Az Égei-tenger eldugott szigete, ami Európa egyik legszebb célpontja

Fehér házikók, finom ételek és csillogó strandok.

párosz

Görögország szigeteiről turisták tömkelege álmodozik, ami nem csoda, hiszen az Égei-tengeren az egyik legszebb üdülőhelyekkel találkozhatunk. Míg Athén, Kréta vagy éppen Szantorini látványosságai a legtöbb utazónak ismerős lehet, addig az olyan kisebb úti célokról, mint például Párosz már lehet, hogy kevesebben hallottak.


Párosz Athéntól délkeletre, az Égei-tenger közepén fekszik, így érthetően a szigetre sokan hajóval érkeznek – habár repülővel is meg lehet tenni az utat, ugyanis Párosznak van egy apró repülőtere is.

A sziget területe csupán 200 négyzetkilométert tesz ki, de mesés homokos tengerpartjai, klasszikus fehér házikói és sziklás tájai gondoskodnak arról, hogy az utazók változatos programokban vegyenek részt.

Párosz fővárosának Parikia (vagy más néven Paros) kikötővárosa számít. A szűk, macskaköves utcák tele vannak éttermekkel és bárokkal, de itt található a sziget egyik legnagyobb látványossága, a Panagia Ekatontapiliani néven ismert, negyedik században épült templom is – ezt a helyiek egyébként csak „százajtós templomként” emlegetik.

A Netflix legutóbbi sikersorozata, az Egy nap sokakban felélesztette az utazási kedvet, ezért egyre nagyobb az érdeklődés ...

A festői görög sziget, aminek alig akad párja Európában

A várostól északra található Párosz másik jelentős kikötővárosa, Nausa, amit a sziget éjszakai központjának mondanak: itt a látogatók hajnalig élvezhetik a görög életérzést, és persze az ínycsiklandó – tengeri – fogásokat és a finom borokat is van hol kipróbálni – utóbbit például az 1910-ben létesített Moraitis Borászatban is megtehetjük.

Ezeket például ne hagyjuk ki: 3 autentikus görög harapnivaló, ha már hiányzik Görögország

A sziget az aktív nyaralást kedvelők számára is jó választás, hiszen hegyvidékes tájain például lóhátra is ülhetnek a látogatók, a helyi barlangokban barlangászásra is van lehetőség, de a természetközeli élményért a Párosz Parkot, illetve a helyi pillangórezervátumot is érdemes meglátogatni.

Lóháton például elnyargalhatunk a sziget közepére, ahol a dombtetőn rejtőzik Lefkés fenyőfák árnyékában pihenő történelmi települése is, ahonnan pazar kilátás nyílik az Égei-tengerre.

Párosznak egyébként egy kisebb szomszédja is van: ha időnk engedi, akkor Antipároszra is érdemes ellátogatnunk, ugyanis ellentétben nagytestvérével, ez a sziget elég csendes: az emberek főleg strandolni járnak ide, de egy barlangtúrára is be lehet ruházni, hiszen például itt helyezkedik el a mészkőképződményekben gazdag Antipárosz-barlang.

Pároszon indult egyébként egy fontos kezdeményezés is: Új törvénnyel védenék meg Görögország szabadstrandjait

Persze strandolni nem csak itt lehet, Párosz legnépszerűbb tengerpartjai is ugyanennyire tökéletesek a fürdőzésre. Az északi oldalon található Santa Maria vagy a Monastiri, a keleti parton húzódó Kalogeros, illetve a déli oldalon elnyúló Paralia Lolantonis és a sziklás Tripti is jó választásnak számítanak.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET