5 tipp, rengeteg város: így utazhatsz olcsón többet a szakértők szerint

Tippek 2024-re.

bazár, vásár, utazás, szóló utazás,

2023-ban már szinte teljesen visszazárkózott pandémia előtti szintekre a turizmus, a várakozások szerint ráadásul 2024-ben sem csökken majd az utazási kedv. Azonban nem mindenki engedheti meg magának anyagilag, hogy bármikor útra keljen. A leleményes utazók szerint viszont nincs is szükség arra, hogy rengeteget költsünk azért, hogy minél több helyre eljussunk: egyszerű módszerekkel könnyedén nyakunkba vehetjük a világot.


Engedjük, hogy a repülőjegyek határozzák meg azt, hogy hova megyünk

Fotó: Atlas Green / Unsplash

A rugalmasság az élet számos területén kifizetődő, így van ez az utazások esetében is.

A Thrillist oldalának nyilatkozó szakértők szerint nem érdemes konkrét listával rendelkeznünk azokról az úti célokról, ahova el szeretnénk jutni. Ehelyett azt javasolják, hogy engedjük, hogy az elérhető árak tervezzék meg nekünk utazásunk célpontját. A Google Flights „felfedezés” funkciója például tökéletes arra, hogy rátaláljunk a legolcsóbb lehetőségekre, de a Skycanner oldalán is megéri böngészni.

Ne ragaszkodjunk a nyári utazáshoz

Fotó: Ian Schneider / Unsplash

Bár a nyár kétségkívül a legnépszerűbb időszaknak számít a turisták körében, ha utazásunkat a holtszezon és a csúcsszezon közti sávra – jellemzően március-április, illetve szeptember-október – időzítjük, akkor nemcsak, hogy kikerülhetjük a tömeget, de jóval olcsóbban látogathatunk meg egy-egy várost.

Ilyenkor ráadásul a szálláshelyek és a helyi látványosságok díjai is jóval alacsonyabbak, nem beszélve a repülőjegyekéről.

A csomagmegőrzésre specializálódott Bounce még tavaly csinált egy felmérést arról, hogy mikor érdemes egy-egy népszerű úti célt meglátogatni azért, hogy a legjobban jöjjünk ki. Eszerint Velencét például 72, Athént 73, Kairót 76, Irákliónt pedig 77 százalékkal olcsóbban tudjuk megúszni, ha a kevésbé frekventált hónapokra időzítjük az utazásunkat.

Ezek a városok például ideálisak egy tavaszi nyaralásra: 5 európai úti cél, ami tökéletes egy tavaszi kiruccanáshoz

Közvetlen járat helyett válasszunk átszállásos opciót

Fotó: Danila Hamsterman / Unsplash

A legtöbben ugyan nem szeretünk a repülőtereken várakozni, erre a plusz időre nem muszáj negatívumként tekintenünk. A profik tanácsa szerint érdemes kihasználnunk az ilyen járatokat, lehetőleg úgy, hogy minél több idő legyen az érkezés és a következő gép indulása között. Ilyen esetben ugyanis az utazás árából eggyel (a legbátrabbak kettővel, hárommal) több úti célt bejárhatunk úgy, hogy nem kell bajlódnunk a szállás megfizetésével. Az sem elhanyagolandó tényező, hogy az ilyen repülőjegyek gyakran jóval olcsóbbak, mint az átszállás nélkül elérhetők.

Ha egyedül indulnánk útra: 4 hasznos tipp, ha idén már bevállalnád a szóló utazást

Ne feledkezzünk meg a törzsutas programokról

Fotó: Artur Voznenko / Unsplash

A légitársaságok az üzletekhez hasonlóan rendre kialakítanak egyfajta hűségprogramot, amihez csatlakozva pontgyűjtéssel, mérföldkövek elérésével jóval kedvezőbb áron tudunk utazni.

A Wizz Air kínálatában szereplő Wizz Discount Clubhoz csatlakozva például évi 70 euróért többféle kedvezményt is kapunk a járatokon, de az Emirates Skywards keretében is gyűjthetünk pontokat. Az Airportal egyébként törzsutas program rovatában rendszeresen számol be az elérhető lehetőségekről.

Egy drágább repülőjegyet is bevállalhatunk az olcsó tartózkodásért: Ebben a 10 városban biztos nem költekezed túl magad, ha a repülőjegyet már megvetted

Vágjunk bele a nyugaton már népszerű lakáscsere-programba!

Fotó: Austin Distel / Unsplash

Arról már mi is írtunk, hogy az utazók körében egyre népszerűbb az úgynevezett house sitting, melynek keretében mások otthonára – gyakran állataira, növényeire – vigyázhatunk a világ bármely pontján addig, amíg az eredeti tulajdonosok nyaralnak.

Ez az alternatíva azért alakult ki, mert egyre többen sokallják a hotelek, Airbnb-szállások díjait, ilyen módon viszont tulajdonképpen költségek nélkül szállhatunk meg bárhol. A Thrillist egy ajánlót is összeállított az ezzel foglalkozó portálokról, de bármikor fordulhatunk a Trusted House Sitters, a Nomador vagy a Mind My House platformjaihoz is.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET