Podcast: Adria más szemmel

Dr. Kiss Róbert Richárd turisztikai újságíró a legújabb adásban többek között rendhagyó horvátországi úti tippeket is ad.

Fotó: Shutterstock

Dr. Kiss Róbert Richárd az új RoadMovie Podcastben arra ad tippeket, mit nézzünk meg Horvátországban a szokásos úti célokon túl. A 20 éve a turisztikai szektorban dolgozó újságíró tapasztalt utazóként az Adria olyan oldalát mutatja meg, amit nem sok magyar ismer. Érdemes megfogadni a tanácsait.

Miért a legkedveltebb úti cél Horvátország?

Érdemes minden évben megnézni a friss árakat, de Horvátországban még a koronavírus miatti drágulás ellenére is olcsóbb, mint az olasz szakasz. És az ár még nem minden! Dalmáciában – a változatos tengerpartokon kívül – bőven akad néznivaló és kirándulási célpont is. A műsorban elhangzik, hova érdemes egy spliti, sibeniki, trogiri vagy dubrovniki nyaralás alatt látogatást tervezni, és persze azok sem maradnak ötlet nélkül, akik az Isztriára készülnek.

Van ideális szezon?

A Plitvicei-tavak például minden szezonban más arcukat mutatja, a nemzeti park egész évben tökéletes desztináció: télen mesébe illő, ahogy befagynak a vízfelületek, ősszel színpompában láthatjuk, tavasszal új vízesések is kialakulnak (a 20-30 állandón kívül), nyáron pedig jó időben akár két napot is el lehet tölteni a vízparton ejtőzve. Ennek ellenére Plitvicét sokan nem keresik fel, azt gondolják, csak két nagy tó a látványosság, pedig maga a park hatalmas, rengeteg apró tó és vízesés, valamint csodás növényzet vár. Richárd tanácsa szerint a parkban felülről érdemes elindulni lefelé, így közelítve meg a nagy tavakat.

Dubrovnikba szeptemberben érdemes elutazni, hogy a várfalon belülre is bejussunk sorban állás nélkül, ha pedig a strandolás a cél (hogy minél több strandot jó időben lássunk), akkor júliusban menjünk Dalmáciába vagy az Isztriai-félszigetre. De nemcsak a tengerparti desztinációkról mesél Richárd, Zágrábbal kapcsolatban szintén részletes útmutatást kapunk tőle.

Lehet delfint látni?

Igen, az is kiderül, hogy erre hol van esély. A természeti csodákon kívül ugyanakkor arról is szó esik a beszélgetésben, hogy a török uralom mennyire másképp hatott a horvát kultúrára, és mennyit profitált belőle Dalmácia, amit büszkén is népszerűsít. Titkos, érdekes, eldugott helyekből bőven akad az Adrián Horvátországon kívül is, például Albániában és Montenegróban. A beszélgetésből kiderül, miért lett trendi Montenegró és az is, hogy Albániában hova érdemes menni.

Mielőtt az adásra kattintasz, készíts elő papírt és tollat, mert rengeteg tippet hallasz majd, megjegyezni pedig képtelenség!

AMI MÉG ÉRDEKELHET