Egyetlen ember maradt, aki beszéli azt az ősi nyelvet, amiben nem létezik az „igen" és a „nem"

A nyelvészek szerint a kusundának nincs köze más nyelvekhez.

kusunda
Profimédia

Nepál nyugati területére, ezen belül is a Himalája környékére vezethető vissza annak a nyelvnek az eredete, amit ma már csak egyetlen ember beszél. Az ősnyelvnek tartott kusunda még nem tűnt el teljesen, de régóta a kihalás fenyegeti. A nepáli nyelvi bizottság a kusunda nyelv megmentésén fáradozik, reményeiket elsősorban a fiatalokhoz fűzik.


A kusundák félig nomád életmódot folytattak egykoron, a 20. század közepéig javarészt Nepál erdőiben éltek, ahol vadászattal és gyűjtögetéssel foglalkoztak. Ugyan idővel sok más néphez hasonlóan ők is falvakba települtek, rendre „az erdők királyaiként” hivatkoztak magukra.

This video presents DNA test results and quick facts about Kusunda people. Data Source: Simons Genome Diversity Project: ...

Kusunda: King of the Forest

A mezőgazdaság terjeszkedésével az 1950-es évekre már egyre fogyatkozott az erdőterületek mérete, míg végül a kusundák kénytelenek voltak feladni eddigi életmódjukat és beállni a mezőgazdasági dolgozók közé.

Mivel a csoport amúgy sem volt túl népes, nyelvük idővel elkezdett kikopni, mára pedig mindössze egy ember, a 48 éves Kamala Khati beszéli anyanyelvi szinten azt.

A nő korábban nem foglalkozott azzal, hogy továbbadja a tudást gyerekeinek, döntését megbánva ma már egy tízfős csoportnak tanítja a kusundát.

Olaszországban is egy nyelv megőrzésén dolgoznak: Néhány dél-olasz faluban még ma is beszélik ezt az ókori görög nyelvet

A nyelv érdekességei

Profimedia

Részlet a Kusunda című dokumentumfilmből

A BBC cikkében Madhav Pokharel, a Trubhuvan Egyetem nyelvészprofesszora kifejti, hogy általa 15 éve vizsgált kusundát még nem sikerült egyetlen ismert nyelvvel sem kapcsolatba hozni. A nyelvészek ma úgy tartják, hogy a kusunda valamilyen ősi nyelvből maradhatott fent.

A különlegessége, hogy a mondatalkotásnak nincs egy standard módszere: szinte alig van benne olyan szó, ami valamilyen negatív jelentéssel bírna, nincsenek benne irányokat jelölő szavak, és az igen és a nem is kimaradt a szótárból.

Bhojrar Gautam nyelvészprofesszor elmagyarázta, hogy mit is jelent a standard mondatszerkezet hiánya: a nyelvben nem konkrét jelentésekkel alkotják a mondatokat, azok értelme leginkább egy kontextusban, mondhatni asszociációs szerkezetben értelmezendő. Így például, ha azt szeretnénk mondani, hogy „nem kérek teát”, akkor ahhoz bár használják a tea szót, de olyan módon, ami alacsony valószínűséget társít a kifejezéshez.

Az ízérzékelés is egy érdekes terület: Miért rajonganak annyira a csípős ételekért a meleg éghajlatokon?

Hogyan tovább?

Kusunda | Speak to Awaken | Official Trailer from NowHere Media on Vimeo.

A nepáli nyelvi bizottság kezdeményezésére a környéken folyamatosan erőfeszítéseket tesznek a kusunda megőrzésére, ehhez tartozik a fent említett nyelvtanfolyam is, melyet Khati vezet.

Sok más esethez hasonlóan itt is a számítástechnika jelentheti a választ a problémára. A német NowHere Media például egy olyan virtuális valósággal operáló dokumentumfilm-sorozatot készített, amelyek bemutatják a kusunda kultúra elemeit, így a nyelvet is.

A kusundák és a hozzájuk hasonló, kihalófélben lévő kisebbségek számára nyelvük és kultúrájuk megóvása nemcsak a hagyományok előtti tisztelgés miatt fontos, hanem ezekkel a kapaszkodókkal szerezhetik vissza identitásukat is. Ez pedig egyaránt kulcs lehet a történelmi traumák és szociális egyenlőtlenségek kezelésében, amik gyakran állnak a nyelvi változások hátterében.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET