aktív programot keresni, elég, ha nyitott vagy a helyiek, idegenek felé, ha egyébként zárkózottabban élsz. Ha nem tudsz lassítani, akkor utazás közben próbálj meg csak megfigyelni, pihenni, megállni, igyekezz egy új „minőséget" megtapasztalni.

A környezetváltozás sok mindent kihoz az emberből, éppen erre érdemes törekedni minden kaland során.

Mit hozunk haza az utazásból?

Meg kell tanulni megemészteni, feldolgozni és hasznosítani azokat a tapasztalatokat, amelyeket utazás közben felszedtünk. Mi a jobb, ha utazás közben tudatosak vagyunk, vagy ha elengedjük magunkat? Fontos, hogy alkalmazkodjunk vagy a saját igényeinket tartsuk szem előtt? Anna azt is elárulja, hogyan lehet elébe menni, hogy egy társas utazás pokollá váljon a nézeteltérések miatt.

Nem elég máshol lenni!

Utazás előtt nem elég azt megfontolni, mit szeretnénk megnézni, kipróbálni. Azt is érdemes végiggondolni, hogy mit várunk egy utazástól. Ha ugyanúgy élünk, és a félelmeinkre koncentrálunk az út során, mint otthon, akkor nem valószínű, hogy változást hoz a vakációnk. Ha azonban szembe merünk nézni magunkkal, akkor pozitív változásokat érhetünk el a pszichológus szerint.

Váratlan helyzetek

Fel lehet készülni váratlan helyzetekre? Egymás hibáztatása nélkül túl lehet élni ezeket a konfliktusokat? Nehéz helyzetben nehéz kontrollálni az érzelmeinket, de meg lehet tanulni úgy kezelni a helyzetet, hogy ne rontsa el a nyaralást. Mi lehet a kulcs ezekben a szituációkban? Erre is választ kapunk Annától, s később az egyszerű hétköznapokban is jó mankóként szolgálhatnak.

Az egyedüli utazás előnyei és hátrányai is szóba kerülnek a műsorban, hiszen a mai napig sokan tartanak a szóló utazástól. Sokan félnek a végletes és ismeretlen helyzetektől, félnek attól, amire nem lehet felkészülni, arról nem beszélve, hogy nem mindenki tud és szeret magára maradni az érzéseivel. Sok társas utazást kedvelő ember ugyanis szereti megosztani az élményeit, nem egy éppen ott megismert idegennel.

Hallgasd meg az Annával készült egész beszélgetést itt:

AMI MÉG ÉRDEKELHET