Pénzmegtakarítási tippek a 2024-es utazáshoz

Hogy a lehető legtöbbet hozd ki a pénzedből, ha külföldre mész.

egy pár ül a tengerparton naplementében

Több népszerű utazási trend is várható 2024-ben, de egy nem változik: a takarékoskodás. Egy tanulmány szerint például az amerikai utazók 96%-a aggódik a gazdaság miatt, de mindössze 17%-uk tervez kevesebbet utazni az új évben, még akkor is, ha erre nem lesz annyi pénzük, mint eddig. A megélhetési költségek itthon sem lettek alacsonyabbak, ezért várhatóan sokan egyszerűen olcsóbb utazásban gondolkodnak majd. Mutatunk pár trükköt, amit érdemes figyelembe venni, ha a jövő évi utat tervezzük!


Foglalj repjegyet a lehető legjobbkor!

Shutterstock

Illusztráció

Bár néha az utolsó pillanatban is kifoghatunk nagyon kedvező ajánlatokat, nem érdemes mindig erre hagyatkozni, általánosságban ugyanis minél tovább halogatjuk a foglalást, annál többe fog majd kerülni. A legjobb foglalási időablaknak saját „tudománya" van, hiszen létezik egy olyan periódus, amikor az árak szinte tökéletesek.

Ez a Goldilocks Window: nemzetközi repülőjegyek esetén az utazás előtt körülbelül hatvan nappal érdemes foglalnunk. Az olcsó repülőutakra specializálódott Going szerint a legjobban akkor járunk, ha az ehhez a naphoz legközelebb eső vasárnapon foglaljuk le az utazást, statisztikák szerint ugyanis mindig vasárnap a legolcsóbbak a repülőjegyek. Így ha például márciusi utazást tervezünk, január első két hetében érdemes foglalni – írja a Thrillist.

Ez is érdekelhet: 5 város, ami még mindig radar alatt van, de egyre több utazó látogatja

​Légy rugalmas!

Fotó: Unsplash/Patrick Tomasso

Az egyik legnagyobb utazási trükk nem más, mint a rugalmasan kezelt úti cél vagy időpont – esetleg a kettő kombinációja. A Google Flights és a Skyscanner is kínál olyan funkciót, amivel elég csak az indulási repülőtereket kiválasztanunk, és máris böngészhetünk az év különböző időszakaiban elérhető olcsó repülőjegyek között.

Ezzel a módszerrel könnyen találhatunk meglepően kedvező jegyet olyan célpontra, ami lehet, magunktól eszünkbe sem jutott volna. De akár álmaink úti céljára is eljuthatunk szezonon kívül, az akkori ár töredékéért. Alapszabály, hogy minél pontosabb az úti cél és a megadott dátum, annál többet költünk majd a jegyekre – és minél rugalmasabbak vagyunk, annál többet spórolhatunk.

Ajánljuk figyelmedbe! 4 felkapott úti cél, ahová meglepően sokan utaznak 2024-ben

​Vagy inkább ne repülj egyáltalán!

Shutterstock

A repülőjegyekkel csak egy bizonyos szintig lehet takarékoskodni, hiszen a pandémia óta már nehezen találni párezer forintos ajánlatokat.

Ebből a szempontból jó alternatíva, ha a repülőgép helyett valamilyen szárazföldi közlekedési eszközt választunk. Ezek különösen jól működnek akkor, ha rugalmasak vagyunk az úti célt illetően, illetve, ha nem annyira sürgős, hogy odaérjünk – bár, ha a repülőtéri várakozást is beleszámítjuk a képletbe, hamar rá kell jönnünk, hogy sok európai célpontra még gyorsabban is odaérhetünk busszal vagy vonattal. A költséghatékonyság mellett a másik előny, hogy ezek a közlekedési formák sokkal környezetbarátabbak is, mint a repülés.

Adunk is pár ötletet: 2024 legjobb vonatútjai Európában, amiket érdemes lesz kipróbálni.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET