Olcsó és ízletes mediterrán kenyérlevesek

Gyors és filléres előételek, amelyekkel feldobhatod az őszi menüt!

leves
Fotó: Shutterstock

Ha különleges, kiadós és gyorsan elkészíthető levest ebédelnél, esetleg valami újjal szeretnéd meglepni a vendégeidet, akkor ezek a kenyérlevesek pont neked valók! Imádni fogod, mert ez a megmaradt, szikkadt kenyér legjobb felhasználási módja (a zero waste jegyében) és még viszonylag olcsó ételek is, ha a puccos feltéteket elhagyod. Az eredetileg a szegények hétköznapi eledeléül szolgáló leveseket úgy turbózhatod fel a saját ízlésed szerint, ahogy csak akarod. A Taste Atlas szavazásán a következő öt kenyérlevest szavazták meg a világ legfinomabbjainak. Próbáld ki mindet!

Portugália – Açorda

Fotó: Shutterstock

A portugál açorda egy népszerű kenyérleves, amelyet országszerte más-más változatban ismernek és fogyasztanak. A legtöbb açorda leves sűrű állagú és olcsó alapanyagokból készül, így az étel is olcsó.

Hozzávalók: különféle zöld fűszernövények, aprított fokhagyma, olívaolaj és forrásban lévő víz, kenyérkockák vagy kenyérszelet, buggyantott tojás. A kenyérre ráöntik a többi hozzávalót, majd a tetejére tesznek egy buggyantott vagy főtt tojást. A gazdagabb, tengerparti verziók az açorda de marisco és az açorda alentejana, ezeknél egy halleves tetejére kerülnek a kenyérkockákat, és akkor fogyasztják, ha a kenyér megpuhult és megszívta magát.

Olaszország – Ribollita

Fotó: Shutterstock

Az olaszoknál többféle kenyérleves is van, kettőt mutatunk, mindkettő a szegények étele volt régen. Az első egy toszkán fogás, amit minden család más recept alapján készít. A ribollita legfontosabb összetevői a megmaradt, szikkadt kenyér, a cannellini bab és a szezonális zöldségek, például a kelkáposzta, a hagyma, a sárgarépa és a káposzta, de van ahol befőzött paradicsom is kerül a levesbe. Tipikus téli étel, amit másnap, újraforralva fogyasztanak (a neve is ezt jelenti, hogy újramelegített). Az elkészítése is nagyon egyszerű: a leveszöldségeket együtt felteszed főni, ha gyors levest szeretnél, akkor használj konzervbabot. Ha megfőttek a zöldségek, fűszerezd bazsalikommal, oregánóval és szórd bele a száraz kenyeret.

Spanyolország – Porra antequerana

Fotó: Shutterstock

A spanyol paradicsomos levesekről mindenkinek először a gazpacho jut eszébe, pedig van egy sokkal laktatóbb és sűrűbb változat is Malagából – ez a porra antequerana, amit kenyérrel gazdagítanak, főtt tojással és/vagy serrano sonkával tálalják. Ez egy kifejezetten spórolós, de kiadós, ízletes étel.

2 főre erre lesz szükséged: 3 paradicsom, 1 kaliforniai paprika, 1 evőkanál almaecet, 1 gerezd fokhagyma, 1 vastag szelet kenyér vagy szikkadt csücsök, só, kevés olívaolaj, tálaláshoz 2 főtt tojás vagy 2 szelet serrano sonka felkockázva. A sonkát és a tojást leszámítva mindent turmixoljuk össze és már kész is! Tálaláshoz tedd a tetejére a sonkát és a tojást. Ha túl sűrű lesz, akkor mártogatósként is kínálható.

Olaszország – Pappa al Pomodoro

Fotó: Shutterstock

Ez az olasz paradicsomleves talán a világ legegyszerűbb, legolcsóbb és legfinomabb étele, szintén Toszkánából ered, de még kevesebb hozzávaló szükséges hozzá, mint a ribollitához. A pappa al pomodoróhoz csak paradicsom passata, fokhagyma, olívaolaj, bazsalikom, fokhagyma, só, bors és pirított kenyér kell. A paradicsomot a fűszerekkel felforraljuk, pár percig főzzük, majd hidegen vagy forrón tálaljuk a kétszersült kenyérrel. Akkor fogyasszuk, amikor a kenyér jól megszívta magát.

Spanyolország – Sopa de Ajo

Fotó: Shutterstock

A sopa de ajo egy hagyományos spanyol fokhagymaleves. Egy fej fokhagymát felszeletelve olívaolajon és spanyol füstölt paprikán megdinszteljük, majd felöntjük bármilyen alaplével vagy vízzel. Tálaláskor szikkadt kenyérdarabokkal és petrezselyemmel szórjuk meg, ha laktatóbb levest szeretnénk, akkor buggyantott tojással és plusz kenyérszeletekkel tálaljuk.

AMI MÉG ÉRDEKELHET