Podcast: Almay Réka az afrikai önkénteskedésről, pró és kontra

Miért ne legyél önkéntes Afrikában. Hogy ragaszkodsz hozzá? Akkor viszont fogadd meg Réka tanácsait!

Almay Réka Kenyában volt önkéntes, ahol nagyon tanulságos tapasztalatokat szerzett – kicsit mást is kapott, mint amire számított, amikor jelentkezett az állásra. Egy fiatal nő, aki formatervező mérnökként végzett a Műszaki Egyetemen és most betanuló túravezető; annak idején vajon milyen késztetéssel és vágyakkal indult el egy ekkora útra, és milyen „csomaggal" jött haza? Erről mesélt a RoadMovie Podcast legújabb adásában.

Réka két állás betöltése között egy év szünetet tartott, ekkor utazott el Kenyába három hónapra önkéntesnek. Persze nem ez volt az első utazási kalandja, hiszen előtte cserkész világtalálkozók keretében is járta a világot. De ez kicsit más volt... Utazásait felelevenítve azt is elmeséli, backpackerként, azaz hátizsákos turistaként milyen élményeket gyűjtött, mikor az afrikai hónapok után Délkelet-Ázsiában is tett egy nagy körutat.

Miért pont Afrika?

Amikor Réka önkéntesnek jelentkezett, nem ragaszkodott Afrikához. Inkább a tudásához passzoló állást szeretett volna, de szíve szerint Afrikába vágyott, ahol sikerült is egy önkéntes munkát megkapnia. Az ő motivációja az volt, hogy a munka és az ottani kultúra mellett megismerje a természetet, lássa a szabadon élő vadállatokat. Tanzánia és Kenya volt a cél, ezek közül egy kenyai munka valósult meg, ahol informatikát tanított. A projekt eredetileg az volt, hogy Réka és német önkéntes társa tájékoztató kiadványokat szerkeszt, plusz a maradék időben számítástechnikai alapismereteket oktat a szervezetnél dolgozóknak.

A projekt és a valóság

Az indulás előtt persze rengeteg a kérdés, s néha még utána is... A kiutazást megelőzően kap az ember valamilyen felkészítést? Mire lehet számítani érkezéskor? Számít-e, milyen státuszban utazik az ember? Rékáék például hivatalosan gyakornokként utaztak ki, de valójában mégis önkéntesként dolgoztak, amelynek sok hátrányát tapasztalták. Réka ma már tudja, hogy mennyit árt az Afrikán kívüliek megjelenése Afrikában, és hogy az sem mindegy, milyen önkéntes munkát vállalunk ezekben a fejlődő országokban.

A podcastben részletesen kitér arra, miért ártalmas, amikor egy európai önkéntes megjelenik az afrikai rurális vidéken a sárkunyhókból álló falvakban. Milyen meglepetések érték Rékát és társát?

A volunturizmus (önkénteskedés+utazás) hátrányairól is sok mindent megtudhatsz az adásból, de arra is fény derül, hogyan lehet jól segíteni ezekben a szegény országokban.

Mennyibe kerül önkéntes misszióban dolgozni? Hogyan lehet ösztöndíjjal, önköltség nélkül, vagy minimális ráfordítással önkéntesként utazni? Hogyan válassz etikus szervezetet, amin keresztül kijuthatsz segítőként? Mennyire biztonságos egyedülálló nőként ekkora kalandra vállalkozni? Ezek a szempontok másodlagosnak tűnhetnek, amikor nemes cél hajtja az embert, pedig nagyon is fontosak.

Hallgasd meg Almay Réka és Molnár Péter beszélgetését a RoadMovie Podcast csatornáján:

AMI MÉG ÉRDEKELHET