Iraki barangolások Perger Istvánnal

Irak kevéssé kedvelt úti cél, pedig rengeteg izgalmas élményt tartogat.

Fotó: Perger István

Perger István A Keletiből Hongkongba nevű Facebook-oldalának bemutatkozásában ez áll: „Irak, Irán, Türkmenisztán, Észak-Korea, Üzbegisztán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Mongólia, Tibet, Oroszország, a Kaukázus, Vietnám, Törökország, Egyiptom és hasonlók. Utazások mindenfelé, főleg keletre. Ráadásként a mohácsi ásatás." István 9 éve ült fel a vonatra, ami Hongkong felé vitte, de azóta sem hagyta abba a világjárást. Molnár Péter a RoadMovie Podcastben nemcsak iraki, iráni, de legújabb, tádzsikisztáni élményeiről is kérdezte.

Üdv a civilizáció bölcsőjében!

Fotó: Perger István

Amikor Irakba megérkezel és a telefonod felcsatlakozik egy helyi telefontársaság hálózatára, ezt az sms-t kapod: „Üdv a civilizáció bölcsőjében!" Vallási és kulturális különbségek ide vagy oda, az irakiak ugyanolyan büszkék a múltjukra, mint mondjuk a görögök vagy az egyiptomiak. Babilon 2500 éves öröksége ugyanúgy jelen van, mint Szaddám Huszein Irakjának vagy az iraki-amerikai háborúnak a pusztító nyomai. István szerint az irakiak speciális öntudattal bírnak a többi arab államhoz képest. Mit is jelent ez? Mit érdemes szem előtt tartanunk, ha az országukba érkezünk? Milyen hagyományokra büszkék (és mit kell tiszteletben tartanunk) különösen? Az Iszlám Állam befolyása mennyire érezhető még, és ehhez szorosan kapcsolódva, mennyire biztonságos oda utazni?

Alapos felkészülés és kísérő ajánlott

Fotó: Perger István

Irakba jelen pillanatban nem ajánlott utazni, és csak egyéni szervezéssel látogathatunk a közel-keleti országba, ami persze nem minden kalandort riaszt el az egyébként csodálatos országtól. Főleg azok kedvelik Irakot, akik inkább kerülik a turistamágnes helyeket, elég bátrak egy sokáig háború sújtotta régió felfedezéséhez és persze kíváncsiak történelmi helyszínekre. Attól függően, mennyi időnk van egy iraki útra, úgy kell készülni is, ugyanis, ha heteket ott tudunk tölteni, akkor sok mindent megnézhetünk, de ehhez rugalmasnak kell lenni. Az ország ugyanis tele van főleg katonai (de van még állami, rendőri, kurd, síita és keresztény) ellenőrzőpontokkal, amiken sokkal könnyebben átjuthatunk, ha fixerekkel utazzunk. A fixerek helyiek, azaz jó helyismerettel rendelkeznek, tolmácsolnak, kísérnek és tanácsokat adnak az út alatt. Ha kevés időd van Irakra, akkor nem tudod megspórolni egy ilyen „megoldóember" felbérlését, mert csak az ő segítségével tudsz rövid időn belül sok látványossághoz eljutni.

István arra is felhívja a figyelmet, hogy több olyan hely is van az országban, amit a síita-szunnita ellentét miatt egyáltalán nem ajánlott megközelíteni – ilyen város például Kerbala. István a műsorban részletezi, miért olyan veszélyes az a város és a két fő mecset közötti terület a mai napig. A műsorban szó lesz még az étkezésről, az öltözködési szabályokról, az országban még álló, romos történelmi épületekről és azok helyreállítási terveiről is. Például tudtad, hogy Babilon egykori romjait ma már látogatni lehet engedéllyel? Milyen most Bagdad, amit az az elmúlt 45 évben több háború is sújtott? Mikor és hol kell intézni a vízumot? Milyen költségekkel kell számolni? Egyik kérdés sem marad megválaszolatlanul...

Hallgasd meg a Perger Istvánnal készült adást:

AMI MÉG ÉRDEKELHET