Tényleg léteznek pink delfinek?

Röviden: igen! Mutatjuk is!

Fotó: Shutterstock

Ha vannak rózsaszínű halak és madarak, akkor miért ne lehetnének pink vízi emlősök?

Egy ideje kering egy pink delfinekről szóló minivideó a közösségi média felületein, amely sok vitát elindított már: manipulált képekről van szó vagy tényleg léteznek ezek az emlősök? Ötféle veszélyeztetett édesvízi delfin létezik, az amazonasi folyamidelfinek azonban igen kivételesek. A hím példányok közül sok babarózsaszín vagy pink alapon szürke pöttyös, foltos. Ezek a ma már ritka élőlények előfordulnak Venezuelában, Guyanában, Kolumbiában, Ecuadorban, Bolíviában és Brazíliában, vagyis legfőképpen Dél-Amerika nagy folyóiban, elsősorban az Amazonasban és az Orinocóban, valamint mellékfolyóiban úszkálnak.

A folyami delfinek élettere olykor a tengertől 3000 km-re van a szárazföld belsejében. Hol lehet velük találkozni? Leggyakrabban a folyók torkolatánál, zuhatagok alatt és a torkolati vidékeken fordulnak elő. A folyami delfinek alakja is kicsit más, mint a tengerben élő palackorrú rokonaiké: az amazonasi delfin fején még egy púp van és hosszúkásabb, hegyesebb az orra. Ezek a színes delfinek akár 40 évig is élhetnek és igen nagy testűek, egyes példányok a 2,3 métert és a 200 kilós súlyt is elérik, így nem nehéz őket észrevenni, ha dél-amerikai folyón hajózuk.

Ezeket a fajokat nem szabad összetéveszteni a tengeri albínó delfinnel, hiszan azok csak sós vízben képesek életben maradni és sokkal halványabb pink (szinte már fehér) a színük az amazonasi édesvízi vagy a keleti púposdelfinekhez képest.

Rózsaszínben pompázó delfinek az Amazonasban:

Fotó: Shutterstock


Fotó: Shutterstock


Fotó: Shutterstock


Fotó: Shutterstock


Fotó: Shutterstock


A természet különleges teremtményei, a pink delfinek:

youtu.be

Pink Dolphins? | Weird Nature
AMI MÉG ÉRDEKELHET