Podcast extra: 2 hónapig motorral a Balkánon

Ezúttal a műsorvezető a vendég: Molnár Péter motoros túrájáról mesél.

Fotó: Molnár Péter

A RoadMovie Podcast extra, nyári adásának vendége maga a podcast alapítója, Molnár Péter; ezúttal ő válaszol a kalandos, motoros utazásaival kapcsolatos kérdésekre. Péter Törökországból, Kappadókiából jelentkezett be, majd májusi indulását követően áthaladt Románián, Bulgárián, Törökországon, Grúzián, Azerbajdzsánon és Örményországon.

Péter arról mesél a rendhagyó műsorban, miért jó motorral utazni. Szerinte ez egy olyan társas, de egyszerre magányos utazási forma, ami lehetőséget ad gondolkodni, tervezni, ötletelni. A különleges RoadMovie podcast aktuális műsorvezetője Boros Balázs, aki egy kirgiz ultra biciklis túrára készül, így az adásban ki is derül, mi a közös a kerékpáros és a motoros túrázásban.

Az utazás örökölt szokás?

Fotó: Molnár Péter

Péter eddig keveset beszélt arról, hogyan lett nagy világjáró, de most kiderül, hogy a RoadMovie Podcast alapítója gyerekkora óta rengeteget utazik, náluk családi hagyomány volt, hogy évről évre bejárták Európa egyes részeit a Skodájukkal. Amikor már önállóan utazhatott, először barátokkal ment Görögországba 2000 környékén, de akkor még nem nagy felfedezőként kelt útra, csak élvezte a tengerparti, szállodai pihenést és annak minden előnyét. Később az akkori barátnőjével járták be a világot, az utóbbi években pedig rákapott a szóló utazásra; előfordult, hogy egy-egy hónapot töltött motorral a világ legtávolabbi vidékein. Ha teheti, keres rá alkalmat, hogy a barátaival is utazzon, de jelenleg éppen egy kéthónapos, magányos motoros kalandban vesz részt.

Péter tapasztalt utazóként arra is kitér, miért jó olykor egyedül belevágni egy nagy útba, és részletesen mesél arról is, szerint mi az előnye és hátránya, ha párral vagy nagy társasággal utazik az ember.

Hogyan tervezz?

Fotó: Molnár Péter

Minden utazás alapja az alapos tervezés, de ha motorral utazol, akkor sokkal kiszolgáltatottabbá válsz, mintha autóval vagy repülővel közlekednél. A váratlan helyzetekre is érdemes készülni, és nagyon sokat kell tervezni, még akkor is, ha sok mindent helyben, külföldön is be lehet szerezni. Ha motorral utazol, akkor részletesen tanulmányozd át az úti célt, de szállást például nem feltétlenül kell otthonról foglalnod; ugyanazt foglalás nélkül megkaphatod olcsóbban, amikor odaérsz, és akkor még a foglalási időponthoz sem kell igazodnod, lehetsz spontán. Fontos továbbá egy utazás előtti nagy szerviz, amivel egy jó motor kibírja a nagy utat. Péter azért elárulja, hogy milyen póteszközöket visz magával az útjaira – most még friss tapasztalatai is vannak, és bizony előfordult, hogy szüksége volt az extraholmira.

Mennyire biztonságos motorral utazni?

Kell vigyázni a motorra, a személyes tárgyakra? Kényelmes így bejárni a világot? Milyen lehetőségeink vannak, ha nem akarunk sátrazni? Lehet spórolni a szálláson vagy az étkezésen? Érdemes egyáltalán a kulináris élményeket nyújtó országokban spórolni az étkezésen, vagy adjunk a hedonizmusnak? A műsorban Péter kitér rá, hogy hol érezte magát a leginkább biztonságban és melyik országban nem volt biztonságérzete.

Ha Bulgáriába vagy Romániába készülsz elő- vagy utószezonban, akkor érdemes meghallgatnod a műsort, de a Törökországba, Örményországba, Azerbajdzsánba vagy Grúziába utazók is hasznos tippeket kaphatnak. Hol a legnagyobb a vendégszeretet? A nyugati országokhoz képest mire kell számítanunk ezekben a kis-ázsiai államokban? Milyen szokások, körülmények dominálnak azokban az országokban, ahol nagyon hasonló a múlt, de máshogy fejlődnek napjainkban?

Kedvencek

Választ kaphatsz arra is, mennyibe kerül egy-egy érintett országban utazni, étkezni, mennyibe kerülnek a szolgáltatások, hogy élnek a helyiek, hol kaphatsz autentikus ételeket, italokat és mi a reális ár. Péter a saját bőrén tapasztalta meg, mennyire kell figyelni ahhoz, hogy ne fizessen ki elrugaszkodott árakat, de megnyugtatásképp az is elárulja, hogy azért a legtöbb helyen a vendégszeretet győzött a lehúzással szemben.

Ha érdekelnek a részletek, hallgasd meg a egész műsort!

Kukkants bele a Péter ultrahosszú utazásán készült albumba:

A török határ után


Isztambuli látkép


A Camlica Mecset Isztambulban


A Kackar Hegység lábánál


Svaneti, Grúzia


Safranbulu, Törökország


Mestia, Grúzia


A háttérben Baku


Jereván


Mestia, Grúzia


Kappadókia


Mestia, Grúzia


Svaneti Kolostor, Grúzia


Úton Mestia felé


Tbiliszi látkép


Mardin, Törökország


Tbiliszi, Grúzia


Nemrut Hegy, Törökország


Mardini piac


Gerhard Kolostor, Örményország


Bodrum, Törökország



AMI MÉG ÉRDEKELHET