5 olcsó, spanyol recept, amivel a tengerparton érezheted magad

Autentikus, spanyol fogások az előételtől a desszertig.

leche frita
Fotó: Shutterstock

Aki járt már a mediterrán országban és kóstolta a helyi specialitásokat, nem csak ízélményekkel lett gazdagabb, de garantáltan beleszeretett a spanyol vagy katalán identitásba. Mivel sokszínű országról beszélünk, a konyha is egészen eltérő Madridban, Andalúziában vagy Asztúriában. Most bemutatjuk a különböző tájegységek jellegzetes, olcsó ételeit, amiket kár lenne kihagynod, és amelyeket akár otthon is könnyedén elkészíthetsz.

Tortilla Española – A laktató krumplis egytál

Fotó: Shutterstock

A spanyol konyháról szóló részt nem is lehet mással kezdeni, mint egy hagyományos tapasszal. Az Ibériai-félsziget lakóinak nagy kedvence a helyi omlett, ami fogyasztható főételként, de uzsonnaként is tökéletes az iskolában – ez a tapas bárokban is nagyon népszerű étel.

Így készül:

Lassú tűzön megkaramellizálják a hagymát, majd hozzá adják a burgonyát, és ha megpuhul, ráöntik a tojást. Sok helyen turbózzák fel chorizo kolbásszal és spenót levelekkel. Jamie Oliver például jó sok chorizóval készíti, és nem is tesz alá olajat, mert a kolbász zsírja tökéletesen elég alá. A híres séf rendszerint mogyoróhagymával tálalja. Ez egy igazán kiadós és olcsó étel, ami piknikezéshez is tökéletes.

Gazpacho – Hideg paradicsomleves forró napokra

Fotó: Shutterstock

A forró nyáridő ihlette hideg előétel szintén népszerű a helyiek körében, de ha elsőre furcsán is hat a szinte minden alapanyagot főzve feltálaló magyar konyhán szocializálódott utazónak, kevés dolog tud ennyire hűsítő lenni, ráadásul komoly vitaminbomba is.

Így készül:

Egyszerűen összeturmixolják az apróra vágott lilahagymát, friss paradicsomot, paprikát, kimagozott uborkát, fokhagymát és a fűszernövényeket. Sóval, borssal, olívaolajjal és némi cukorral ízesítik, majd lehűtve, pirítóssal tálalják. Valamiért ezt csak Andalúziában tudják tökéletes elkészíteni, de bátran próbáld ki te is egy forró, nyári napon!

Fabada – A babos, húsos főfogás

Fotó: Shutterstock

A téli Spanyolország bizony tartogathat meglepetést a mediterránumban szokatlan hideg napjaival. Ilyenkor gyakran készül a helyi konyhákban a meglehetősen kalóriadús, forró babpörkölt. Régiónként más és más ízesítésre esküsznek, de a turisták többségének a tradicionális asztúriai fabada a kedvence.

Így készül:

Az előző este beáztatott fehérbabot, vörös- és fokhagymát, chorizo kolbászt, spanyol véreshurkát, vastag bacont és oldalast felöntik csirke alaplével és egy nagy lábosban füstölt paprikával, sóval ízesítve megrottyantják, majd hozzáadják az olívaolajat és a sáfrányt. Két órán keresztül fedő alatt főzik, közben időnként pótolva az elfőtt vizet. Ha a bab krémes állagú lesz, kiveszik a húsokat – persze akkor, ha tökéletesen puhák –, felszeletelik, majd ezek kerülnek az elkészült étel tetejére. Enek az ételnek rengeteg változata van, az olcsó verzióban csak egyféle húst tesznek, van ahol pedig friss kagylót főznek bele.

Paella – A híres, rizses és látványos fogás

Fotó: Shutterstock

Sok külföldi számára ez testesíti meg a tradicionális spanyol nemzeti ételt, pedig eredetileg csak Valencia tartományban készítették. A spanyolok úgy tekintenek rá, mint mi a palóclevesre. A rizs alaphoz leggyakrabban csirkét vagy nyulat használnak, de kimeríthetetlen a paella variációinak száma, kezdve a csigástól vagy a babostól, a tintahalason és a garnéláson keresztül a kagylósig, sőt nagy népszerűségnek örvend a fekete paella, amihez polipot vagy tintahalat adnak, és utóbbi tintájával festik feketére a rizst.

Így készül:

Az olcsó, csirkés paellahoz mellehúsa, alaplé, füstölt sonka, kaliforniai paprika, paradicsom, olívabogyó, capribogyó, borsó és fűszerek kellenek alapjáraton. A csirkemell alaplében való megfőzésével kezdik az étel elkészítését, majd a húst kiveszik a léből és abban főzik meg a rövidszemű rizst. Barnára pirítják a sonkát, aztán külön a paprikát, felkockázzák a csirkemellet, és az összes hozzávalót összekeverik a paradicsompürével. Végül pedig egy kis alaplé hozzáadásával 5 perc alatt összeforralják. Ha gazdagabb, látványosabb, ünnepi fogást szeretnél, a főzés második felében adj a rizses ételhez garnélát vagy kagylót.

Leche frita – Mindenki kedvence az édes, sült tej

Fotó: Shutterstock

Az Észak-Spanyolországból származó édesség tulajdonképpen egy bepanírozott, sült tejpuding. Rendszerint fahéjas cukorra megszórva, fagylalttal, tejszínhabbal tálalják ezt az ellenállhatatlan finomságot.

Így készül:

Először egy klasszikus, édes tejpudingot dobnak össze kukoricakeményítővel, liszttel, majd egy tálban legalább négy órán keresztül pihentetik. A megdermedt pudingot kockákra vagy háromszögekre vágják és először lisztben, majd tojásban megforgatják, végül pedig forró vajban kisütik. Olcsó, de laktató desszert, ami mindenkinek ízlik!

Szöveg: Sinkó Edit

AMI MÉG ÉRDEKELHET