Szilasi Ildikó afrikanista kalauza a tökéletes afrikai utazáshoz

A titokzatos, sok arcú kontinens olyan oldalát mutatjuk be a podcastben, amit eddig nem biztos, hogy ismertél.

Fotó: Szilasi Ildikó

Szilasi Ildikó, az Utazz Afrikába utazási iroda alapítója, 6 évet élt kint, most a RoadMovie Podcastben arról is beszél, hogy egy afrikai utazás, milyen előkészületet igényel, és azt is elárulja, hogy milyen a kontinens kultúrantropológus szemmel. A beszélgetés első részét most, a második részét pedig két hét múlva hallgathatod meg!

Ildikó a budapesti Afrika Expo szervezője, és több afrikai expedíción is részt vett élete során, 20 éve foglalkozik ezzel a területtel kutatóként. Az Afrika-szakértő 2002-ben önkéntesként, egyetem alatt csatlakozott egy kutatócsoporthoz, első útján Kongóban járt, és rögtön szerelembe is esett, hiszen ilyen kultúrsokkban előtte nem volt része.

Ahogy Ildikó meséli, afrikai országok között is van olyan, ami nagyon izgalmas és van, ami kevésbé érdekes – minden országban vannak lebilincselő és unalmasabb területek is. Hogy miért van mindig van Ildikón övtáska, amiben van ceruza és füzet? Ez az úgynevezett terepnapló-füzet, amely minden antropológus alapkelléke útjai során, és amiben minden fontos benyomást lejegyzetel az utazásai során, persze utólag digitalizálja, amiket terepen kézzel írt, de ez a módszer is inkább szimbolikus. Egy olyan földrészen, ahol nem mindennapos dolog a bekötött áram, a felkapcsolható villany, ott ez a normális kutatói módszer. Ildikó hisz abban, hogy a személyes beszélgetéssel lehet jól megismerni a kultúrát, a népek életét, éppen ezért nem is tanult meg profin fotózni, mert száz százalékosan az impulzusokra és a másik emberre figyel a terepen. Ugyanígy áll az afrikaiakhoz akkor is, amikor idegenvezetőként turistacsoportokat kalauzol Kenyában, Szudánban vagy Tanzániában.

Miért mennek kevesen Afrikába?

Fotó: Szilasi Ildikó

Még mindig sok magyar utazóhoz az jut el Afrikáról, hogy veszélyes, nem jó hely, a pozitívumokról sokkal kevesebbet hallanak a médiában. Ildikó küldetésének érzi lassan húsz éve, hogy ezt a képet megváltoztassa az itthoniak fejében: iskolákba, nyugdíjas otthonokba is járnak Afrikáról mesélni, egészen az alapvető információktól a személyes tapasztalatokig. Éppen ezért született meg az Afrika Expo is, és az utazási irodai is, hogy kedvet csináljanak az afrikai utazásoz, de azt is sokszor elmondja, hogy érdemes egy utazásszervezővel elindulni, ha még sosem jártunk ott. Ízelítőként minden fórumon elmondja, hogy Szudánban több piramis van, mint Egyiptomban, vagy hogy Afrikában Etiópiában van a legtöbb UNESCO világörökség, illetve hogy 6 éve visznek 3-5 fős kisgyerekes családokat Tanzániába és Zanzibárra, és még azoknak a kicsiknek sem lesz semmi baja, akik eszik a homokot a parton. Ildikó a maláriával kapcsolatos félelmeket is szeretné eloszlatni: 20 éve jár Afrikába és még sosem volt maláriás. A műsorban arról is szó esik, hogyan lehet elkerülni a malária-fertőzést.

„Ne engedjük, hogy a félelmek elvegyék a kedvünket Afrikától, főleg, ha azok nem valós félelmek, mert olyan utazási élményektől fosztják meg magukat így az emberek, amiket később sajnálni fognak." – mondja Ildikó.

54 ország, 54 desztináció, Ildikó sem járt mindegyikben, de a legtöbb helyre bátran visszatér és visz is utasokat is. A beszélgetésben szó esik arról is, a járvány hogyan befolyásolta az ottani turizmust, hol, mire lehet ezzel kapcsolatban számítani. Létezik olcsó afrikai desztináció? Igen! De a többi vonzó részletért, utazási praktikákért hallgasd meg az interjú első részét (2 hét múlva pedig a folytatást), hátha kedvet kapsz és el is kezdesz tervezni egy afrikai kiruccanást!

Itt hallgasd meg a műsort!

AMI MÉG ÉRDEKELHET