Távmunka Európában: a szomszédos városokban jár a legjobban a pénztárcánk

A legolcsóbb városok mellett a legdrágábbakat is összegyűjtötték.

digitális nomád, távmunka, laptop, munka
Világszerte egyre nő az igény a távmunkára, amennyiben pedig valakinek sikerül egy ilyen munkahelyen landolnia, elgondolkozhat abban, hogy esetleg egy másik országból végezze feladatait. Ilyen esetben viszont fontos szempont az, hogy olyan helyszínt válasszunk, aminek a pénztárcánk is örülni fog.


Globális szinten növekszik azon országok száma, akik kifejezetten a digitális nomádok számára kialakított vízummal kedveznek a világjáró távmunkásoknak.

A Time Out szúrta ki a brit Brother UK legújabb felmérését, melyben annak jártak utána, hogy melyik európai városok nyújtják a legolcsóbb, illetve a legdrágább lehetőségeket a távmunkásoknak.

Ehhez olyan faktorokat vettek figyelembe, mint például a WiFi ára és sebessége, az albérletek átlagos ára, a rezsi (egy 85 négyzetméteres lakásra vonatkozó) ára, de az adott városok biztonságosságát is figyelembe vették. Összesen 100 pontot lehetett elérni, az eredményekből pedig úgy tűnik, hogy az olcsó úti célokat kereső digitális nomádoknak érdemes Románia felé tekinteni.

A legolcsóbb városok top10-es listájából ugyanis öt Romániából került ki.

Na de vajon hol érzik legjobban magukat az emberek? A kivándorlók szerint ezekben a városokban volt a legjobb és a legrosszabb élni 2023-ban

A legelső helyen viszont a Bosznia-Hercegovina északkeleti részén található Tuzla nyerte el. Annak ellenére, hogy a rezsiszámlák átlagos összege nagyjából 60 ezer forintot tesz ki, a városban egy egyágyas belvárosi apartman ára nem sokkal többre, nagyjából 80 ezer forintra tehető.

Második helyen a magyar határhoz közel eső Nagyvárad áll, ahol a brit felmérést szerint egy belvárosi lakást nagyjából 118 ezer forintért tudunk kibérelni. A rezsi és az internet ára is elég kedvezőnek bizonyosult; előbbi körülbelül 41 ezer, utóbbi pedig kevesebb mint háromezer forintot tesz ki.

A harmadik helyet szintén egy romániai város, a Bukaresttől nyugatra található Craiova foglalhatta el. Itt egy egyágyas belvárosi lakásért átlagosan 114 ezer forintnak megfelelő összeget kérnek el, míg a rezsi nagyjából 66 ezer forintra tehető.

Itt egyébként a legolcsóbb egy átlagos éttermi étkezés ára is, ami a kétezer forintot sem éri el.

Ha az ENSZ Turisztika Világszervezetének riportjára lennénk kíváncsiak: Hosszú vízum, alacsony árak: ezekben az országokban éri meg digitális nomádnak lenni

A legolcsóbb városok top10-es listája így néz ki:

  1. Tuzla, Bosznia-Hercegovina
  2. Nagyvárad, Románia
  3. Craiova, Románia
  4. Plovdiv, Bulgária
  5. Jászvásár, Románia
  6. Temesvár, Románia
  7. Nagyszeben, Románia
  8. Skopje, Észak-Macedónia
  9. Niš, Szerbia
  10. Szarajevó, Bosznia-Hercegovina

A felmérésben a legdrágább városokat is kigyűjtötték, ez a top10-es lista így alakult:

  1. Zürich, Svájc
  2. London, Egyesült Királyság
  3. Lausanne, Svájc
  4. Genf, Svájc
  5. Dublin, Írország
  6. Bázel, Svájc
  7. Bern, Svájc
  8. Bristol, Egyesült Királyság
  9. Trondheim, Norvégia
  10. München, Németország
A metodikáról, az adatok forrásairól, valamint a további részletekről ezen a linken lehet tájékozódni.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET