Őszi borbarangolások II.: Eger

Élménydús feltöltődés vár az Egri csillagok történelmi helyszínein.

Fotó: 123rf

Hazai borvidékeinket feltáró cikksorozatunk első részében Tokajt barangoltuk be. Ezúttal olyan borokat és borászatokat mutatunk be, amelyek egészen más kínálattal várnak.

Bizonyára mindenki olvasta vagy látta filmen szépirodalmunk egyik igazi klasszikusát, az Egri csillagokat. A borvidék központjának leginkább hívogató kuriózuma vitathatatlanul a történelmi központban megtalálható vár, ahonnan káprázatos panoráma nyílik Egerre, de: Európa barokk gyöngyszeme ezen túl is számtalan látnivalót kínál. A középkorból megmaradt utcákon bolyongva egymást érik a barokk, neobarokk és eklektikus stílusú épületek, gyönyörködhetünk Magyarország harmadik legnagyobb templomában, feltöltődhetünk a káprázatos Érsekkertben. Ha pedig elfáradtunk a bóklászásban, számtalan kiváló konyhájára méltán büszke étterem közül választhatunk: ízletes fogásokkal vár a Macok, az 1552 vagy éppen a Brumbrum is; kávézhatunk Csernus doki Depressójában vagy a belvárostól csupán pár lépésre lévő helyi törzshelyen, a Kis szigetben.

Fotó: 123rf

Egri látkép a várból

Szombati borjárat

Szombatonként jár az Egri Bor Busz, ahol a körjárattal a belvárostól a Szépasszony-völgyig, Egerszalóktól a Kőlyuk pincesoron át a Bolyki-völgyig nyolc borászatot és vendéglátóhelyeiket lehet útba ejteni mindösszesen egyetlen napijegy áráért. A sok izgalmat tartalmazó program végén minden bizonnyal édes a pihenés: bár Egerben az olcsóbb árkategóriájú szállásoktól a luxusig minden megtalálható, ez utóbbiak közé tartozik egyik személyes kedvencünk, a Treehouses Noszvaj. Itt lombházakban és a hozzájuk tartozó, fák lombjai közt megbúvó szabadtéri jakuzzikban relaxálva élvezhetjük az erdő csendjét.

Fotó: Tree Houses

Tree Hoses, Noszvaj

A hedonista szombat után másnap válasszuk valamelyik közeli fürdőt: a Török fürdő Egerben, a wellnessfürdő Egerszalókon vagy a Cascade barlang- és élményfürdő Demjénben garantáltan kiszakít a rohanó hétköznapok teendőiből.

Fotó: Instagram

Egerszalóki gyógyfürdő

Páratlan adottságok

„Szoktam mondani a feleségemnek, hogy ha nem Egerben laknánk, akkor biztosan ide járnánk nyaralni. Minden adott ahhoz, hogy egy tökéletes hétvégét tudjon itt eltölteni az ember: gazdag történelmi múlttal rendelkező város; gasztronómiai fellegvár, páratlan fürdőink és lélegzetelállító boraink vannak. A St. Andrea Pincészetnél pedig éljük tovább az álmainkat: bővítettük a borászatunkat, így egy méltóbb környezetben tudjuk fogadni a hozzánk látogatókat és a borvidék iránt nyitott és érdeklődő kedves fogyasztókat. A legfőbb célunk: bemutatni Eger egyediségét és utánozhatatlan ízvilágát, ezért nálunk főként egri csillagot és egri bikavért lehet kóstolni." – osztotta meg velünk a vidékhez fűződő viszonyát ifj. Lőrincz György, a St. Andrea Pincészet borásza.

Fotó: 123rf

Egri borvidék

Bortipp

A borvidéken közel 50 engedélyezett szőlőfajta terem, amelyekkel sokszor házasításokban találkozunk: a vörös alapú az egri bikavér, a fehér alapú pedig az egri csillag.

fotó: Bortársaság


Böjt Egri Csillag Superior 2019 (egri csillag, 2150 Ft – Bortársaság)

„Inkább egy könnyűre hangolt fehérbor ez a tétel, ugyanakkor egy tartalmas házasítás, amelyben a sauvignon blanc dominál, de a rizling is érezhetően rajta hagyta a kézjegyét. Jó szívvel ajánlom halas, fehér húsú ételekhez." – Böjt Gergő, borász

Fotó: Szt. Andrea


St. Andrea Áldás 2018 (egri bikavér; 3600 Ft – a MOL-töltőállomásokon)

„Ez a kékfrankos alapú házasítás könnyen értelmezhető, gyümölcshangsúlyos formában mutatja be az Egri borvidék egyediségét, amely vonzó lehet minden bor iránt érdeklődő fogyasztó számára" – ifj. Lőrincz György.

Fotó: Bortársaság


Ádámék Kékfrankos Lazac Rozé 2019 (2000 Ft - borászat)

„Egy véletlen szülte kísérletezés eredménye lett ez a bor, gazdag cseresznyés, fűszeres ízvilággal, Ádám barátom nagypapájának szőlőterületéről. Szerintem egy tartalmas, tiszta tétel, amely méltón képviseli Egert." – Horváth Ádám, borász

Tudtad Egerről?

Eger városa alatt egy 4 km hosszú pincerendszer húzódik, igazi város a város alatt.

Eger 91 évig volt török kézen, akik számára meghatározó kereskedelmi termék maradt a bor.

A Szépasszony-völgy az elmúlt években átalakult: egyre több minőségi bortermelő nyitja meg itt legújabb boregységét.

Szöveg: Kalmár Borbála

AMI MÉG ÉRDEKELHET