A pihenés 7 fajtája – így kapcsolódj ki „jól" nyaralás alatt!

Fedezd fel, mi az, ami tényleg kikapcsol és pihentet!

hinta utazás pihenés relaxáció
Fotó: Shutterstock

A pihenés nem mindenkinek jelenti ugyanazt, és ha szerencsénk van, olyan útitársunk van, akinek hasonlóak az igényei, mint nekünk. Leegyszerűsítve aktív és passzív/relaxáló nyaralóként szoktuk magunkat meghatározni, de ez nem ilyen egyszerű! Nézzük, hányféleképpen lehet töltődni a szabadságunk alatt! Ahhoz pedig tippeket is adunk, hogyan találd meg magadnak a megfelelő formát!

Sokan a kiégés határán, kimerülten, ingerlékenyen, kapkodva pakolják össze a bőröndjüket az utazás előtt, és várják a csodát! Mindenki szeretne egy – jó esetben két – hét alatt maximálisan feltöltődni a szabadsága alatt, de ha magunkkal visszük a feszültséget, akkor nehéz lesz a pihenés. Van is erre egy szó: stressrelaxingnek hívják azt az állapotot, amikor azon stresszel valaki, hogy amíg pihen, azok a dolgok nem haladnak, amiken hétköznap is stresszel (elintézendő feladatok, munka, határidők). Tehát fizikailag máshol van, mondjuk tengerparton napozik vagy hegyet mászik, de közben gondolatban ugyanazt csinálja, mint otthon.

A testünk jelez

A testünk mindig jelez, hogy mire van szüksége, de a rossz hangulatból fakadó álmosságot nem szabad összekeverni a valódi kimerültséggel. Ehhez persze ismernünk kell a saját testünket, és tapasztalat alapján kell kideríteni, mit is jelentenek valójában a „tüneteink". A téma szakértője, dr. Saundra Dalton-Smith szerint, akinek a kutatási területe éppen a munka-magánélet egyensúlyának fenntartása, és világszerte tart előadásokat a 7 pihenési forma fontosságáról, hogy megőrizzük a mentális egészségünket, valójában mindegyiket ki kellene próbálnunk az ideális pihenés érdekében. Ám az arányok már tényleg egyéniek.

1. Fizikai pihenés

Ez a klasszikus értelemben vett pihenés, amikor csak fekszünk, ringatózunk egy hintaágyban vagy ülünk az erdőben és bambulunk magunk elé. Elalszunk, amikor kedvünk tartja, és később a bóbiskolás miatt nincs lelkifurdalásunk. Ilyen pihenőnapokat (vagy órákat) akkor is iktassunk be, ha alapvetően aktív nyaralást választottunk.

2. Mentális kikapcs

Mentális kimerültség esetén mindenképp válasszunk olyan pihenési formát, amely során nem kell gondolkodni, egyszerűen, csak eltereli valami a figyelmünket: játsszunk, sportoljunk csapatban, nézzünk meg egy kiállítást, táncoljunk egy koncerten. De van, akinek inkább a matatós tevékenységek válnak be, mint a horgolás, gyöngyfűzés vagy borsópucolás, meggymagozás, kerítésfestés stb.

3. Kényeztesd az érzékszerveidet!

Az érzékek pihentetése talán a legnehezebb, de digitális detoxszal könnyen elérhetjük. A nyaralás alatt szabjunk egy időkorlátot, amit képernyő előtt vagy online töltünk, a maradék időben pedig legyünk a természetben, olvassunk (papíron), társasozzunk, hallgassuk a természet hangjait, élvezzük a csendet. Olyan sok inger ér bennünket a hétköznapokon, hogy kell az idegrendszerünknek a szünet. Írtunk már róla, hogy a víz közelsége hogyan segít a pihenésben, vagy hogy a most divatos dopaminturizmusnak alappillére az érzékszervek kényeztetése: az új hangok, illatok, színek befogadása. De a japán eredetű erdőfürdőzés is az érzéki pihenés egyik formája.

4. Kreatív relaxáció

Fotó: Shutterstock

Hosszú távon a produktivitásunkat és a problémamegoldó képességünket segítheti, ha időnként valami kreatív tevékenységbe fogunk. Lehet az rajzolás, sütemény sütés, barkácsolás, táncóra vagy egy improvizációs színházi előadás. A cél az, hogy használd a képzelőerődet és az önkifejezés eszközeit - ez is a kreatív pihenés része. Sokan félnek az ilyen fajta kikapcsolódástól, pedig, ha egyszer megtalálják a nekik valót, abba sem akarják majd hagyni.

5. Lelki pihenés

Minden utazás alatt szakítsunk időt arra, hogy kicsit egyedül legyünk. Lehet ez egy rövid séta reggel, este, egy kávé elkortyolása alatti gondolkodás, egy masszázs vagy éppen lebegés a tengerben. Rendkívül fontos, hogy időt szakítsunk magunkra, amikor rendezhetjük a gondolatainkat, foglalkozhatunk az érzelmeinkkel.

6. Érzelmi feltöltődés

A kulcsa a beszélgetés a szeretteinkkel, barátainkkal, azokkal, akikkel utazunk. A nyugodt környezet, az ellazulás remek lehetőség arra, hogy olyan dolgokat is szóba hozzunk, amelyeket a zaklatott hétköznapokon nem szeretnénk. Remek játékok is a rendelkezésünkre állnak, hogy valahogy elkezdjük az „érzelmek felszabadítását": ilyen a Körvonal alapjátéka és az összes többi kártyajáték, amit még forgalomba hozott az ezt megálmodó alkotócsapat. Létezik asszociációs játék, a Ki az, aki? nevű játék, amiből kiderül, milyennek látnak bennünket a barátaink és persze van párkapcsolati játék is (Egymás szemében).

7. Szociális kikapcsolódás

Általában összefügg az érzelmi feltöltődés hiányával, hiszen vannak körülöttünk olyanok, akik totálisan leszívnak, holott a velük töltött idő fel kellene, hogy töltsön. Ha ilyen barátok, családtagok vannak körülötted, akkor ne velük próbálj meg olyan programot szervezni, amitől pihenést, kikapcsolódást vársz. A közösségi oldalakról is csekkolj ki egy időre, hogy ott se tudjanak lelombozni pihenés alatt. Kapcsold ki a cseten a hangjelzéseket és figyelj arra, amire és akire valóban szükséged van!

AMI MÉG ÉRDEKELHET