Ezekbe a városokba érdemes utazni, ha olcsón hallgatnál sok koncertet

A zenekedvelőknek hasznos információ lehet.

zene

Míg sokan leginkább városnézési vagy üdülési céllal utazunk egy egy-egy úti célra, addig nem újkeletű trend az, hogy az utazók kedvenc előadóik nyomába szegődve akár országhatárokon is átkelnek azért, hogy meglátogassák az adott turné állomásait. A Skyscanner és a DICE.fm legújabb, megfizethető zenés lehetőségekről szóló kutatása jól fog jönni azoknak, akik nyaralás alatt is szívesen látogatnak meg koncerthelyszíneket.


Az már nem is meglepő, hogy a rajongók képesek óriási távokat megtenni olyan nagy nevekért, mint például Taylor Swift, Ed Sheeran vagy éppen az Iron Maiden. Az emberek viszont nem csupán a listavezető előadók turnéiért kelnek útra: egyre népszerűbb jelenségnek számít ugyanis az úgynevezett „gig-tripping”, ami igazából annyit jelent, hogy az utazók olyan úti célok mellett teszik le végső voksukat, ahol számtalan különböző élőzenés programban vehetnek részt.

Ehhez viszont nem árt az, ha az adott városban nem kell minden alkalommal tízezreket kiadni egy-egy koncertért. A Skyscanner utazásfoglaló, és a DICE.fm koncertekkel foglalkozó portál éppen ezért egy érdekes kutatást bonyolított le annak érdekében, hogy meg tudják határozni a legolcsóbb városokat élőzenei tekintetben.

„Ahogy arra számos trendelemzés is kitért, a modern utazó számára az egyik legfontosabb az, hogy a nyaralás során közelebb tudjon kerülni az adott helyi kultúrához. A zene pedig tökéletes lehetőséget biztosít erre”

– fejtette ki Laura Lindsay, a Skyscanner elemző munkatársa.

Taylor Swift például óriási „hatalommal” bír: Európába jön Taylor Swift, az egész kontinens turizmusára hatással lehet

1. Leeds, Egyesült Királyság

A toplista megállapításához elsősorban azokat a városokat vették figyelembe, ahova a DICE adatai szerint rendre a legtöbb ember utazik el valamilyen koncertért.

A megfizethetőség megállapításához azt nézték meg, hogy egy adott városban hány olyan élőzenés lehetőséget találtak, amelynek ára nem haladja meg a 20 eurót, azaz a 7900 forintot.

Mindezek alapján a toplista élén az Egyesült Királyság nagyvárosa, Leeds végzett, ahol a megrendezett koncertek 88 százalékán van lehetőségük az utazóknak 20 euró alatt jegyet venni. Leeds már amúgy is népszerű célpontnak számít a fesztiválozók között, de a városban bőven akadnak olyan kisebb helyek is, ahol olcsón hallgathatunk bele egy-egy koncertbe.

2. Bordeaux, Franciaország

A második helyen a borokról és romantikus építészetéről híres Bordeaux áll. A városban a koncerthelyek 85 százaléka árul olyan jegyeket, melyeknek ára nem haladja meg a 20 eurót. A kutatás összegzésében kiemelték a Darwint, ahol gyakran ingyenesek a koncertek, de sok esetben már 5 euró (nagyjából kétezer forint) alatt is szert lehet tenni egy belépőjegyre.

Egyes műfajokért ezekre a helyekre érdemes elutazni: 4+1 európai város, ahova a zene miatt látogatnak el az emberek

3. Róma, Olaszország

A dobogó alsó fokát Olaszország fővárosa, Róma foglalhatja el, ahol az élőzenés eseményeknek otthon adó helyek 83 százalékában lehet találkozni 20 eurós ár alatti jegyekkel – például a Gregory’s Jazz Clubban vagy a Monk Clubban. Negyedik helyen 80 százalékkal is egy olasz város, mégpedig a fényűző Milánó végzett: itt a felmérést végzők a Santeria Social Clubot és a Blue Note Milant emelték ki.

A top10-es lista így néz ki:

  1. Leeds, Egyesült Királyság (88%)
  2. Bordeaux, Franciaország (85%)
  3. Róma, Olaszország (83%)
  4. Milánió, Olaszország (80%)
  5. Párizs, Franciaország (78%)
  6. London, Egyesült Királyság (75%)
  7. Seattle, Egyesült Államok (72%)
  8. Manchester, Egyesült Királyság (71%)
  9. Minneapolis, Egyesült Államok (69%)
  10. Los Angeles, Egyesült Államok (60%)

A legjobb 15 úti cél közé tartozik még Nashville (Egyesült Államok), Hamburg (Németország), Barcelona (Spanyolország), Chicago (Egyesült Államok) és Torontó (Kanada) is.

A teljes riportot ezen a linken lehet elérni.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET